Jump to content


Photo

Psychedelica vs. psychedelica (structuur en variatie)


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 continuum

continuum

    vergelijkt continue

  • Members
  • PipPipPip
  • 410 posts

Posted 12 February 2014 - 02:43 PM

Psychedelica hebben als enige groep binnen de cluster van medicijnen/psychofarmaca nog geen algemene toepassing. Er zijn al wel veel studies gedaan binnen de richting van psychotherapie, maar keer op keer is de eindconclusie van die onderzoeken dat het gaat om maatwerk tussen patiënt en therapeut. