Mescaline

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Chemical
Mescaline.gif
IUPAC benaming 2-(3,4,5-trimethoxyphenyl)ethanamine
Overige namen Mescaline, 3,4,5-trimethoxyphenetylamine, M
Gebruik
Inname Oraal
Dosis 150 - 400 mg
Werkingsduur ~11 uur
Effecten Psychedelisch
Tripreports
Chemische Informatie
Familie Fenethylamines
Molecuulformule C11H17NO3
Molecuulgewicht 211,25 g/mol
Smeltpunt 181°C (HCl zout)
Marquis Foto Marquis mescaline DHP.JPG
Marquis Kleur Fel Oranje
Mecke Foto Mescaline mecke dhp.png
Mecke Kleur Oranje - Donker Bruin
Mecke Beschrijving Kleur wordt Roder naar verloop van tijd (± 30 min)
Overige Informatie
Wetgeving Opiumwet, lijst I
Mesc-3D.gif

Wat is het?

Mescaline is een psychedelische phenethylamine met als chemische benaming: 3,4,5-trimethoxy-ß-phenethylamine. Mescaline komt van oorsprong voor in een groot aantal cacti. De meest bekende cacti met een traditioneel gebruik zijn peyote (Lophophora williamsii) en san pedro (Trichocereus pachanoi) Beide cacti worden sinds eeuwen gebruikt door de autochtone bevolking in Mexico en landen zoals Peru, Brazilïe, Ecuador, Venezuela e.a.

Geschiedenis

Isolatie

Op 23 november 1897 wordt mescaline voor het eerst geïsoleerd en geïdentificeerd door de Duitse chemist Arthur Heffter. Hij concludeerde dat mescaline de belangrijkste psychoactieve component is in peyote, door zelf 150 mg mescaline hcl (hydrochloride) in te nemen. Dit was de eerste psychedelische ervaring met een pure stof.

Synthese

In 1919 wordt mescaline voor het eerst gesynthetiseerd door Ernst Spath.

Andere belangrijke data

 • 1927: Een studie over de effecten van mescaline wordt gepubliceerd in 'Der Meskalinrausch' (De Mescaline High)
 • 1945: US Navy constateert dat er mescaline-experimenten zijn gedaan in het Nazi Dachau concentratiekamp.
 • 1947: US Navy begint met onderzoek van mescaline onder de naam 'Project Chatter'.
 • 1952: Dr. Humphry Osmond begint met hallucinogene middelen te werken in een ziekenhuis in Saskatchewan, waar hij de gelijkenissen tussen mescaline en adrenaline onderzoekt.
 • 1953: Aldous Huxley probeert mescaline (400 mg) voor de eerste maal onder supervisie van Dr. Humphry Osmond. Gedurende de ervaring verklaart hij: "This is how one ought to see, how things really are."
 • 1954: Het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley wordt gepubliceerd, waarin hij zijn ervaringen met mescaline in 1953 beschrijft.
 • 1970: Mescaline komt op lijst 2 in de opiumlijst in de VS.
 • 1991: Alexander en Ann Shulgin publiceren PiHKAL, waarin ze meer dan 250 phenethylamines, waaronder MDMA, mescaline, 2C-B, 2C-T-7 en 2C-I beschrijven.

Historisch gebruik van Peyote en San Pedro

" The white man goes into his church house and talks about Jesus; The Indian goes into his tepee and talks to Jesus." J. S. Slotkin

Indianen geloven nog altijd dat peyote een God is, of tenminste een boodschapper van de Goden, die gezonden is om hun in staat te stellen om op een directe manier met de gebruiker te communiceren.

10.000 Jaar geleden

In verschillende Noord-Amerikaanse Indiaanse stammen komt de peyote-ceremonie voort uit de mescal boon-ceremonie. De mescal boon is een erg giftig zaad van de boom Sophora secundiflora. Naast cacti is dit de enige plant die in dat deel van de woestijn groeit. Het wordt ook geassocieerd met Peyote omdat beide planten dikwijls samen worden gevonden. Er is bewijs dat de mescal boon gebruikt werd als een Orakel tot 10.000 jaar terug. Het gebruik was echter heel gevaarlijk; het eten van slechts een vierde of de helft van één geroosterd zaadje leidde vaak al tot een slaperig delirium dat drie dagen kon aanhouden. Later werd deze ceremonie helemaal vervangen door de peyote-ceremonie.

Zorg dat je Peyote dus niet verwart met dit zaad of met de mescalplant Mague. Deze drie planten hebben elk een totaal ander effect. Toch zijn er nog steeds enkele traditionele peyotegebruikers die mescal bonen als amuletten gebruiken.

6000 jaar geleden

De legende vertelt dat peyote ontdekt werd toen een stervende man het tegenkwam in de woestijn. Een stem kwam vanuit de plant die zei dat hij goed was en gegeten moest worden. De man at de bittere plant, kreeg zijn kracht terug en ging terug naar zijn dorp met dit geschenk en vertelde zijn avontuur.

3300 jaar geleden

Tekeningen op een rots van een persoon die cactussen vasthoudt worden gevonden in Chavin, Mexico.

3000 jaar geleden

Archeologisch bewijs toont aan dat peyote ceremonisch werd gebruikt tot 3000 jaar geleden. Er worden nog altijd psychoactieve specimens van peyote uit droge grotten en rotsen gehaald, tot aan het noorden van Texas toe. Er wordt gesuggereerd dat peyotegebruik nog veel ouder is. Een symbool dat tegenwoordig door de Tarahumara Indianen wordt gebruikt, lijkt sterk op oude rituele lavasteentekingen die gevonden werden in meso-amerika. Tekeningen van San Pedro werden gevonden op Moche- en Chemukeramiek en ook op Nazca-urnen.

2700 jaar geleden

Een snuifpijp van keramiek in de vorm van een hert, met peyote in zijn mond, wordt gevonden in de Oaxaca-regio in Mexico. In de Huichol cultuur vormen hert, maïs en peyote een heilig drieheid.

2200 jaar geleden

Er wordt gesuggereerd dat San Pedro werd gekweekt in Peru rond deze tijdsperiode.

Ca. 1500 jaar geleden

Bernardino de Sahaun, een vroege Spaanse geschiedkundige beweert dat de Chichimeca en Toltec Indianen peyote tenminste 1890 jaar voor de komst van Europeanen gebruiken. Sahagun leefde met, en bestudeerde de Indianen van 1499 tot 1590.

De 15e tot 17e eeuw

De vervolging van peyote begon heel snel nadat de Spaanse indringers de inheemse volkeren onderwierpen. De Europeanen waren intolerant tegenover andere culturen en probeerden hun geloof te vernietigen. De Spaanse veroveraars vernietigden alle kennis en verbrandden duizenden Azteekse documenten en andere voorwerpen.

Het kortzichtige, christelijke verstand van de veroveraars associeerde peyote met bloederige Azteekse rituelen. Verschillende Jezuïtische priesters uit de 17e eeuw verklaarden dat de indianen peyote medicinaal en ceremoniaal gebruikten. Ze zeiden dat de indianen verschrikkelijke visioenen kregen. Wanneer de hysterie rond hekserij zijn hoogtepunt begon te kennen in Europa, duurde het niet lang voordat deze overwaaide naar de veroverde gebieden.

In een al te bekende poging van de Kerk om de wil van de mensen te breken, introduceerde de Inquisitie de eerste drugswet in de nieuwe wereld voor peyote op 29 juni, 1620. De Spaanse onderdrukkers, onder leiding van de katholieke kerk, deden enorm veel moeite om peyotegebruik helemaal uit te roeien door de indianen te slaan, enorme martelingen te laten ondergaan en zelfs de doodstraf te geven.

