GHB

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Chemical
GHB.gif
IUPAC benaming 4-hydroxybutaanzuur
Overige namen GHB, γ-hydroxyboterzuur
Gebruik
Inname Oraal
Dosis 0,5 - 3 gr
Werkingsduur ~1,5 uur
Effecten Sedatief
Tripreports
Chemische Informatie
Familie Andere structuren
Molecuulformule C4H8O3
Molecuulgewicht 104,11 g/mol
Smeltpunt 34 °C (vrije zuur)
Overige Informatie
Wetgeving Opiumwet, lijst I


Drug Kijkwijzer.png Dit middel heeft een hoog verslavingspotentieel,
dus wees extra voorzichtig bij recreatief gebruik!

GHB is een direct analogon van neurotransmitter GABA. De IUPAC benaming voor GHB is 4-hydroxybutaanzuur, maar γ-hydroxyboterzuur wordt ook veel gebruikt, vandaar de afkorting GHB.

Gebruikersinfo

Effecten

GHB werd oorspronkelijk verkocht als medicijn met o.a. enkele zelfde doelen als benzodiazepines. Het werd gebruikt als spierontspanner, antidepressivum en slaapmiddel. De effecten van GHB worden vaak omschreven als een warm, stoned en soms duizelig gevoel. En het effect is te vergelijken met dat van alcohol, maar dan meer bedwelmende en meer intens. Het gevoel van GHB lijkt op een soort mix van dronken zijn en de werking van tranquillizers zoals diazepam (Valium) of alprazolam (Xanax). In lage dosissen geeft het je een ontspannend en stoned gevoel, in hoge dosissen werkt het verdovend en kan je in een narcose terechtkomen. Ook is GHB een zeer sterke afrodisiacum. GHB wordt soms al lachend 'Get Her in Bed' genoemd omdat het middel je erg geil kan maken. Een andere eigenschap van GHB is dat het een angstremmend werking heeft.

Dosering

Doorgaans wordt GHB verkocht als oplossing met verschillende concentraties, dus een precieze dosering is moeilijk te geven. Laat daarom altijd je GHB testen op concentratie om gevaar van overdosis te voorkomen.

De dosering van pure GHB (poeder vorm)

 • 0,5 gr - 1 gr voor een lichte dosis
 • 1 gr - 2 gr voor een normale dosis
 • 2 gr - 3 gr voor een heftige dosis

Doseringen tot 5 gr kunnen leiden tot een overdosis en resulteren in een zeer diepe slaap, vergelijkbaar met een coma.

Doseringen vanaf 10 gr kunnen leiden tot een dodelijke overdosis.

Gewichtsverhoudingen van de verschillende zouten

GHB komt het meest voor in de vorm van het natrium (Na) of kalium (K) zout. Echter zijn er andere zoutvormen mogelijk, zoals het magnesium (Mg) of calcium (Ca) zout. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het theoretische verschil in gewicht tussen de mogelijke zoutvormen.

Na-GHB K-GHB Mg-GHB2 Ca-GHB2
Na-GHB 1,00 gr
K-GHB 1,13 gr 1,00 gr
Mg-GHB2 0.91 gr 0,81 gr 1,00 gr
Ca-GHB2 0,98 gr 0,87 gr 1,07 gr 1,00 gr

Notie: In deze tabel staan enkel de onderlingen verhoudingen met respect tot het gewicht en niet tot de dosis (effect).

Hoewel K-GHB in vergelijking met Na-GHB zwaarder is en dus minder potent zou zijn, beweren veel gebruikers dat K-GHB qua effect sterker is dan de natrium variant.

Werkingsduur

Het duurt meestal 15 - 30 min voordat de effecten van GHB merkbaar zijn. Daarna wordt heel snel de piek bereikt, na een anderhalf uur zijn doorgaans alle effecten verdwenen.

GHB werkt doorgaans sneller als het ingenomen wordt op een lege maag (~3 tot 4 uur na laatste maaltijd). Er is dan sprake van een typische 'rush' sensatie. GHB nemen met een volle maag kan het effect afvlakken en verlengen en kan leiden tot misselijkheid.

Als er sprake is van een overdosis en dus een diepe slaap, is men soms voor 3 uur niet wakker te krijgen.

Tripreports

Waarschuwing

GHB is een relatief ongevaarlijke drug als men maar weet hoeveel er genomen is en je het niet combineert met andere middelen. Als GHB roekeloos wordt gebruikt kan het een zeer gevaarlijk en zelfs dodelijke drug zijn. Zorg daarom altijd dat de concentratie bekend is.

Verder blijkt uit ervaring dat de dosering erg verschilt van persoon tot persoon. Veel vrouwen zijn tot twee keer gevoeliger dan mannen. Het is altijd verstandig laag te beginnen met doseren.

