XTC

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

XTC of Ecstacy is een verzamelnaam voor party-pillen. Oorspronkelijk zat er alleen MDMA in XTC pillen, later werden ook andere stimulaten zoals amfetamine en cafeïne in de pillen aangetroffen. En tegenwoordig is het ook niet ongebruikelijk om XTC-pillen tegen te komen waar totaal geen MDMA meer in aanwezig is. In dat soort gevallen treft men vaak de piperazines BZP of mCPP aan. Ook is het mogelijk dat totaal andere middelen aanwezig kunnen zijn in deze pillen.

Laat daarom altijd je XTC pillen testen bij het lokale testservice.

Hoe ziet XTC eruit?

MDMA poeder

Shulgin omschrijft MDMA als een vaste kristallijne stof, maar deze kristallen kunnen ook vermalen zijn tot een poeder. Maar het kan door verschillende factoren allerlei vormen aannemen.

Capsules

Soms wordt MDMA gewogen en in gelatine capsules gedaan, de stof kan versneden of onversneden zijn en soms worden geprakte pillen in capsules gestopt.

Pillen

Dit is verreweg de meest voorkomende verschijning van XTC. De geperste pillen komen in allerlei kleuren, vormen en formaten voor. Veel verschillende foto's zijn overal op internet te vinden en o.a. op Erowid.

Voor wereldwijde reports van pillen kun je terecht op Pillreports.com

Doordat pillen veel bindmiddelen bevatten geeft het gewicht of de grootte geen indicatie voor de hoeveelheid werkzame stof.

Namen

Omdat pillen in zoveel verschillende varianten voorkomen wordt er vaak een merknaam aan gegeven zoals blauwe mitsubishi's, roze lovertjes, witte ferrari's etc. Kwaliteitsbepalingen op grond van de merknaam is niet te doen en heel onverstandig, door dat er verschillende batches voor deze pillen, met dezelfde naam, wordt gebruikt. Of het logo wordt op nep-pillen gebruikt om mee te doen met het succes van de originele pillen.

Logo's en vorm van XTC pillen

  • Veel logo's bestaan uit bekende figuurtjes en logo's van automerken etc.
  • Sommige logo's voegen een ring vorm toe aan de rand van de pil.
  • Pillen kunnen aan 1 of beide kanten een bolling hebben.
  • Sommige pillen hebben 1 of meerdere breuklijnen, meestal aan de andere kant als die met het logo. Vaak is een breuklijn in de vorm van een kruis mogelijk.

Copycats

Vaak als pillen een goede reputatie krijgen op de markt gaan andere producenten de pillen namaken, maar de kwaliteit van de kopieën is vaak veel minder en kan zelfs schadelijke stoffen bevatten. Daarom moet je je pillen altijd laten testen voor je ze gebruikt.

Dubbel/triple pillen

Hiermee wordt bedoeld dat een pil 2 of 3 keer zoveel werkzame stof bevat en deze worden vaak ook wat duurder verkocht, maar wat is de gemiddelde werkzame hoeveelheid stof van een gewone pil? Vaak zijn deze pillen wel sterk: boven de 125 mg. Formaat zegt niets over de hoeveelheid werkzame stof die erin zit.

Welke stoffen wordt er verkocht als XTC

Opmerking: Veel van de volgende vervalsingen/vervangingen van MDMA geven het gevaar aan van het nemen van meerdere pillen met een onbekende inhoud. Een enkele pil kan resulteren in een bad trip, meerdere of combinaties van "foute" pillen kan leiden in serieuze en mogelijk zelfs fatale gezondheidsproblemen.

De hieronder vertaalde lijst vervangingen zijn ieder op zichzelf al gevaarlijk. De bedoeling van deze lijst is in het kort aangeven wat de werking van deze middelen is en misschien helpt dit bij het herkennen van foute pillen als je er een genomen hebt.

Er zijn een aantal testkits op de markt om zelf een ruwe indicatie te hebben van wat er in je pillen zit. Oa Marquis, Mandelin en Mecke reagenten kunnen een onderscheid maken tussen MD** stoffen en andere soorten stoffen.

De volgende stoffen zijn wel een aangetroffen in XTC pillen;

MDA/MDE

MDA en MDE produceren deels effecten die sterk overeenkomen met die van MDMA. Zowel MDA en MDE zouden meer speedy en visueel actiever zijn als MDMA. MDA zou een kleinere dosis voor nodig zijn en voor MDE een iets grotere.

Amfetamine, methamfetamine

In Nederland kan het wel eens voorkomen dat er speed (amfetamine) of meth door een pil heen zit maar dit komt nog zelden voor tenzij de pillen ook gekocht worden als speed pillen. Beide middelen geven heel veel energie en een euphorisch gevoel maar zeker niet zoals MDMA en het verschil tussen deze middelen is ook duidelijk te voelen. Hogere dosissen van deze middelen kunnen misselijkheid, irritatie, jeuk etc veroorzaken.

Ephedrine

Ephedrine is een stof die veel in vetverbranders voor sporters voorkomt en het verwante ephedra wordt door veel mensen gewaardeerd in capsules zoals blow up caps voor het uitgaan. Als ze dit in pillen stoppen moeten deze echt gigantisch zijn, je hebt zeker 6 a 8 pillen van normaal formaat nodig om iets te voelen en het verschil is meer dan merkbaar, je krijgt een beetje energie, tintelingen op je hoofd en harde tepels maar meer wordt het niet. Wel kan het hyperactiviteit en hyperthermia veroorzaken in grote dosissen

Caffeïne

Dit middel wordt nog wel eens gebruikt bij het versnijden van amfetamine, maar in pillen zal het zelden zitten en ook dan is het verschil goed voelbaar omdat caffeïne geen hallucinogene of empathogene werking heeft, enkel licht stimulerend, wel kan het lichamelijk ongemak als trillen en misselijkheid veroorzaken in hoge dosissen.