De 18e eeuw

Tot en met 1760 associeerde de katholieke kerk peyote nog altijd met kannibalisme. Enkele van de vragen die gesteld werden op een proces waren: “heb je ooit mensenvlees gegeten? Heb je ooit peyotevlees gegeten? Zuig je bloed uit anderen? Vraag je demonen voor hulp?” Na twee eeuwen van bloederige onderdrukking werd het peyoteritueel ondergronds gedreven, om in stilte te beoefend worden in de Chihuahuawoestijn. Tot de jaren ’60 heeft geen enkele antropoloog ooit de moeite gedaan om een peyoteritueel te onderzoeken of te observeren.

Men vermoedt dat de ceremonies van de Huichol, Cora, Yaqui, Tepecano en Tarahumara sterk lijken op de originele ceremonies die gehouden werden in het pre-Columbiaanse tijdperk. Peyote werd traditioneel gebruikt om ziektes te bestrijden in shamanistische rituelen. De Tarahumara consumeerde eerst peyote alvorens deel te nemen aan een 30 tot 60 kilometer lange voetrace.

De 19e eeuw

Moderne wetenschappelijke, pharmaceutische studies van peyote begonnen aan het einde van de jaren 1880. In 1887 begon Parke Davis & Co. gedroogde peyote-knoppen te verdelen. In 1888 publiceerde de botanist Paul Hennings een studie over de werkzame stoffen in het Lophophora geslacht, wat leidde tot andere onderzoeken. Mescaline werd voor het eerst geïsoleerd in 1897 door de Duitse chemist A. Heffter. In 1892 beschreef de Duitse onderzoeker Lumhotz ceremoniaal peyotegebruik bij de Huichol en Tarahumara en verzond hij monsters naar Harvard voor botanische analyse.

Aan het einde van de negentiende eeuw brachten de indianen hun kennis over peyote terug vanuit Mexico. Na 1880 begon peyote zich snel te verspreiden onder de indiaanse stammen, als onderdeel van de geestendans. Indiaanse profeten als Quanah Parker voegden het christendom toe aan het traditioneel geloof en vormden de basis van het peyoteritueel dat vandaag nog altijd wordt beoefend.

De 20e eeuw

Ernst Spath was de eerste persoon die synthetische mescaline heeft gecreëerd in zijn laboratorium in 1919. In 1927 verscheen er een studie over de effect van mescaline. (The mescaline high) Studies over peyote en mescaline bleven stilliggen tot Aldous Huxley in 1953 ermee experimenteerde en later ‘The Doors of Perception’ schreef. Zijn controversiële boek bracht een grote interesse teweeg die de psychedelische revolutie hielp opstarten.

In 1945 werd voor het eerst ontdekt dat er andere cacti dan peyote ook mescaline bevatten, toen men ontdekte dat San Pedro door Equadoriaanse indianen werd gebruikt. In 1950 werd San Pedro geanalyseerd. Mescaline werd wereldwijd bestudeerd voor de behandeling van alcoholisme, neurose en andere mentale problemen, tot aan de ontdekking van LSD.

Het is interessant om op te merken dat minstens 2500 jaar geleden ver uiteen liggende culturen - van Noord-Texas tot de Zuid-Amerikaanse Andes - mescaline begonnen te gebruiken op vergelijkbaar tijdstip. De twee culturen hadden geen contact met elkaar en de Trichocereus familie en Lophophora familie lijken helemaal niet op elkaar. Toch ontwikkelden beide culturen een shamanistisch gebruik voor deze planten.

Effecten

De volgende informatie is een korte beschrijving van de effecten die optreden bij inname van mescaline en gerelateerde alkaloïden.

Mescaline is een unieke stof die in vergelijking met andere drugs vooral inwerkt op het visuele aspect van de cortex. Grotendeels van de mescaline-ervaring zijn visuele vervormingen en hallucinaties.

Nadat de stof is opgenomen in de bloedstroom heeft mescaline een half-life in het lichaam van een 6-tal uren. Na een a twee uur komen de effecten erg goed opzetten en kennen ze een goede piek. De druglevels in het bloed trekken weg na een tiental uur en na 24 uur is zowat 87% verdwenen. Herhaaldelijk gebruik kan leiden tot tolerantie aan mescaline. Herhaaldelijk gebruik over een periode van 3-6 dagen kan ook leiden tot dergelijke tolerantie, net zoals bij LSD en paddo’s. Mescalinetolerantie leidt niet tot geestelijke of lichamelijk verslaving zoals bij opiaten en drank.

