GBL

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Chemical
GBL.gif
IUPAC benaming dihydrofuran-2(3H)-one
Overige namen GBL, γ-butyrolactone
Gebruik
Inname Oraal
Dosis 0,5 - 2 ml
Werkingsduur ~1,5 uur
Effecten Sedatief
Tripreports
Chemische Informatie
Familie Andere structuren
Molecuulformule C4H6O2
Molecuulgewicht 86,09 g/mol
Smeltpunt -44 °C
Overige Informatie
Wetgeving Ongereguleerd


Drug Kijkwijzer.png Dit middel heeft een hoog verslavingspotentieel,
dus wees extra voorzichtig bij recreatief gebruik!

Gebruikersinfo

Effecten

GBL werd oorspronkelijk verkocht als industrieel schoonmaakmiddel. Het kan ook gebruikt worden als spierontspanner, antidepressivum en slaapmiddel. De effecten van GBL worden vaak omschreven als een warm, stoned en soms duizelig gevoel. En het effect is te vergelijken met dat van GHB en alcohol, maar dan meer bedwelmend en meer intens. Het gevoel van GBL lijkt op een soort mix van dronken zijn en de werking van tranquillizers zoals diazepam (valium) of alprazolam (xanax). In lage dosissen geeft het je een ontspannend en stoned gevoel, in hoge dosissen werkt het verdovend en kan je in narcose terechtkomen. Ook is GBL een zeer sterke afrodisiacum. Een andere eigenschap van GBL is dat het een angstremmende werking heeft. Omdat GBL wordt omgezet in de lever in GHB, lijken deze effecten heel erg op elkaar.

Dosering

 • 0,5 ml - 1 ml voor een lichte dosis
 • 1 ml - 1,5 ml voor een normale dosis
 • 1,5 gr - 2 ml voor een heftige dosis

Let er wel op dat GBL een zeer hygroscopische vloeistof is, dit wilt zeggen het trekt heel gemakkelijk vocht aan, waardoor de concentratie vermindert. Bovenstaande advies doseringen dienen als indicatie voor zuivere GBL.

Doseringen tot 3 ml kunnen leiden tot een overdosis en resulteren in een zeer diepe slaap, vergelijkbaar met een coma. Tijdens deze coma kunnen mensen stikken in hun eigen tong of braaksel.

Nog hogere doseringen kunnen leiden tot een dodelijke overdosis.

Werkingsduur

Het duurt meestal 10 - 15 min voordat de effecten van GBL merkbaar zijn. Dit is iets sneller dan GHB. Daarna wordt heel snel de piek bereikt, na een anderhalf uur zijn doorgaans alle effecten verdwenen. Als er sprake is van een overdosis en dus een diepe slaap, is men soms voor 3 uur niet wakker te krijgen.

Tripreports

Waarschuwing

GBL is een relatief ongevaarlijke drug als men maar weet hoeveel er genomen is en je het niet combineert met andere middelen. Als GBL roekeloos wordt gebruikt kan het een zeer gevaarlijk en zelfs dodelijke drug zijn. Zorg daarom altijd dat de concentratie bekend is.

Verder blijkt uit ervaring dat de dosering erg verschilt van persoon tot persoon. Veel vrouwen zijn tot twee keer gevoeliger dan mannen. Het is altijd verstandig laag te beginnen met doseren.

Combineer GBL nooit met alcohol, barbituraten, benzodiazepines, opiaten of andere downers, dit leidt makkelijker tot overdosis en kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties zoals vergiftiging, bewusteloos raken en in je eigen braaksel stikken.

GBL heeft een zeer verslavingsgevoelige factor. Laat voldoende tijd tussen je gebruik. Een GBL-verslaving is erg naar en heel moeilijk om vanaf te geraken. In een vergevorderd stadium gebruikt de verslaafde om het half uur, moet hij 's nachts regelmatig opstaan om te herdoseren en heeft hij moeilijkheden om stoelgang en plassen in te houden. Ook wordt het geheugen, concentratie en gemoedstoestand ernstig geschaad. Dit betekent niet dat GBL altijd leidt tot verslaving, gebruik je gezond verstand en beperk je gebruik tot maximum een aantal keer per maand.

