Leonotis leonorus

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Planten
Engelse Naam Wild Dagga
Effecten Sedatief
Wetgeving Ongereguleerd
Gebruikte Plantendelen Bloemen, Bladeren
Werkzame Stoffen Leonurine

Leonotis spp. (wild dagga)

Het genus Leonotis bestaat uit een dertigtal soorten planten in de familie Lamiaceae, op een na, zijn ze allemaal afkomstig uit Zuid-Afrika. Leonotis leonurus en Leonurus nepetifolia worden soms gerookt als marihuanasubstituut en ze kennen ook vele medicinale gebruiken.

Leonotis leonurus. (wild dagga) Wild Dagga, Lion's Ear. (lipbloemenfamilie)

Naamverklaring:

De naam leonotis leonorus komt van het Grieks: Leonotis komt van leon, wat leeuw betekent en van het woord otis, wat oor betekent. De kleuren zouden doen denken aan deze van een leeuw. De naam wild dagga slaat niet specifiek op deze plant, maar op alle planten die een stonedheid geven die doet denken aan cannabis. Wild dagga komt uit het Afrikaans en betekent wilde hennep.

Beschrijving:

Leonotis leonurus is afkomstig uit Afrika en is een meerjarige plant. Hij kan tot 2-3 meter groot worden in volle grond en tot 1.5 meter wijd. Het is een veel voorkomende plant in Zuid-Afrika en groeit er tegen rotsen in graslanden. Je kan deze plant ook in het noorden houden als eenjarige plant. Je zaait de zaadjes in de vroege lente en vanaf het mooi weer wordt kan je deze houden tot de diep in de herfst. De plant bloeit de hele zomer en nazomer lang.

De stammen zijn houterig en fluwelig aan de basis. De bladeren zijn lang, smal en hebben een ruw oppervlak, zijn fluwelig aan de onderkant en witviltig behaard. Ze hebben een scherp ingesneden bladrand. De bloemen komen tot bloei in de late lente met prachtige oranje bloemen die in clusters staan rond de bloemsteel. Er bestaan ook abrikooskleurig en witte bloemen.

Dit is de perfecte plant om te groeien in een wilde tuin, de bloemen trekken ook heel veel bijen, vogels en vlinders aan. De plant groeit heel snel en kan tegen wat milde vorst. De plant moet goed bewaterd worden gedurende de zomer. Leonotis Leonurus is heel makkelijk om te groeien en dit het beste in een rijke grond vermengd met compost. Je houdt de plant best in potten zodat je ze naar het einde van de herfst toe kan laten overwinteren. Eenmaal de planten binnen staan, kan je ze bijsnoeien, ze zullen makkelijk weer verder groeien de volgende lente. De plant laat zich makkelijk stekken en vermeerden door zaad.

Cultivatie:

Zaai de zaadjes in rijke potgrond vermengd met wat compost. Druk de zaadjes goed tegen het oppervlak en strooi er een klein beetje aarde over en bespray het met water. Trek een doorzichtig folie over het bakje en plaats het op een warme plek in de zon. Na ongeveer een week komen bijna alle zaadjes uit. Hou de plant binnenshuis tot het weer zonnig en warmer wordt en verpot deze dan in grote potten of in volle grond. De planten kunnen wijd worden, maar groeien ook perfect dicht tegen elkaar aan. De plant zal beginnen bloeien naar het eind van de lente toe en dit gedurende de hele zomer. De plant maakt dikwijls nieuwe bloemen aan, verzamel de neergevallen bloempjes en laat deze op een droge, warme plaats drogen. Haal de plant binnen wanneer de vorst eraan komt, snoei hem wat korter en hou hem binnen tot de volgende lente.

Gebruik:

Wild dagga is in Afrika een veelgebruikt kruid dat gebruikt wordt om koorts, hoofdpijn, hoest, jicht, menstruatiepijn en andere kwalen te bestrijden. Het is ook een remedie tegen slangenbeten. De Zuid-Afrikaanse Hottentotten en Bosjesmannen roken de knoppen en de kleverige, aromatische bladen om in een roes te komen.

In Mexico wordt het als marihuanasubstituut gebruikt en aangeduid als ‘Flor de mundo’ ofwel ‘wereldbloem’ of mota, een naam voor marihuana. De harsige bladen of het van de bladen geschraapte hars wordt puur, met tabak of andere rookbare ingrediënten gemengd en gerookt. In het westen wordt deze plant genuttigd als “legal high”. Het roken van de bladeren en bloemen veroorzaakt een stonedheid die ietwat weg heeft van cannabis. De bloemen zijn het meest begeerde deel van de plant om te roken.

Werking:

Waterafdrijvend, krampverdrijvend, euforiserend, roesverwekkend, naar het schijnt hallucinogeen. Het extract met een krampopheffende werking schijnt remmend te werken op histamine- en acetylcholine-receptoren.

Bestanddelen:

Bitterstoffen, vluchtige olie, looistof. Veel ethnobotanische websites claimen dat het actieve bestandsdeel van Leonotis spp. het bioactieve leonurine is. Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen hiervoor. Analyses van Leonotis Leonorus hebben de aanwezigheid van pre-marrubiin en marrubiin aangetoond.

Leonotis nepetifolia (Lion's Ear):

Deze plant wordt ook klip (rots) dagga genoemd en is de enige plant uit deze soort afkomstig uit Zuid-India. In tegenstelling tot Leonotis Leonurus is dit een eenjarige plant, die een hoogte bereikt tot 2,5 meter met een wijdte van 1 meter. De stammen zijn recht en hebben minder vertakkingen. De bladeren zijn groen en ovaal, de bloemen zijn ook oranje tot abrikoosachtig van kleur.

Deze plant houdt van goede vochtige, rijke grond en van een beschermde, zonnige plaats. De plant kan droogte en milde vorst verdragen. Deze plant kent dezelfde kweekwijze en gebruik als Leonotis Leonorus.

Leonotis nepetifolia bevat in blad en bloemen olie, bitterstoffen, diterpenen, cumarine en hars. De effecten zijn grotendeels analoog als deze van de Leonotis Leonurus. Het aroma is min of meer gelijk alhoewel het wat meer citrusachtig is.