Extractie:Peganumharmala

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Benodigdheden

 • Azijn
 • Puur zout (Natrium Chloride zonder toevoegingen)
 • Natriumcarbonaat (kan gemaakt worden door natriumbicarbonaat enkele uren te verhitten in de oven)
 • Twee grote pannen voor het koken van de vloeistoffen
 • Twee potten voor het overbrengen van de vloeistoffen
 • Trechter
 • Koffiefilters
 • Katoen

Voor het scheiden van de harmine/harmaline:

 • Natriumbicarbonaat en een electronische pH meter

Procedure

Vermaal 200 peganum harmala zaadjes in een blender of grinder, en kook dit 30 minuten in de pan in ruim water met een klein beetje azijn. Gebruik vervolgens een grove filter (een losse pluk katoen) en vang de vloeistof op in een pot. Gooi de zaadjes terug in de pan om nogmaals 30 minuten te koken in water/azijn. Herhaal dit proces 3-4 maal en voeg de vloeistoffen uit alle extractiefasen bij elkaar, de uitgekookte zaden kunnen weggegooid worden.

Filter de vloeistof nogmaals door de trechter met een dichte prop katoen (dit neemt veel tijd in beslag, eventueel kun je de prop iets losser maken als de vloeistof er niet door komt). Deze stap kun je meerdere malen herhalen, waarbij je de katoenplug steeds iets compacter maakt, en dus steeds fijnere deeltjes uit de vloeistof filtert.

De gefilterde vloestof giet je in een pan en laat je op een heel laag vuur reduceren (verdampen) tot ongeveer een kwart van het totaal. Vervolgens moet de vloeistof opnieuw gefilterd worden door een compact katoenfilter, omdat tijdens het reduceren ook weer onzuiverheden kunnen samenklonteren.

Verzadig de "thee" met zout (NaCl), in stapjes tot er ongeveer 100-200g zout per liter vloeistof toegevoegd is. Het is het beste om de thee warm/heet te houden, en goed te roeren. Op een zeker moment zal de vloeistof van kleur veranderen en er zullen deeltjes zichtbaar worden die duidelijk geen zoutkorrels zijn. Blijf zout toe voegen tot het niet meer oplost, een beetje te veel zout is niet erg. De harmala-alkaloïden zullen zich binden aan de chloride ionen en als zoutvorm kristalliseren in het water. De ongewenste (schadelijke) alkaloïden vasicine en vasicinone blijven achter.

Filter de vloeistof door een koffiefilter, zodat de waardevolle zouten achterblijven op het filterpapier. Het filteren kan wederom lang duren, een vacuumfilter kan het proces versnellen.

Los de Harmala-HCL weer op in nieuw heet water met een klein scheutje azijn. Filter opnieuw door een fijn koffiefilter, om steeds meer onzuiverheden uit de zouten te krijgen. De kleur hoort gelig te zijn als zout in het filter, en roodachtig te worden zodra het opgelost wordt. Herhaal deze cyclus meerdere malen, om van een geel-bruin filtraat naar een steeds lichter geel filtraat te gaan.

Voeg heel rustig aan wat natriumcarbonaat toe aan de opgeloste harmala zouten. Er zullen wat bubbeltjes ontstaan uit de reactie tussen azijn en de natriumcarbonaat. De pH waarde neemt toe en de kleur zal veranderen, maar blijf natriumcarbonaat voorzichtig toevoegen. Laat het mengsel een paar uur staan, en filter vervolgens met een koffiefilter. De stoffen die achterblijven op het filter zijn de alkaloïden (harmaline en harmine) in HCl zoutvorm. Dit alkaloïdenmengsel kan men laten drogen, waarna het klaar is voor gebruik.

Om de twee alkaloïden nog van elkaar te scheiden, kan men het mengsel in oplossing eerst verhogen tot een pH-waarde van 8,75 met natriumbicarbonaat. Dan is 92% van de harmine in zoutvorm, en 8% van de harmaline; de rest is freebase. Wacht 2 uur en filter het harmine zout uit de vloeistof met een koffiefilter. Vervolgens voegt men natriumcarbonaat toe tot ook de harmaline begint te vormen. Na twee uur kan ook dat uit de vloeistof gefiltert worden.

Hoe vaker men de stappen herhaalt, hoe zuiverder het eindresultaat.

Samenvatting

 • 3x koken in water/azijn, filteren, gooi plantmateriaal weg
 • Indampen tot een kwart, filteren, gooi onzuiverheden weg
 • Verzadig met NaCl, filteren, bewaar filtraat, gooi vloeistof weg
 • Opnieuw oplossen in water/azijn, filteren, gooi onzuiverheden weg

Herhaal stap 3 en 4 meerdere malen.

 • Voeg Natriumcarbonaat toe, filter, gooi vloeistof weg

Herhaal stap 3, 4 en 5 meerdere malen.

 • Optioneel: In plaats van stap 5, verdeel het in twee stappen waarbij eerst natriumbicarbonaat gebruikt wordt en daarna natriumcarbonaat.

Links

Vertaling van: Peganum harmala Extraction (Engelstalig)