Flunitrazepam

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Drug Kijkwijzer.png Dit middel heeft een hoog verslavingspotentieel,
dus wees extra voorzichtig bij recreatief gebruik!
Flunitrazepam.gif

Flunitrazepam was voor het eerst gesynthetiseerd door Roche in 1972, en is bekend onder de naam Rohypnol. Roche begon in 1975 met het produceren van flunitrazepam voor de Europese markt. Pas in 1980 werd het ook daar buiten beschikbaar. In de US duurde het zelfs tot 1990 voordat flunitrazepam daar op de markt verscheen.

Algemene informatie

Het wordt gebruikt voor een kortdurende behandeling van ernstige slaapstoornissen, die het normale functioneren verstoren of waaronder ernstig geleden wordt.

Effecten

Flunitrazepam behoort tot de klasse van de benzodiazepines, het wordt voornamelijk toegepast als hypnoticum. Het heeft echter ook anxiolytische, anticonvulsieve, sedatieve en spierverslappende eigenschappen. Ook remt het de psychomotoriek.

Dosering

Orale dosering

Flunitrazepam bestaat in tabletten van 1 en 2 mg.

Overdosis

Werkingsduur

Overige informatie

Geschiedenis

Toen flunitrazepam in 1972 voor het eerst werd gesynthetiseerd, werd het gebruikt in ziekenhuizen waarneer men iemand in diepe slaap moest brengen.

Farmacologische informatie

Metabolisatie

Na orale toediening wordt 10 tot 15 % via het first pass-effect omgezet. Dit heeft als gevolgd dat de biologisce beschikbaarheid van flunitrazepam nog maar tussen de 70 en 90 % bedraagt. De maximale plasmaconcentratie wordt na ongeveer 45 minuten tot 2 uur bereikst. Persoonlijk vind ik die twee waarden te ver uit elkaar liggen om iets zinnigs te kunnen zeggen over de maximale plasmaconcentraite.

Oplosbaarheden

Chemische informatie

  • IUPAC-name: 6-(2-fluorophenyl)-2-methyl-9-nitro-2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-5,8,10,12-tetraen-3-one
  • CAS-nummer: 1622-62-4
  • Structuur formule: C16H12FN3O3
  • Moleculaire massal: 313.3 g/mol


Merknamen en synoniemen

  • Flunitrazepamum
  • Rohypnol
  • Roofy
  • Roofie

Links


ChloroformClonazepamCodeïneDiazepamDiethyl etherEthanol (Alcohol)FentanylFenobarbitalFlunitrazepamGabapentineGBLGHBHeroïneHydroxyzineLorazepamMethaqualoneMorfineOpiumPregabalinePromethazineScopolamineValeriaanZopiclone