Salvia divinorum

Uit DHPedia
(Doorverwezen vanaf Salvia Divinorum)
Ga naar: navigatie, zoeken
Planten
Salviabloeiklein.jpg
Engelse Naam Salvia, Maria Pastora, Sage
Nederlandse Naam Salvia
Effecten Psychedelisch
Tripreports
Wetgeving Ongereguleerd
Gebruikte Plantendelen Bladeren
Werkzame Stoffen Salvinorin A
Farmacologie κ-Opioïde

Gebruikers informatie

Effect

Het effect van salvia is nauwelijks te vergelijken met dat van welke andere drug dan ook. Door het gemak wordt salvia vaak gerookt en de gebruiker ervaart ongeveer na een minuut een dissociatie van de werkelijkheid. Vaak gaat dit gepaard met verscherping van het visuele zintuig, ook wordt vaak een zwaar en/of trekkend gevoel ervaren. De gehele ervaring kan als nogal verwarrend overkomen, daarom is het de gebruiker aan te raden om op een rustige plek te gaan liggen en zichzelf volledig over te geven aan de ervaring. De meer ervaren gebruiker kan zou wat meer invloed op de ervaring kunnen uit oefenen, maar zelfs voor hen is salvia een moeilijk voorspelbare drug.

De hoofdzakelijke effecten van gerookte salvia houden ongeveer een kwartier tot 20 minuten aan, maar het is niet ongebruikelijk dat de gebruiker na ruim een uur nog steeds iets merkt van het effect.

Dosering

De dosering van zuivere salvinorin A (de werkzame stof) is behoorlijk laag, zo'n 0,5 mg [1] (oftewel 500 μg, ter vergelijking: LSD is ~100-200 μg). Een gemiddeld blad heeft zo'n 2,5 mg van deze stof per gram (0.89 tot 3,70 mg/g [2]). Hieruit kun je dus berekenen dat je van een "gewoon" blad rond de 0,2 gram zou moeten nemen. Een 5x extract bevat 5x zoveel werkzame stof als een gemiddeld blad. Een dosering is dus 1/5 hiervan. Een zelfde berekening geldt voor 10 en 15x extracten.

De rooktechniek speelt verder een grote rol. Het meest effectief is vaak een kleine waterpijp waarmee je snel veel rook kunt inademen, die niet al te heet is. Een report van deze methode, met 1/8 gram 5x extract, kun je hier vinden.

Rooktechniek

Om een doorbraak of een echt diepe trip te krijgen, is het belangrijk om het gevoel van Salvia Divinorum te leren herkennen, en je eraan over te geven. De eerste paar keren ervaar je vaak totaal niks of is de trip alleen lichamelijk. Een probleem is dat de rook van salvia erg zwaar en heet is, en daardoor moeilijk binnen te houden. Daarom is een waterpijp ook een voordeel.

Tripreports

Overige informatie

Taxonomische indeling

 • Rijk: Plantae (Planten)
  • Stam: Embryophyta (Landplanten)
   • Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
    • Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
     • Geslacht: Salvia (Salie)
      • Soort: divinorum

Geschiedenis

Salvia divinorum heeft een lange geschiendenis van gebruik in Midden-Amerika door de Mazatec indianen. In 1938 wordt voor het eerst bekend dat de Mazatec indianen een thee maken van de bladeren van "Hierba Maria", maar pas in 1962 wordt de eerst Salvia divinorum plant in de VS geïmporteerd. Datzelfde jaar nemen R. Gordon Wasson en Anita Hofmann, vrouw van Albert Hofmann, sap van deze plant mee en later dat jaar verzamelen ze ook exemplaren voor Carl Epling, die de plant de naam Salvia divinorum geeft. Een jaar later suggereert Wason dat deze plant dezelfde (ongeïdentificeerde) heilige plant "pipiltzintzinli" van de Aztec indianen zou kunnen zijn. In 1975 wordt de plant voor het eerst gerookt in een onderzoek van Jonathan Ott en Diaz. In 1982 wordt Salvinorin voor het eerst geïsoleerd door Ortega, twee jaar later isoleert Valdes twee componenten die hij divinorum A en B noemt, Divinorum A blijkt het zelfde te zijn als de eerder ontdekte salvinorin en worden deze twee componenten als salvinorin A en B hernoemd. In de jaren '90 komt Salvia divinorum onder de aandacht van het grote publiek, hetgeen er in 2005 toe leidt dat Salvia divinorum in enkele landen verboden wordt.

Cultivatie

Salvia divinorum is een erg makkelijk te kweken plant. Omdat deze plant zelden bloeit, plant ze zichzelf in het wild voort door om te vallen, waaruit weer zijscheuten groeien, tot die weer omvallen enz. Daarom wordt deze plant ook bijna uitsluitend verkocht als stek. Er zijn verschillende manieren om planten te stekken;

 • Door een zijscheut een paar weken in een glas met water te zetten, tot ze kleine worteljes begint te vormen (0,5 à 1 cm is voldoende). Daarna kan je deze scheuten in een pot met aarde zetten.
 • Door de scheuten gelijk in pot met aarde te zetten en deze aarde gedurende een paar weken goed vochtig houden (meestal tot de plant begint te groeien).

Salvia divinorum groeit het beste als de luchtvochtigheid hoog is en in niet direct zonlicht staat. Ook houdt deze plant van een rijke grond, die het liefst altijd licht vochtig is; dus niet nat, want dan is de kans op wortelrot groot.

De bovengenoemde omstandigheden zijn ideaal voor deze plant. In minder ideale omstandigheden zal deze plant ook groeien, want zulke hoge eisen stelt ze niet. Sterker nog, ze groeit zelfs bij lage luchtvochtigheid in de volle zon, al zij het minder mooi.

Chemische eigenschappen

Salvinorin A.gif

 • Formule: C23H28O8
 • Moleculair gewicht: 432,464 g/mol
 • CAS nummer: 83729-01-5

Synoniemen

 • Ska Pastora
 • Shepherdess's Herb
 • Ska Maria Pastora
 • Yerba de Maria
 • Lady Sally-D
 • Diviner's Sage

Foto's

Referenties

 1. https://erowid.org/references/refs_view.php?ID=6810Ott J. - "Ethnopharmacognosy and Human Pharmacology of Salvia divinorum and Salvinorin A". - Curare. 1995;18(1):103-129.
 2. http://www.erowid.org/plants/salvia/salvia_faq.shtml#content Gruber, J.W. et al. (1999) "High Performance Liquid Chromatographic Quantification of Salvinorin A from Tissues of Salvia divinorum Epling & Játiva-M," Phytochemical Analysis 10(1): 22–25.

Links

Drugs: KetamineMethoxetamineDextromethorfan (DXM)Fencyclidine (PCP)Lachgas (N2O)Salvia divinorumAmanita muscaria