Laat je vrienden altijd weten als je GBL neemt en hoeveel, zodat zij in geval van overdosis de juiste maatregelen kunnen nemen.

Overdosis

Als je merkt dat je te veel GBL heb genomen, laat het anderen weten en ga op een rustig plek op je zij liggen. In geval van ernstige overdosis, bel dan een ambulance en vertel dat je een overdosis GBL heb genomen.

Heeft een vriend een overdosis genomen, raak dan niet in paniek, maar zorg dat hij rustig op zijn zij kan liggen, zodat hij/zij niet in zijn/haar tong of speeksel kan stikken. Blijf de hele tijd in zijn/haar omgeving, soms is het mogelijk dat de bewuste persoon tijdelijk ontwaakt, maar daarna snel weer bewusteloos wordt en daarmee zich bezeren tijdens een val. Als er sprake is van een lichte overdosis, laat de bewuste persoon dan gewoon zijn/haar roes uitslapen, bij ernstige overdosis is het verstandig als er medische hulp word ingeroepen.

Rape Drug

GBL wordt soms in de media een van de 'date rape drugs' genoemd. Er wordt dan een bepaalde hoeveelheid in het drinken van het slachtoffer gedaan, die vaak ook al alcohol op heeft en daardoor snel slaperig wordt en zich weinig van het hele incident kan herinneren. Echter, GBL heeft doorgaans een zeer chemische smaak en kan makkelijk worden opgemerkt in dranken. Dus smaakt je drankje anders, laat het staan en haal een nieuwe.

Overige informatie

Geschiedenis

Chemische eigenschappen

 • Formule: C4H6O2
 • Moleculair gewicht: 86,09 g/mol
 • CAS nummer: 96-48-0
 • Smeltpunt: -44 °C[1]
 • Kookpunt: 205 °C[2]
 • Dichtheid: 1,124 g/ml[3]
 • GBL is een zeer agressieve stof en vrij veel kleurstoffen en plastics lossen hier in op. HDPE is hierop een uitzondering.
 • GBL is hygroscopisch.

Werkingsmechanisme

GBL is van zichzelf niet actief maar moet eerst in de lever worden omgezet naar GHB welke dan een agonist is voor twee receptoren in het centrale zenuwstelsel (CNS, central nervous system). Namelijk voor de pas ontdekte GHB receptor en de GABAB receptor.

GHB synthese:

GBL wordt vaak gebruikt als één van de grondstoffen voor het maken van GHB.

GHBsynht.gif

Waarschuwing: Deze reactie is exotherm, wat inhoudt dat er veel warmte bij vrijkomt. Ook moet er gewerkt worden met NaOH, wat een zeer bijtende stof is. Geschikte handschoenen dragen is daarom wel een vereiste.

Analoga en aanverwanten

Synoniemen

 • G
 • γ-butyrolactone
 • gamma-butyrolactone
 • dihydrofuran-2(3H)-one

Links

Referenties

 1. Phase Equilibrium and Physical Properties for the Purification of Propylene Carbonate (PC) and γ-Butyrolactone (GBL), T. Mathuni, J. Kim, S. Park, J. Chem. Engin. Data, 2011, 56, 89-96
 2. Critical Point and Vapor Pressure Measurements for 17 Compounds by a Low Residence Time Flow Method, D.M. VonNiederhausern, G.M. Wilson, N.F. Giles, J. Chem. Engin. Data, 2006, 51, 1990-1995
 3. Excess thermodynamic properties of binary liquid mixtures containing dimethylcarbonate and γ-butyrolactone, C. Mialkowski, B. Carré, D. Lemordant, J. Chem. Thermodyn., 2002, 34, 1847-1856


Natuurlijk: AlcoholCatuabaDamianaHorny GoatweedYohimbe

Synthetisch: GBLGHBYohimbine

ChloroformClonazepamCodeïneDiazepamDiethyl etherEthanol (Alcohol)FentanylFenobarbitalFlunitrazepamGabapentineGBLGHBHeroïneHydroxyzineLorazepamMethaqualoneMorfineOpiumPregabalinePromethazineScopolamineValeriaanZopiclone