Subjectieve effecten, emotionele labiliteit en plotse moodswings kunnen dikwijls voorkomen. Een vergrootte perceptie van waarheid en een afkeer van de realiteit nadien, meer als tevoren komen dikwijls voor.

Van mescaline werd aangetoond dat het inzicht in complexe onderscheidingstaken, het oplossen van problemen en het geheugen tijdelijk of soms kan storen. Dit zou kunnen verklaard worden door een desinteresse in het onderwerp.

Er zijn verschillende ervaringen van mensen die tijdens hun ervaring weigeren deel te nemen aan routineuze psychologische taken omdat ze voelden dat deze absurd waren. Wanneer men in deze verhoogde staat was, werden sommige onderwerpen zoals vragenlijsten invullen een bron van gelach.

Een interessant effect is dat heel wat mensen zich ofwel vrolijk en onplezierig of heel droef en giechelig op hetzelfde moment voelen. Dit fenomeen schijnt voor te komen bij verschillende hallucinogenen, zoals psilocybine. Men noemt dit de dualistische perceptie waarbij tegengestelde gevoelens tezelfdertijd kunnen voorkomen.

Set en setting zijn de meest invloedrijke factoren die de richting en kwaliteit van de ervaring zullen beïnvloeden.

De visuele hallucinaties worden meestal als volgt beschreven:

 • Roosterwerk, filigraan, honingraat of schaakbordtype van ontwerp.
 • Tunnel, trechter, buis, kegel, steeg of schip.
 • Spiraalvormige, eenvoudige of complexe patronen.
 • Spinnenwebontwerpen.

De fijnheid van de lijnen die de waargenomen patronen maken worden ook wijd gemeld als één van de meest interessantere visuele fenomenen. Ook het gehoor wordt sterk beïnvloedt. Peyote brengt een soort van synesthesie teweeg, het mengen en een interactie van de vijf zintuigen. Peyotegebruikers horen vaak dingen die rechtstreeks uit de cactus zelf lijken te komen. Indianen zijn vrij zeker dat Peyote hen van hun liederen voorziet.


Een algemeen tripverloop:

 • +30’: De eerste effecten worden rond dit tijdstip waargenomen. Enkele kleine perceptuele veranderingen, een gevoel van intoxicatie en duizeligheid. Ook misselijkheid en spiertintelingen kunnen voorkomen. Als je voelt dat je moet overgeven, doe dit gerust, de meeste mensen voelen zich hierna beter en het lijkt de trip een kleine start te geven.
 • +60’: De sterke fysische effecten beginnen weg te trekken. Een staat van verheven bewustzijn begint zich te ontplooien. Het gevoel van vrede en tevredenheid zijn meestal aanwezig en een amfetamineachtige werking wordt waargenomen samen met gevoelens van vermoeidheid en rusteloosheid.
 • +90’: De meeste effecten krijgen hun piek op dit punt. Het plateau is breed en kan lang duren, het is moeilijk te zeggen wanneer het begint of eindigt. Intense visuals beginnen.
 • +120’: Een vergrootte emotionele gevoeligheid of empathie is aanwezig. Emotionele inhibitie is ook aanwezig in dit stadium.
 • +6 - 12 uren: De effecten gaan geleidelijk aan afnemen gedurende deze tijdsperiode. Meestal slaapt men de komende 12 uren na inname moeilijk in, dit komt doordat de alkaloïden worden gemetaboliseerd.
 • +12 uren: Nagloed. De reiziger voelt is geneigd zich vrolijk ontspannend en verfrist te voelen, samen met een kalme sensatie van het in vrede zijn met de wereld. Je zal je meestal erg hongerig voelen na je reis.

