Cannabis

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Planten
Engelse Naam Cannabis, Marihuana
Nederlandse Naam Wiet
Effecten Psychedelisch
Tripreports
Wetgeving Opiumwet, lijst II
Gebruikte Plantendelen Bloemen
Werkzame Stoffen THC, CBD, CBN
Farmacologie CB1, CB2
Metabolisme CYP2C9, CYP2C19, CYP3A4
Een joint, cannabis samen met tabak

Gebruikers informatie

Dosering

De dosering hangt af van verschillende factoren: de #Potentie, de gebruikte #Rooktechniek of #Andere manieren van consumeren, de beoogde #effecten en #individuele factoren [1].

Een goede manier om je dosis te bepalen is een kleine hoeveelheid te inhaleren en dan 5 tot 15 minuten te wachten. Op dit moment zou je de effecten moeten gewaarworden en kan je inschatten wat het effect zal zijn.

Potentie

De Potentie hangt af van de concentratie van de verschillende soorten canabinoïden die men terug vind in cannabis. De belangrijkste hiervan is THC.

Tussen de verschillende variëteiten van cannabis zit er een behoorlijk verschil in het thc gehalte dat deze bevatten: dit kan gaan van 2%~3% tot 10%~12 voor hoge kwaliteits-sensimilla [2].

Rooktechniek

Cannabis kan gerookt worden in een joint, een pijp of een waterpijp. Verder kan het gerookt worden met of zonder tabak. In Europa wordt het veelal gerookt vermengt met tabak, waar deze elders in de wereld meestal puur gerookt wordt. Dit heeft een invloed op het effect. Dit wordt ook beïnvloed door hoe lang men de rook in de longen houdt en hoe diep men inhaleert. (citatie nodig)

Andere manieren van consumeren

Men kan cannabis ook gebruiken in een Vaporizer of vermengen in eten of drinken. Voor dit laatste dient men de cannabis te vermengen met dierlijke vetstoffen of alchohol zodat de thc hierin kan oplossen en opgenomen worden. Populaire methodes zijn bijgevolg het bakken van een spacecake of andere deegwaren, waarbij de thc kan oplossen in de gebruikte boter. Ook mogelijk is thee, indien men er voldoende melk bij doet, of een alcoholische drank zoals bijvoorbeeld rum, waar je de cannabis geruime tijd in hebt laten weken.

Individuele factoren

Iedere persoon reageerd anders op andere stoffen. Ook treed er bij veelvuldig gebruik tolerantie op.

Effecten

Tripreports

Overige informatie

Geschiedenis

Cultivatie

Chemische eigenschappen

THC.gif

Wetgeving

Cannabis is opgenomen in de Opiumwet, en is officieel een illegale drug. Gebruik, verkoop en bezit van het middel worden gedoogd onder bepaalde voorwaarden.

Synoniemen

  • Wiet
  • Hash
  • Skunk

Referenties

  1. http://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis_dose.shtml Erowid Vault - Cannabis
  2. http://norml.org/index.cfm?Group_ID=4423

Links