Combineer GHB nooit met alcohol, barbituraten, benzodiazepines,opiaten of andere downers, dit leidt makkelijker tot overdosis en kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties zoals vergiftiging, bewusteloos raken en in je eigen braaksel stikken.

Laat je vrienden altijd weten als je GHB neemt en hoeveel, zodat zij in geval van overdosis de juiste maatregelen kunnen nemen.

Overdosis

Als je merkt dat je te veel GHB heb genomen, laat het anderen weten en ga op een rustig plek op je zij liggen. In geval van ernstige overdosis, 5 gr +, bel dan een ambulance en vertel dat je een overdosis GHB heb genomen.

Heeft een vriend een overdosis genomen, raak dan niet in paniek, maar zorg dat hij rustig op zijn zij kan liggen, zodat hij niet in zijn/haar tong of speeksel kan stikken. Blijf de hele tijd in zijn/haar omgeving, soms is het mogelijk dat de bewuste persoon tijdelijk ontwaakt, maar daarna snel weer bewusteloos wordt en daarmee zich bezeren tijdens een val. Als er sprake is van een lichte overdosis, laat de bewuste persoon dan gewoon zijn/haar roes uitslapen, bij ernstige overdosis is het verstandig als er medische hulp word ingeroepen.

Rape Drug

GHB staat bekend in de media als een van de 'date rape drugs'. Er wordt dan een bepaalde hoeveelheid in het drinken van het slachtoffer gedaan, die vaak ook al alcohol op heeft en daardoor snel slaperig wordt en zich weinig van het hele incident kan herinneren. Echter, GHB heeft doorgaans een sterke zoute smaak en kan makkelijk worden opgemerkt in dranken. Dus smaakt je drankje anders, bijv. zouterig, laat het staan en haal een nieuwe.

Verslaving

GHB heeft een zeer verslavingsgevoelige factor. Laat voldoende tijd tussen je gebruik. Een GHB-verslaving is erg nasty en heel moeilijk om vanaf te geraken. In een vergevorderd stadium gebruikt de verslaafde om het half uur, moet hij 's nachts regelmatig opstaan om te herdoseren en heeft hij moeilijkheden om stoelgang en plassen in te houden. Ook wordt het geheugen, concentratie en gemoedstoestand ernstig geschaad. Dit betekent niet dat GHB gebruik altijd tot een verslaving leidt, gebruik je gezond verstand en beperk je gebruik tot maximum een aantal keer per maand.

Overige informatie

Geschiedenis

De synthese van GHB is in 1874 door A. Saizew al ontdekt, maar het eerste grote onderzoek naar de effecten in de mens werdt pas gedaan in jaren '60 door Dr. H. Laborit. Hij vond verschillende effecten met weinig bijwerkingen. GHB werd voor een aantal decennia in west Europa gebruikt als slaapmiddel en als verdovingsmiddel bij geboortes. Maar door het misbruikingspotentieel en de ontwikkeling van betere medicijnen werd het gebruik ervan steeds minder. Vandaag de dag wordt GHB soms gebruikt tegen narcolepsie en heel soms ook als middel om mensen van hun alcohol verslaving af te helpen. Het staat het in de meeste landen op de lijst met verboden middelen en sinds 9 mei 2012 valt GHB onder lijst I van de opiumwet.[1]

Chemische eigenschappen

 • Formule: C4H8O3
 • Moleculair gewicht:
  • 104,11 g/mol
  • 126.09 g/mol (als natrium zout)
 • CAS nummer: 591-81-1
 • Smeltpunt: 34 °C (van vrije zuur)[2]

Werkingsmechanisme

GHB is een agonist voor twee receptoren in het centrale zenuwstelsel (CNS, central nervous system). Namelijk voor de pas ondekte GHB receptor en de GABAB receptor.

Synoniemen

 • γ-hydroxybutyrate
 • G
 • Liquid X
 • Liquid E
 • Vloeibare XTC
 • Fantasy
 • Juice

Analogen en aanverwanten

Links

Referenties

 1. Besluit van 24 april 2012, houdende wijziging van lijst I en lijst II, behorende bij de Opiumwet
 2. Lactones. 2. Enthalpies of hydrolysis, reduction, and formation of the C4-C13 monocyclic lactones. Strain energies and conformations, K.B. Wiberg, R.F. Waldron, J. Am. Chem. Soc., 1991, 113, 7697-7705


Natuurlijk: AlcoholCatuabaDamianaHorny GoatweedYohimbe

Synthetisch: GBLGHBYohimbine

ChloroformClonazepamCodeïneDiazepamDiethyl etherEthanol (Alcohol)FentanylFenobarbitalFlunitrazepamGabapentineGBLGHBHeroïneHydroxyzineLorazepamMethaqualoneMorfineOpiumPregabalinePromethazineScopolamineValeriaanZopiclone