De effecten van San Pedro zijn ietwat anders dan deze met Peyote. De andere alkaloïden die zich in de cactus bevinden beïnvloeden de ervaring en zorgen voor een meer mellow, warmere trip. Deze trip wordt als volgt beschreven:

De eerste effecten zijn een soort duizeligheid, maar niet zoals bij alcohol maar een net niet perceptuele helderheid. En daarna alsof het plots toeslaat krijg je een groot visioen, een helderheid van emoties, een precieze, kristalheldere klaarheid van gedachten. Een langzaam verspreidend ontspannend gevoeld verspreidt zich door je lichaam, een kalm gevoel dat erg zeldzaam is in ons bezige leven. Hierna komt een soort afkoppeling van onze voorspelbare, routineuze en gewone wereld. Een visuele kracht komt over ons heen. Al onze zintuigen: zien, horen, tasten, smaken, smaken worden gelinkt aan de anderen. Een vloed van percepties wordt opgenomen doorheen onze ogen. Men krijgt een soort van telepathisch gevoel, de mogelijkheid om tijd, afstand en ruimte te overstijgen. De mogelijkheid om problemen te overzien en te analyseren en de luciditeit om deze op te lossen wordt gewaargenomen.

Bij-effecten en gevaren bij het gebruik van mescaline

Er zijn verschillende studies uitgevoerd door verschillende onderzoekers naar de effecten van het consumeren van Peyote op de menselijke chromosomen. Een studie van de Huichol Indianen toonde geen abnormaliteiten, ook al namen de deelnemers Peyote gemiddeld 35 maal per jaar. Een andere studie van de Yanomama Indianen uit Venezuela vond geen bewijs van chromosomale beschadiging.

Een studie van de Navaho leden van de Native American Church die regelmatie Peyote consumeren, toonde enkele interessante conclusies. De studie was gebaseerd op een groep van ongeveer 30.000 deelnemers. Voor het doel van de studie, was het wenselijk dat elke deelnemer een maand deelnan. Van ongeveerd 180.000 innames werden er enkel 5 incidenten gemeld van negatieve reacties. Dit komt neer op één bad trip op 70.000.

Het is duidelijk dat incidenten van negatieve reactie op mescaline heel weinig voorkomen. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de inname gebeurde in een min of meer gestructureerde en gecontroleerde omgeving. De kansen op een slechte reactie zijn allicht groter in stressvolle settings. Angst is meestal een universeel bij-effect voor de niet-ervaren gebruiker. Dit is niet direct veroorzaakt door de mescaline maar door de gedachte van het te nemen.


Mogelijke bij-effecten zijn:

Angst: Erg gewoon. Pijn in de buik: Erg gewoon. Misselijkheid: Gewoon. Moeilijkheden om te ademen: Ongewoon. Het gevoel controle te verliezen: Gewoon bij grote hoeveelheden. (ego-verlies)


Waarschuwingen:

Er is weinig bekend over de LD-50 (de hoeveelheid die de helft van een controlegroep die deze stof neemt, doodt) bij mens. Indien je een grote rat zou zijn, dan is het erg aangeraden niet meer dan 370 mg/kg lichaamsgewicht te nemen. De hoogst genomen hoeveelheid die gerapporteerd is, was 1500 mg.

Let op! Sommige voorgeschreven medicatie zoals insuline en barbituraten]] staan bekend om de [[toxiciteit] van mescaline te verhogen. Het is mogelijk dat de aanwezigheid van hypersinsulinisme in combinatie met een grote dosis mescaline dodelijk zou zijn. Wees erg voorzichtig bij het combineren van insuline en mescaline!

Let op! Zwangere vrouwen mogen geen mescaline nemen. Verschillende proeven op dieren hebben aangetoond dat er problemen ontstaan bij de geboorte en gedragsproblemen bij het kind. Er is een mogelijkheid dat het gebruik van mescaline gedurende de zwangerschap schadelijk is voor de foetus, alhoewel er hiervoor geen menselijke studies zijn gemaakt. Ook stoffen als alcohol en cafeïne zijn schadelijk voor het kind.

Er zijn verschillende meningen of mescaline wel of niet gevaarlijk is in combinatie met mao-remmers. Er zijn verschillende rapporteringen over sterke, maar kortdurende ervaringen hierover. Voorzichtigheid is sterk aangewezen!

