Stimulanten

Uit DHPedia
(Doorverwezen vanaf Stimulant)
Ga naar: navigatie, zoeken

Definitie

Stimulanten zijn stoffen die tijdelijk je concentratie en alertheid verhogen. Meestal gaan ze gepaard met bij-effecten zoals verhoogde energie en de mogelijkheid om lang wakker te blijven.

Functie

Stimulanten verhogen de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel, het centrale zenuwstelsel of van beide. Sommige stimulanten produceren een gevoel van euforie, met name degene die werken op het centraal zenuwstelsel. Stimulanten zoals methylfenidaat, dextro-amfetamine e.a. worden therapeutisch gebruikt om alertheid te verhogen; vermoeidheid tegen te gaan; narcolepsie te bevechten; ter vermagering; en ter verhoging van de concentratie te verhogen bij bijv. studeren of bij mensen met ADD of ADHD. Deze zijn verkrijgbaar op voorschrift, maar worden ook recreationeel gebruikt in het illegale circuit. Naast deze farmaceutische stimulanten, bestaan er ook nog een heleboel andere stimulanten die niet worden voorgeschreven, maar wel recreationeel of functioneel worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn amfetamine, MDMA, DOM, TMA-2, Cocaïne en anderen. Er zijn echter ook verschillende stimulanten die in het dagelijks leven regelmatig gebruikt worden en sociaal geaccepteerd zijn. Het gaat hier over middelen als caffeïne, welke we terugvinden in koffie, energy-drinks, cola en thee, alsook om nicotine, een van de actieve stoffen in tabak.

Onderverdeling

Aminoindanen

Aminorex

Ampakines/Racetams

Cathinonen

Cholinergisch

Fenethylamines

Een fenethylamine is een alkaloïde en monoamine en werkt als een neuromodulator of neurotransmitter. Het is de basis van de chemische structuur achter de meeste stimulanten. De bekendste fenethylamines zijn ongetwijfeld degene ontdekt of gepopulariseerd door dokter Alexander Shulgin met MDMA (xtc), 2C-B, Mescaline en DOM (STP) als bekendste voorbeelden. Overzicht met enkele bekende voorbeelden:

Morfolines

Piperazines

Piperidines

Suiker

Tropaan

Xanthines

Stimulanten
Cholinergisch: Nicotine

Aminoindanen: 2-AI5-IAIMDAI
Aminorex: 4-MAR
Amfetamines: AmfetamineMethamfetamineMDAMDMA
Catecholamines: DopamineEpinefrineNor-Epinefrine
Cathinonen: MDPVMephedroneMethylone
Piperazines: BZPmCPPTFMPP
Piperidines: DesoxypipradrolMethylfenidaat
Suiker
Tropaan: Cocaïne
Xanthines: CafeïneTheobromine

Effecten