Verslaving

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is verslaving?

Verslaving is strikt gezien een compulsieve geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid van een bepaalde stof.

De definitie uit de Van Dale: "ver·slaafd bn Niet in staat los te komen vd genoemde gewoonte"

Waarom zijn mensen verslaafd aan bepaalde stoffen?

De reden waarom iemand verslaafd wordt kan nogal verschillen, maar vaak is de reden dat een bepaalde stof plezier of ontspanning veroorzaakt die in het normale leven tijdens een staat van nuchterheid niet worden ervaren, ook kan het zo zijn dat door stress een bepaalde stof wordt gebruikt om (vaak tijdelijk) te ontspannen.

Wat zijn deze bepaalde "stoffen"?

Dat kan eigenlijk alles zijn, van chocolade tot heroïne. Alles wat je kan eten, snuiven, injecteren of in welk gat dan ook kunt proppen dat plezier of voldoening oplevert kan verslavend zijn (sex, gamen, internetten en gokken dus ook).

Is verslaving altijd een probleem?

Nee, je kan ergens verslaafd aan zijn, maar zolang je gewoon sociaal goed functioneert, geen schade aanricht aan je lichaam en een gelukkig leven leidt is verslaving geen probleem.

Welke stof is het meest verslavend en is dit een lichamelijk of geestelijk probleem?

De meeste mensen denken dat heroïne de meest verslavende drug op de wereld is, maar dat is niet helemaal waar, heroïne is fijn, het geeft je een gevoel van welzijn en je kan er heerlijk van dromen, maar toch zijn er mensen die het af en toe gebruiken zonder er verslaafd aan te raken. Aan de andere kant heb je mensen die nooit zouden willen stoppen met tabak roken of chocolade eten. Het probleem ligt vooral geestelijk, na een tijd van het gebruik van een bepaalde drugs (inclusief chocolade en suiker) kun je de controle over jezelf kwijt raken en ondanks dat het misschien niet zo gezond is kiest men de plezier die het oplevert boven de negatieve effecten. Dit geldt dus precies hetzelfde voor de gemiddelde junk, de keuze is snel gemaakt tussen een uitzichtloos leven of een shot heroïne nemen om de realiteit te vergeten en high te zijn. Stimulanten kunnen in dit opzicht nog meer verslavend zijn. Dit is omdat de motivatie, euforie en plezier die je ervan krijgt behoorlijk fijn zijn.

Als je mentaal sterk genoeg bent om te stoppen, is het lichamelijke aspect misschien oncomfortabel maar niet een reden om door te gaan met de drug, om terug te komen op het junk-verhaal die mensen willen niet stoppen, omdat ze anders nuchter een kut leven hebben. Het is uiteraard wel een spiraal waar ze in terecht zijn gekomen en ze hebben het aan zichzelf te danken, maar dan is het nog maar moeilijk om niet high te zijn.

Kan iedereen verslaafd worden aan drugs?

Ja, in principe wel, maar als je de patronen van verslaving bij jezelf herkend en realiseert dat het destructief voor jezelf of voor je omgeving is, dan is er maar een kleine kans op serieuze verslavingsproblemen. Het hangt hier dus puur van de persoon af, snap je niet dat je geen oneindige hoeveelheid neurotransmitters (stofjes die allerlei functies regelen in je hersenen die dus of worden geblokkeerd of afgevuurd als je drugs neemt) dan zul je snel genoeg merken dat je flink depressief wordt en misschien dan nog wel meer pakt om jezelf weer goed te voelen. En dus net zoals bij alcohol kun je ook alle andere drugs gebruiken zonder er verslaafd aan te raken, zolang je het maar verstandig gebruikt, dan zijn de risico's en schadelijkheid ook niet groter als bij het drinken van alcohol.

Links