Lachgas

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lachgas.gif

Lachgas (N2O, nitrous, NOS, distikstofoxide, stikstofoxidule, hippiecrack) is een dissociatief anesthetisch middel. Lachgas wordt gebruikt als medisch verdovingsmiddel in ambulances en op EHBO-posten, in de racesport om het vermogen van een auto te verhogen, recreatief als dissociatief middel en als "booster" in combinatie met andere middelen, vooral psychedelica. Lachgas is een zoet smakend en zoet ruikend kleurloos gas, dat meestal ingeademd wordt met behulp van balonnen.

Gebruiks informatie

Methoden van inname

Slagroomkidde

De eenvoudigste methode is een horeca slagroomkidde the gebruiken welke gevuld kan worden met N2O-patronen . Je vult de fles met één patroon, houdt een ballon om het spuitstuk en laat de fles leeglopen in de ballon. Vervolgens kun je rustig de inhoud van de ballon een paar keer inhaleren en weer terug uitademen in de ballon. Uit hygiëne overwegingen kun je het beste telkens schone ballonnen vullen als meerdere mensen gebruik maken van dezelfde fles.

Na een paar keer inhaleren vermindert de werking en heb je de meeste N2O opgenomen uit de lucht in de ballon. Vergeet niet regelmatig even wat zuurtstof bij te ademen.

Adem NOOIT direct het gas uit de fles, aangezien dit héél koud is en je mond/keel/longen kan bevriezen. gebruik altijd een ballon bij deze methode!

Cracker

Er zijn ook speciale N2O-crackers op de markt. Dit is eigenlijk gewoon een ventiel wat je om het patroon heen plaatst. Door de cracker aan te draaien of te knijpen doorboor je het patroon, dat dan via het ventiel in een ballon kan lopen. Voordeel is dat deze apparaatjes makkelijker mee te nemen zijn, nadeel is dat er erg koude lucht direct in de ballon loopt en ze vaak niet regelbaar zijn. Ook voor crackers geldt (zeker) dat je ze alleen in combinatie met een ballon moet gebruiken!

Gasfles

Uiteraard bestaan er ook gasflessen met N2O, meestal voor medisch gebruik of voor de motorsport. Let er wel even op dat een geschikte fles hebt met goed regelbaar ventiel en dat de fles alleen N2O bevat, en controleer gebruiksaanwijzingen voor het product. Sommige systemen voor auto's bevatten automatische CO2 blussers, dit soort flessen zijn absoluut niet geschikt voor recreatief gebruik. Als je een gasfles hebt met narcose-mondkapje, dien je die alleen onder toezicht te gebruiken. Door het lachgas kun je je bewustzijn verliezen en zuurstof tekort krijgen. Bij een ballon heb je daar geen last van omdat je "automatisch" weer zuurstof binnenkrijgt zodra je de ballon loslaat, met een kapje loop je een reëel verstikkingsgevaar. Gebruik het liefst ook ballonnen als je een medische fles hebt, omdat je dan beter recreatieve dosissen kan afmeten.

Effecten

Lachgas geeft een anesthetisch (verdovend/narcotisch) en analgetsich (pijnstillend) effect, en werkt ook anxiolytisch (angstremmend). Het wordt meestal onder de dissociativa vermeldt vanwege de derealisatie die optreedt, doordat bepaalde signalen in de hersenen geblokkeerd worden kun je naast de pijnstilling ook een vervreemd gevoel ervaren, alsof je omgeving "on-echt" is. Informatie van zintuigen kan gaan haperen of door elkaar lopen.

Overige werkingen kunnen zijn: Euforie, duizeligheid, tintelingen, vervormd geluid (echo's, hol of blikkerig geluid), lichte verkleuring of verschuiving van het beeld. Ook kan er een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat N2O een sterk oxiderende werking heeft op kobalt. Het is aan te raden om extra vitamine B12 in te nemen voor men lachgas gaat gebruiken, of anders dat snel weer aan te vullen. Uiteraard zijn de meeste drugs beter te vermijden voor zwangere vrouwen, maar lachgas draagt extra risico's met zich mee doordat er bij gebruik altijd een tijdelijk zuurstoftekort optreedt. Dit kan complicaties geven voor zowel moeder als het ongeboren kind.

Dosering

 • Normale dosering: 1 patroon / ballon

Werkingsduur

Lachgas werkt zeer kort, met een maximum rond de 10 minuten. De piek zelf begint meestal al na een minuut en houdt hooguit een paar minuten aan (die overigens subjectief een stuk langer kunnen lijken).

Tripreports

Overige informatie

Geschiedenis

De recreatieve waarde van lachgas werd in 1776 ontdekt door sir Humphry Davy, die het gebruikte vanwege de plezierige roes. Daarnaast geloofde hij dat het gas een genezende werking had. Het gas werd eind 18e eeuw een populaire kermisattractie, waar het zowel voor plezier als door kwakzalvers aangeboden werd. Al snel werd ontdekt dat het middel goed werkte als pijnstiller, en zodoende ook medisch gebruikt. Het wordt tegenwoordig meestal alleen in nood gebruikt in b.v. ambulances, en in operatiekamers in combinatie met andere middelen. Als recreatief middel wordt het vandaag de dag vaak gecombineerd met psychedelica, doordat het een synergetische werking heeft.

Chemische Eigenschappen

 • Formule: N2O
 • CAS-nummer: 10024-97-2
 • Moleculair gewicht: 44,01 g/mol
 • MAC waarde: 100 ml/m³ - 180mg/m³

Synoniemen

 • Lachgas
 • Hippie Crack
 • N2O
 • NOS (het autogas merk)
 • Nitrous
 • E 942 (officiële europese benaming voor de slagroom-patronen)

Links


Drugs: KetamineMethoxetamineDextromethorfan (DXM)Fencyclidine (PCP)Lachgas (N2O)Salvia divinorumAmanita muscaria