Nasaal

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Nasal Cavity.jpg

Nasaal betekent "Met betrekking tot de neus". In medische en psychonautische terminologie wordt met nasale toediening bedoeld dat het middel via de neus opgenomen wordt. Dit kan door middel van een neusspray waarin het middel is opgelost, of door middel van het opsnuiven van enigszins fijngemalen (alkaloïde) kristallen. Vaak wordt voor snuiven een rietje, buisje of kokertje gebruikt, zoals een opgerold stuk papier.

Middelen die vaak nasaal worden ingenomen zijn o.a. cocaïne, amfetamine (speed) en ketamine, maar in feite zijn veel middelen nasaal in te nemen.

Werking

Bij nasale inname komt het middel in de neusholte terecht, een holte in het midden van het hoofd die zich direct achter de neus bevindt. In deze holte zit 150 cm2 epitheelweefsel, verantwoordelijk voor de reukzin door middel van chemoreceptoren. Normaal gesproken (bij bijvoorbeeld orale of intraveneuze toediening) worden drugs enkel via het bloed getransporteerd naar het brein, waar het door de blood-brain-barrier (BBB) heen moet. Moleculen die te groot of hydrofiel (vetafstotend) zijn kunnen niet door deze barrière heen, waardoor het psychoactieve effect niet bereikt wordt.

Bij nasale inname worden de moleculen via twee wegen naar het brein getransporteerd:

  • De moleculen worden direct opgenomen via de haarvaatjes die in het epitheelweefsel liggen. Via de bloedcirculatie komen deze vrij snel aan in de hersenen, zonder dat er veel verloren gaat in de darmen en de lever.
  • Er worden moleculen opgenomen door de zenuwcellen in het epitheel, en direct via de vloeistoffen rond deze zenuwen naar het brein getransporteerd door de perineurale ruimte rond de reukzenuwen.

Hierdoor merkt men sneller het effect van de drug en heeft het middel geen last van de bij metabolisme betrokken enzymen. Ook is de vereiste dosis lager, omdat er een groter deel van de stof in het brein terecht komt.

Voor- en Nadelen

Voordelen

Nasale inname geeft een sneller effect, er is een kleinere dosis benodigd en drugs die oraal inactief zijn zijn soms nasaal wel actief. Ook geeft het vaak niet de misselijkheid die bij orale inname optreedt, of de hygiënische gevaren van toediening via een injectie.

Nadelen

Drugs met een lage potentie zijn vaak niet geschikt voor nasaal gebruik, omdat de neusholte een beperkte capaciteit heeft. Ook kan er bij geregeld nasaal gebruik van een drug beschadiging van de weefsels in de neus optreden, met bloedingen en infecties tot gevolg. Bij nasale inname van vervuilde middelen kan het gevaar groot zijn, omdat een toxisch middel ook efficiënter in het brein terecht komt dan bij orale inname. Drugs met een zeer hoge potentie zijn echter ook niet geschikt voor nasaal gebruik, omdat de vereiste dosis al lager is en dit sneller kan leiden tot een overdosis.

Inname

Poeder / Kristallen

Een poeder of kristal kan het best verdeeld worden over een hard oppervlak zoals een glazen plaat of een cd-hoesje. Als de kristalletjes te groot zijn of er brokjes in het materiaal zitten, is het het beste om deze fijn te drukken met een bankpasje, of in een stevig zakje te vermalen met de achterkant van een lepel. Afhankelijk van de potentie van het middel kan het nodig zijn om het middel te wegen met een nauwkeurige weegschaal (Dit is aan te raden bij alle gebruik, maar niet altijd cruciaal). Verdeel de dosis (afhankelijk van de hoeveelheid) over een of meerdere lijntjes, kleine langwerpige hoopjes van de te snuiven stof. Rol vervolgens van een stukje papier of dun karton een kokertje, en inhaleer door dit kokertje. Bij grotere hoeveelheden kan het nuttig zijn om van neusgat te wisselen, om de opname te verbeteren.

Neusspray

Bij een neusspray lost men een vaste hoeveelheid van de in te nemen stof op in gedestilleerd of demi-water en stopt dit in een schoon spray-flesje. Door de hoeveelheid opgeloste stof te vergelijken met het aantal milliliter vloeistof per spray, is dit een makkelijke manier om te doseren.

Bovendien is een sprayflesje een discretere manier van je drugs vervoeren, en is de inname makkelijker dan een poeder snuiven. Tevens zorgt het gebruik van een neusspray voor een gelijkmatigere verdeling in de neusholte.

Bullet

Voorbeeld van een Bullet

Een bullet is een klein apparaat dat gevuld is met het te gebruiken poeder. Doordat er met de bullet maar een beperkt hoeveelheid per keer vrij komt is dit ook een veiligere manier van doseren. Een bullet verdeelt het poeder ook effectiever over de neusholte dan het 'gewoon' snuiven van het poeder, maar is niet zo effectief als een neusspray.