Gevallen van overdosis zijn erg zeldzaam en kunnen effectief behandeld worden in de dienst spoedgevallen d.m.v. een phenotiazine tranquilliser. Dit is slechts een laatste toevlucht. Probeer jezelf geen medicijnen toe te dienen, mensen in paniekaanvallen overreageren dikwijls en nemen ook teveel.

Bad trips en het gevoel dat je sterft komen weinig voor, maar kunnen gebeuren. Hou in je achterhoofd dat je altijd weer nuchter zal worden, er zijn geen rapporteringen van sterfgevallen door mescaline.

Er gaan verschillende geruchten rond dat de inname van hallucinogenen schizofrenische aanvallen zou stimuleren, dit klopt echter niet. Het is belangrijk om te weten dat gediagnoseerde patiënten gerust peyote kunnen nemen. Dit suggereert dat psychedelica op zichzelf geen psychotische episodes triggeren, maar ze mogelijk een soort van stress kunnen veroorzaken hiervoor.

De combinatie van mescaline met andere substanties

Mescaline kan succesvol potenter worden door verschillende andere substanties waarvan enkel hieronder worden besproken. Peyote en andere heilige cacti bevatten soms een hoge verscheidenheid aan quinolines of andere stoffen die bekend staan om mescaline te versterken of ten minste de trip te beïnvloeden. De subjectieve effecten van mescaline kunnen sterk verschillen afhankelijk van de setting en andere ingenomen stoffen. Volgende methodes zijn slechts een bron voor mensen die veel ervaring hebben met mescaline en het echt eens willen combineren. Beginners worden afgeraden mescaline te combineren met andere stoffen.


Mescaline in combinatie met LSD:

Wanneer men mescaline met LSD combineert neemt men het beste 300 tot 400 mg mescaline combineren met 100 tot 300 microgram LSD. Beginners wordt deze combinatie eigenlijk afgeraden, wanneer je deze combinatie toch zou gebruiken, neem dan niet meer dan 100 tot 150 microgram LSD en 200 a 300 mg mescaline. Deze combinatie wordt beschreven als een zachtere, meer mellow en langere ervaring dan wanneer deze stoffen apart worden genomen. Sommige mensen vinden dit een lastige trip met onprettige lichamelijke effecten.

In de jaren ’50 is er veelvuldig met deze combinatie geëxperimenteerd. Nadat 74 chronisch-neurotische patiënten een hoge dosis van de combinatie LSD en mescaline kregen in de vroege jaren ’60 werden enkele verassende resultaten ontdekt. Na 6 maanden toonden 12 patiënten enorme vooruitgang, 22 van hen toonden enige vooruitgang en de andere een kleine voortuitgang.


Mescaline in combinatie met zoethout:

Er wordt beweerd dat mescaline kan versterkt worden door het drinken van zoethout-thee. Twee tot drie koppen van een sterke dosis thee worden hiervoor gebruikt. Er wordt gezegd dat de intensiteit tot drie maal zo hoog wordt. Deze thee kan misschien mao-remmers bevatten, dus wees voorzichtig!


Mescaline in combinatie met melatonine:

Melatonine zou de effecten van mescaline versterken. De meest geprefereerde methode is 10 tot 15 mg melatonine te nemen voor het slapengaan, een weeklang voor men aan de trip begint. Indien dit niet mogelijk is, kan met 20 tot 25 mg nemen de laatste 12 uren voor de tript. Deze laatstgenoemde manier werkt ook, maar is niet zo efficiënt als de vorige.


Mescaline in combinatie met beta-carbolines:

Verschillende mensen beweren dat ze mescaline versterkten in combinatie met met harmala-bevattende producten zoals Syrian rue. De gemiddelde hoeveelheid is 3 tot 5 gram verpoederd zaad. Verpoederd zaad kan in capsules gestopt worden om de intense bitterheid te vermijden. Er wordt gezegd dat deze methode de intensiteit van de trip drie maal kan vergroten en de duur tweemaal kan verlengen. Frequent gebruik van deze combinatie zorgt voor tolerantie. Voorzichtigheid is de boodschap bij het gebruik van dergelijke mao-remmers. De geprefereerde methode om Syrian Rue in te nemen is d.m.v. de waterextracie techniek.


