Overleg gebruiker:Spam

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Psychedelica vervormen de normale (nuchtere) bewustzijntoestand. Een populaire theorie over de werking van psychedelica is dat ze het vermogen van het brein om selectief bepaalde signalen te filteren, uitschakelen of verminderen. Hierdoor krijgt het bewustzijn prikkels uit onderdelen van de hersenen zoals het geheugen, de waarneming en het onderbewustzijn die normaal verborgen blijven. Deze theorie werd geïntroduceerd door Aldous Huxley in zijn boek Doors of Perception.

Doordat zowel de interne als externe werkelijkheid vervormt en men zich bewust wordt van eerder verborgen gedachten en emoties, kunnen psychedelica een leerzame werking hebben, of zelfs een geestesverruimende, spirituele of therapeutische werking. Ook kunnen sommige psychedelica effecten geven die recreatief zijn, zoals blijdschap en euforie, versterkt sociaal gedrag en vehoogde creativiteit.

Hoewel de meeste psychedelica niet lichamelijk verslavend zijn kunnen sommige gebruikers wel gevoelig zijn voor een geestelijke verslaving aan het effect. Ook kan de ongetrainde geest overweldigd worden door alle prikkels en dit als negatief gaan ervaren: door angst, paranoia, onzekerheid en paniekaanvallen wordt de ervaring een "bad trip".