Cultivatie:Psilocybe cubensis

Uit DHPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Pic14ys8.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Eerste handelingen

Steriliseren

Vul 4 potten van 720 mL met 150 gr rogge en 155ml water, de deksels voorzien van een polyfilter! Vul de snelkookpan en zet op het fornuis in de hoogste stand, met het ventiel open!! Wacht tot de druk in de pan is opgebouwd en er een behoorlijke pluim stoom uit het ventiel komt. Dit is het moment waar het ventiel gesloten wordt en het fornuis op de laagste stand wordt zet, zodat het een uur rustig door kan pruttelen.

Laat de pan na dat uur afkoelen tot de druk er af is en hem kan openen om de potten met rogge heet te kunnen schudden. Zo verdelen de natte en drogen rogge zich makkelijker en krijg je een betere verdeling van het vocht in de pot.

Inoculeren

Inoculeren kan gewoon in de keuken door je handen en werkplek schoon te maken met spiritus. Verwarm de naald met een roet vrije vlam tot deze rood gloeiend word. Laat dan een heel klein druppeltje uit de naald komen zodat deze afkoelt. Na het inoculeren van 1 mL, de rogge nogmaals goed geschud en de potten weg zetten in de incubator op 28 °C.

Na drie dagen de potten voor de eerste keer schudden! En herhaal dit 3x om de twee dagen. Na deze zes dagen de pot een week zonder te schudden laten door groeien. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap; "casen".

Pic3qp5.jpg

Volledig gekoloniseerde potten rogge, klaar om te casen (Foto door FoolonFruity)

Tweede handelingen

Casen

Om een zo groot mogelijk volume met een maximaal oppervlakte te kunnen casen kan je er voor kiezen om ze in een stekken-kweekkasje te casen. Deze kasjes hebben een kap die je kunt gaan gebruiken om de casing te laten fruiten. En de grote onderbak bied heel wat oppervlakte.

De casing bestaat uit een mengsel van 50% coco-coir en 50% vermiculiet zonder extra toevoeging van kalk. Verdeel de 4 potten over 2 kweekkasjes! Dus in een onderbak van 3 L komt 1 L gekoloniseerde rogge met 2 L casing mix. Uit zekerheid is het beter om 4 L casing mix te steriliseren!

Als de casing mix is afgekoeld kan je hem aanbrengen. Dit moet je ook weer met steriele handen en op een steriele werkplek doen. De kweekkasjes moet je eerst met heet water en zeep wassen, drogen en vervolgens voor het casen met spiritus ontsmetten. Als eerste breng je een bodemlaag aan van 1 cm met de casing mix, deze laag druk je een beetje aan. Hier op leg je de 1 L gekoloniseerde rogge en ook deze laag druk je aan. Vervolgens dek je het geheel verder tot de rand toe af met de rest casing mix. Deze laag druk in NIET aan en laat je lekker los en luchtig. Nu kan de kap er op en zijn ze klaar voor het fruiten, maar eerst nog een Cold-shock!

Pic4xe5.jpg

De casing direct na het maken (Foto door FoolonFruity)

Cold-Shock

Om bij het fruiten een maximaal resultaat te behalen word een cold shock geadviseerd. Wacht met de cold-shock tot het mycelium een groot deel van de afdeklaag heeft gekoloniseerd. Als ze ver genoeg gekoloniseerd zijn zet ze dan 12 uur in de koelkast bij een temperatuur van 5 of 6 °C. Als je niet de mogelijkheid hebt om het kweekkasje met kap in de koelkast te zetten, kun je ook alleen de onderbak met alu-folie of vers-houd-folie afdekken en in de koelkast zetten.

Het mycelium kan in tien dagen na het casen de oppervlakte bereikt en komt nu voldoende in aanraking met licht om pins te vormen. Dit is het moment waarop je de cold-shock toe past. De cold-shock bevorderd het mycelium om over te gaan tot fruiten.

Na de cold-shock komen ze weer terug in de "secondaire" groeiruimte en nog steeds zijn de ventilatie gleufjes gesloten. Het kan nu nog twee weken duren voor de eerste paddenstoel tevoorschijn komt.

Pic7oh3.jpg

Casing klaar voor de cold-shock (Foto door FoolonFruity)

Fruiten

Om de kweekkasjes niet onnodig in de tocht te zetten kan je ze in een "secondaire" groeiruimte plaatsen. Een legen plank van een afgesloten kast is voldoende. Als lichtbron heb kan je in de kast een TL demonteren die op een 6 uur licht aan/uit cyclus staat ingesteld! Tijdens deze periode laat je de ventilatie gleufjes gesloten!! De kast is verder niet extra verwarmd en reageert op de schommeling van de omgevingstemperatuur, die tussen de 25 °C overdag en 18 °C s'nachts is.

Pic5xy9.jpg

De casings in de secundaire groeiruimte (Foto door FoolonFruity)

Laatste handelingen

Verzorging

Vul een plantenspuit met water en om 1 á 2 maal per dag de casing met een fijne nevel besproeien. Dit voorkomt uitdroging van de toplaag, houd de luchtvochtigheid hoog en voorziet de hele fruitkamer van verse lucht. Want de afvoer van CO2 is in dit stadium een pré!! Naar mate de paddenstoelen groter worden open je de ventilatie gleufjes, maar zorg ervoor dat het hierdoor niet uitdroogt!!

Dunken

Als de eerste flush klaar is pluk je de casing helemaal kaal, maar zorg er voor dat de toplaag zo min mogelijk beschadigt. Pluk ook alle kleintjes dit voorkomt een "sub-flush" tijdens je tweede flush. Om bij de volgende flush een goed resultaat te hebben moet de casing gedunkt worden. Als je niet de mogelijkheid hebt om de bak 24 uur in z'n geheel onder water te dompelen. Kun je ook wat vers-houd-folie over de onderbak spannen en hem dan tot de rand toe vol laten lopen met water. Dit laat je dan 24 uur staan, giet vervolgens het overtollige water af en plaats de bak met kap en gesloten ventilatie gleufjes terug.


Foto verslag van de voortgang

Drie dagen na de cold-shock waren er al pins te zien. Eerder dan normaal te verwachten is! Het ging vanaf dit moment dus ook allemaal erg snel! Het mycelium is duidelijk na de cold-shock in het fruit proces gekomen en heeft vanaf nu extra aandacht en verzorging nodig.

Pic8dz9.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Pic9tz3.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Twee dagen later:

Pic10jq2.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Pic11za1.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Dus vijf dagen na de cold-shock!


Vijf dagen later:

Pic12ih0.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Pic13vq2.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Dus één week na de cold-shock en de eerste flush is klaar!


Zeven dagen later:

Pic15vw7.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Pic16qz9.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Twee dagen later is de tweede bak ook met zijn eerste flush klaar. Deze deed het iets minder en leverde ook kleinere paddenstoelen.


Twee weken later:

Pic17th2.jpg

(Foto door FoolonFruity)


Pic18an0.jpg

(Foto door FoolonFruity)


De tweede flush van de laatste bak is klaar!!

De paddenstoelen van de eerste bak in de tweede flush laten sporuleren om er printjes van te maken. En zal er een x aantal doneren aan de spore ring!

Links