Heilige cacti: manieren van inname

Oraal: Dit is de meest gewone en traditionele manier om cactus te consumeren. Peyote wordt bijna altijd helemaal geconsumeerd en traag opgezogen en gekauwd alvorens in te slikken. De verse, ingevroren, gedroogde, verpoederde, … Trichocereus spp en Lophophora spp. worden via de mond ingenomen.

Pil: Een andere populaire methode van orale inname is het droge cactuspoeder of extract in een aantal grote 000 size gelatinepillen te stoppen. Dit helpt het kokhalzen door de bittere smaak te voorkomen.

Rectaal: Verschillende Afrikaanse culturen nemen hallucinogenen op deze manier op. Alhoewel de westerse cultuur een afkeer van deze methode heeft, is deze effectief en veilig. Het helpt ook een groot gedeelte van de misselijkheid en krampen die kunnen voorkomen te voorkomen.

Vaginaal: Hoewel het raar klinkt wordt deze methode dikwijls gebruikt om psychoactieve stoffen op te nemen. Fijn verpoederd cactusmateriaal of een extractie (zorg dat al het oplosmiddel weg is) kan in de vagina worden opgenomen en dit wordt goed opgenomen. Deze methode werd door heksen in de middeleeuwen vaak gebruikt bij sappen van nachtschadeplanten. Het heeft alle voordelen van de voorgaande methode, maar is veel properder.

Snuiven: Deze methode wordt soms toegepast door Mexicaanse indianen bij verschillende psychoactieve cacti. Deze methode is niet aan te raden omdat ze irritatie, niezen en neusbloedingen kan veroorzaken.

Injectie: Pure mescaline kan worden geïnjecteerd, dit is niet zo’n practische methode omdat pure mescaline tegenwoordig erg zeldzaam is. Zorg dat je 100 procent zekerheid hebt dat je over pure mescaline beschikt alvorens je dit zou injecteren.

Roken: Peyote zal verbranden als het goed gedroogd en verpoederd is. Dit wordt meestal gerookt in combinatie met cannabis. Het zou een lichte, liefdevolle high veroorzaken die het visueel vermogen verscherpt zonder een sterke trip te veroorzaken. Hoge hitte kan echte wel sommige alkaloïden vernietigen.

Legaliteit mescaline en mescaline-bevattende cacti

Legaliteit van psychoactieve cacti in België en Nederland


Nederland

In de Opiumwet, zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als ‘drugs’ worden beschouwd. De Opiumwet noemt de illegale middelen waar de meeste mensen aan denken bij het woord ‘drugs’ en veel middelen die worden toegepast in de geneeskunde. Op lijst I van de Opiumwet staan middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Dat zijn bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC. Op lijst II staan hennepproducten (hash en weed) en slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta. Ook dit zijn geen onschuldige middelen, maar de risico’s zijn volgens de overheid minder groot dan bij de middelen op lijst I.

Het is verboden mescaline als bedoeld in de bij deze wet behorende lijst I dan wel aangewezen krachtens artikel 3a, vijfde lid:

A. binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen; B. te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren; C. aanwezig te hebben; D. te vervaardigen.

Het kweken, verkopen, kopen, bereiden en consumeren van psychoactieve cacti zoals Peyote en San Pedro is in Nederland niet strafbaar.


België

In België verschijnen nieuwe wetten in het Belgisch Staatsblad. Ze zijn van kracht door het Koninklijk Besluit. De meest belangrijke decreten tot nu toe zijn de volgende:

RD 24.02.1921 (En RD 09.07.1975)

RD 29.08.1997 (Plantendecreet.)

RD 22.01.1998 (Legislatie van designerdrugs).