PMA

PMA is een van amfetamine afgeleide stimulant, in lage dosissen kunnen de effecten sterk overeenkomen met het begin van een MDMA ervaring, stimulatie en licht visuele werking. Dosissen van 60-80 mg zijn in verband gebracht met gevaarlijke toenamen van hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.

AMT

Het is heel onwaarschijnlijk dat dit middel aangetroffen zal worden in pillen die als MDMA pillen verkocht worden. Het onderscheidden van het verschil in werking zou moeilijk zijn omdat AMT een empathogene werking heeft en ook het klemmen met je kaak veroorzaakt. Een verschil tussen AMT en MDMA is dat AMT meer visuele effecten heeft en een langere coming up en piek ervaring heeft. AMT is werkzaam in veel kleinere dosissen als MDMA.

2C-B

De werking van 2C-B wordt omschreven als een combinatie van LSD en MDMA of paddo's en MDMA. Maar het komt niet overeen met een candyflip of hippyflip. Het is minder mind-expanding en diepgaand als paddo's of LSD, en minder "gestuurd" naar een goed gevoel zoals MDMA. Het onderscheidden van MDMA en 2C-B is door deze effecten niet moeilijk. Voor 2C-B zijn veel kleinere dosissen nodig als voor MDMA: 15-40 mg. Hoge dosissen 2C-B kunnen een onplezierige psychedelische ervaring tot gevolg hebben.

DXM

DXM is een tijd heel populair geweest omdat het een legaal middel is en bij een eerste keer door een amateur ervaren kan worden als MDMA-achtig. Een orale dosis DXM ligt een stuk hoger als die voor MDMA. DXM kan hyperthermia, misselijkheid, overgeven en onaangename hallucinaties veroorzaken.

5-MeO-DiPT

5-MeO-DiPT wordt ook wel foxy-methoxy genoemd, dat enkele jaren geleden opgeheerlijkt werdt in het ID&T magazine. Het is een mild psychedelicum, die erom bekend staat diarree te veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat het goed te onderscheiden is van MDMA.

Ketamine

Ketamine is een dissociatief anaestheticum oftewel dissociatief verdovingsmiddel. Grote dosissen kunnen leiden tot een K-hole, ookwel out-of-body experience (OOBE) genoemd waarbij het is alsof je geest uit je lichaam treed. Maar dergelijke hoeveelheden vragen om meerdere pillen en zal ook weinig voorkomen. Eerder zul je een onaangenaam gevoel van disconnectie en afwezigheid ervaring, gecombineerd met problemen met lopen. Deze effecten zijn zeer goed te onderscheiden van die van MDMA.

Gerelateerde mythes en spookverhalen

Opmerking: Sommige mensen sturen nog wel eens "foute" pillen naar een test-service met de opzet een mythe de wereld in te helpen.

  • De kleur en vorm van een pil indiceren de inhoud:

Dit is zeker niet waar, je kan alleen iets zeggen over de inhoud van een pil door hem te laten testen. Er worden vaak kopieën gemaakt van goede pillen die vele malen minder sterk zijn als het origineel, en soms zelfs andere stoffen kunnen bevatten.

Dit is absoluut niet waar, daarvoor is heroïne te duur en tevens kan er geen dosis in een pil die sterk genoeg is om te voelen; er zouden meerdere pillen voor nodig zijn, wat voor een dealer een duur geintje wordt. Dit is in Nederland nooit gebleken bij een test-service.

Ook hier geldt weer dat het absoluut niet waar is, mescaline is ongelooflijk zeldzaam en vraagt net als heroïne om grote dosissen die niet in 1 pil passen, verder zou ook dit te duur zijn en een verspilling van de mescaline, dergelijke dingen zijn nooit gebleken bij een test-service, er kunnen wel pillen in omloop zijn geweest die mescaline bevatten en verkocht zijn als mescaline pillen.

  • XTC bevat LSD:

Ook dit is nooit voorgekomen bij een test-service en is ook erg onwaarschijnlijk omdat LSD niet voor het oprapen ligt. Evengoed zou het een verspilling zijn van de LSD, al passen er wel 10 a 20 dosissen LSD in een pil als de maker goed z'n best doet.

Niet waar, dit is nooit aangetoond, zeker de combinatie komt zelden voor, en als die al voorkomt, dan zeker niet in pil vorm. Echte ecstacy is MDMA, een middel dat zowel in effect als opbouw geen overeenkomsten vertoont met cocaïne of heroïne.

  • XTC bevat rattengif:

Dit is 1 keer voorgekomen in Nederland, 1 pil werd positief bevonden voor strychnine (rattengif). Dit was mogelijk het gevolg van vervuiling in plaats van kwade opzet.

  • Pillen bevatten glasscherven:

Ook dit is weer een van die spookverhalen die door iemand de wereld in is geholpen en dat door alle anti-drugs lobbyisten wordt gebruikt als argument tegen drugs. Dit is nooit aangetoond.

Links