Psychonaut

Uit DHPedia
(Doorverwezen vanaf Psychonauten)
Ga naar: navigatie, zoeken

Betekenis van het woord

Het woord psychonaut is een samenstelling van griekse woorden en betekend letterlijk reiziger van de ziel. Een psychonaut is een persoon die gebruik maakt van hypnose technieken, meditatie of (hallucinogene) drugs om inzicht te krijgen in de psyche van de mens of hun eigen (onder)bewustzijn. En doorgaans om met dit verkregen inzicht hun eigen welzijn/ levenswijze te verbeteren.

Psychonautisme en de realiteit achter het gebruiken van drugs

Zoals wij een ruimtevaarder een astronaut noemen, noemen we iemand die door zijn eigen psyche reist een psychonaut. Psyche zou je kunnen omschrijven als de combinatie van het bewustzijn met het onderbewustzijn, als de "geest" die iemand bezit, of (zoals men dat vroeger noemde in de psychiatrie) de ziel als zetel van de bewustzijnsverschijnselen. Tevens, en niet geheel toevallig, is "psyche" ook een geslacht van nachtvlinders. Oude Griekse tekeningen en kunstwerken geven het uittreden van de geest van een overledene weer als een vlinder die wegvliegt uit het hoofd.


Erowid, een erg gerespecteerde site op het gebied van drugs, beschrijft psychonautisme als volgt:

These users seem likely to be a part of a very small group of people with pseudo scientific interest in experimenting with hallucinogenic substances, often referred to as psychonautism. There appears to be a trend among a small but significant minority towards a broadening repertoire of drug experience - involving a wider range of drugs and combinations.


Mensen gebruiken niet zo maar drugs, veel mensen hebben de drang om te zoeken naar een andere geestestoestand/gemoedstoestand. Zoals je bijvoorbeeld in de Middeleeuwen in Europa vaak zag, na een dag hard werken bezatte men zichzelf om zo "verdoofd" al het werk even te vergeten en te genieten van de paar vrije uurtjes. Het gaat zelfs nog verder terug dan de middeleeuwen, want zelfs de Egyptenaren, Romeinen en Grieken hadden al alcohol. Bepaalde indianen stammen in Amerika hadden onder andere paddestoelen, cactussen, tabak. Mensen uit het Hoge Noorden hadden, naar verluid, ook paddestoelen en likten kikkers. Mensen uit het Verre Oosten konden door middel van meditatie in een staat van trance terecht komen en zodoende andere werelden betreden, en hadden opium. Kortom, het zit eigenlijk in de aard van het beestje. (Dit wil niet zeggen dat iedereen er behoefte aan heeft, maar zo te zien heeft toch een behoorlijk groot deel van de volkeren der aarde behoefte aan een andere state of mind. En Moeder Natuur was zo aardig om de aarde uit te rusten met stoffen en planten die dit mogelijk maken.)

Er zijn veel redenen om drugs (in de zin van koffie, nicotine, alcohol, cocaïne, LSD, amfetamines, DMT, heroïne, DXM, etc.) te gebruiken: omdat het goed voelt, recreatie, gezelligheid, ontsnappen aan de werkelijkheid, tijdverdrijf, schreeuwen om aandacht, verveling, nieuwsgierigheid, etc.

Dit zijn deels ook redenen voor een psychonaut om drugs te gebruiken, maar het zijn niet de belangrijkste, een grotere rol spelen: het verwerven van zelfkennis, door middel van trips en/of andere manieren van nadenken (persoonlijke) problemen oplossen, het verwerven van nieuwe creativiteit, spiritualiteit, gezichtspunten vanuit verschillende perspectieven, etc.

Basisregels voor de psychonaut

1) Laat je goed informeren over de drugs via boeken, het internet, en persoonlijke ervaringen.

2) Zorg dat je zaken als de juiste dosis en de gevaren kent.

3) Probeer altijd eerst een kleine dosis, om te zien of je niet vreemd - allergisch - reageert op een drug en om te zien of het globale effect bevalt.

4) Bouw de dosis langzaam op.

5) Zorg - als het kan - dat er iemand in de buurt is die de drug kent als je hem voor het eerst probeert, zodat je niet in paniek raakt als de ervaring anders is dan je verwacht.

6) Zorg dat je fysiek en geestelijk in orde bent, niet moe, niet brak, en zeker niet ziek.

7) Ga alleen gebruiken als je in een goede bui bent: drugs versterken vaak je emoties.

8) Zorg dat de drugs van een betrouwbare bron komen en laat ze altijd testen bij een testservice

9) Als je niks voelt, neem niet meteen nog een dosis, maar neem de volgende keer een iets hogere dosis.

10) Gebruik met mate.

11) Gebruik enkel in een vertrouwde setting (een vertrouwde plek).