RD 2004.11.08 (Nieuwe designer drugs als BZP en TFMPP vallen ook onder de opiumwet)

In RD 22.01.1998 kunnen we mescaline terugvinden onder hoofdstuk II, wat het bezit, kopen, verkopen, bereiden, bewerken, verwerken, verstrekken afleveren, vervoeren, vervaardigen van mescaline verboden maak.

In RD 29.08.1997 vinden we Trichocereus spp en Lophophora Williamsii terug in het zogenaamd Plantendecreet: “Considering the urgent necessity motivated by the situation found after an examination by the Food Inspection (following a complaint from the General Secretariat of Prevention Policy), it was established that several sales outlets – so-called “smart-shops” – offer products by the name of “eco-drugs”, “smart-pills”, “energy-drinks”, “pep-drinks”, …, of which some have been prepared using potentially toxic plants. Suchlike products may cause grave harm to their consumers. This Royal Decree is indispensable to take quick legal actions when necessary, and to prohibit, confiscate and destroy these dangerous plants. […]” Het is duidelijk dat de Belgische overheid niet dol is op smartshops en deze probeert tegen te houden.

Het Plantendecreet kent vier lijsten van gereguleerde planten: • gevaarlijke planten die niet mogen gebruikt worden als voeding.

• het plukken van wild voorkomende medicinale en eetbare paddenstoelen.

• planten die gebruikt worden bij voorschrift.(pil, tablet, capsule etc.)

CACTI

RD 29.08.1997 maakt het illegaal om de volgende cacti te gebruiken om te eten. • peyote (Anhalonium lewinii Hennig)

• Lophophora wiliamsii (Lem. Ex Salm-Dyck) J.M. Coult);

• Trichocereus spp.

RD 22.01.1998 maakt het illegaal om volgende cacti te importeren, exporteren, en te vervaardigen (wat we kunnen interpreteren als kweken), bezitten, ruilen, verkopen of kopen: • Peyote (Lophophora williamsii/Anhalonium lewinii)

RD 22.01.1998 reguleert het bezig van mescaline (in alle vormen, bv. hydrochloride)

Besluit: Men kan dus Trichocereus spp (waaronder San Pedro dus valt) kopen, verkopen en kweken, maar men mag deze niet consumeren. Het bezit van Peyote is dus helemaal verboden.

Chemische Eigenschappen

 • Formule: C11H17NO3
 • Moleculair gewicht: 211,25 g/mol
 • CAS nummer: 54-04-6
 • Smeltpunt:
  • 181°C (van HCl-zout)[1]
  • 140-155 °C (van sulfaat)[2]
  • 162-180 °C (van hemisulfaat)[2]
  • 181-184 °C (van sulfaat dihydraat)[3]
  • 33-35 °C (van vrije base)[4]
 • λ max : 294 nm (opgelost in H2SO4)

Referenties

 1. Über β-Phenyl-äthylamine, I. Mitteil.: Mezcalin und mezcalin-ähnliche Substanzen, K.H. Slotta, H. Heller, Chemische Berichte, 1930, 63, 3029-3043
 2. 2,0 2,1 Synthesis of 2-Arylethylamines by the Curtius Rearrangement, M. Schulze, Synthetic Communications, 2010, 40, 1461-1476
 3. Ultraviolet Absorption Spectra of Mescaline Sulfate and β-Phenylethylamine Sulfate, K. Salomon, A.F. Bina, J. Am. Chem. Soc., 1946, 68, 2403
 4. Regioselective Heck reaction of N-vinylphthalimide: A general strategy for the synthesis of (E)-N-styrylphthalimides and phenethylamines, E. Alacid, C. Nájera, Advanced Synthesis and Catalysis, 2008, 350, 1316-1322


Amfetamine: B-DFDOBDOIDOMTMA-6Overige

Fenethylamine: 2C-B2C-C2C-E2C-I2C-T-72C-T-21MescalineOverige
Tryptamine: DMT5-MeO-DMTPsilocinePsilocybineαMTDiPTDPT4-HO-MiPT5-MeO-DiPTOverige
Ergoline: LSALSDOverige