Peganum harmala

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Planten
Engelse Naam Syrian Rue
Nederlandse Naam Syrische Wijnruit
Effecten Psychedelisch
Wetgeving Ongereguleerd
Gebruikte Plantendelen Zaden
Werkzame Stoffen Harmine, Harmaline
Farmacologie MAO-i

Gebruikers informatie

Effect

P. harmala werkt voornamelijk als een MAOi, wat kort door de bocht, inhoud dat alle monoamines niet meer worden afgebroken, onder de monoamines vallen stoffen zoals DMT, psilocybine, enz. P.harmala zorgt er dus voor dat deze stoffen langzamer worden afgebroken, waardoor het effect van deze middelen aanzienlijk zal toenemen. Als P. harmala wordt genomen in combinatie met orale DMT, dan spreekt men vaak over Ayahuasca.

Een nadelig effect is dat schadelijke stoffen uit voedsel ook ongehinderd in het lichaam aanwezig blijven. Vooral het in bijvoorbeeld kaas en wijn aanwezige tyramine kan voor problemen zorgen. Omdat harmaline een "reversibele" oftewel omkeerbare MAO-remmer is, is de werking relatief kort: het best kan men tyramine-bevattend voedsel 12 uur voor en 12 uur na inname van harmaline vermijden.

Kijk voor een lijst met stoffen die gevaar opleveren op de MAOI Contraindications list

P. harmala kan ook als losstaand psychedelicum worden gebruikt, maar dan is er een aanzienlijk hogere dosis nodig, dan voor het MAOi effect nodig is.

Dosering

De gemiddelde concentratie van beta-carbolines in P. harmala is 3%, waarvan harmaline het grootste deel opmaakt. Vaak worden de zaden van P. harmala gemalen voor gebruik. [1]

De hieronder genoteerde doseringen dienen gebruikt te worden als richtlijn voor het MAOi-effect, voor het psychonautisch effect dient men iets hoger te doseren, maar zeker niet hoger dan 10 gram.

 • 1 - 2 gr is een lichte dosis
 • 2 - 4 gr is de gebruikelijke dosis
 • 3 - 6 gr is een zeer sterke dosis (en wordt onervaren psychonauten ook afgeraden)

Rooktechniek

Tripreports

Overige informatie

Taxonomische indeling

 • Rijk: Plantae (Planten)
  • Stam: Embryophyta (Landplanten)
   • Klasse: Spermatophyta (Zaadplanten)
    • Orde: Magnoliophyta (Bedektzadigen)
     • Familie: Zygophyllaceae
      • Geslacht: Peganum
       • Soort: harmala

Geschiedenis

Cultivatie

P. haramala groeit prima in droge zandigere grond, maar een klein beetje voeding in de bodem zal de plant ten goede komen.

Desondanks dat kiembare zaden zeldzaam zijn is dit wel de beste methode. Zaai de zaden in lagen van zand en grond. Dit kan het best worden gedaan tussen de maanden april en mei. Geef de zaden heel af en toe water, laat de oppervlakte van de grond altijd uitdrogen, de jonge scheuten zijn zeer gevoelig voor overbewatering.

P. haramala kan in Nederland vrij moeilijk buiten overleven, daarom is het aan te raden om de planten in een royale pot te zetten, die eventueel in de warmere maanden buiten gezet kan worden.

Chemische eigenschappen

Het hoofdbestanddeel uit P. harmala is harmaline

Harmaline.gif

Maar ook harmine komt in de zaden van deze plant voor.

Harmine.gif

Overige alkaloïden die voor komen in P. harmala zijn;

Synoniemen

 • Syrische Wijnruit
 • Syrian Rue
 • Harmal

Foto's

Links


Referenties

 1. http://www.erowid.org/plants/syrian_rue/syrian_rue_info1.pdf Three Beta-Carboline Containing Plants as Potentiators of Synthetic DMT and Other Indole Psychedelic- by Gracie & Zarko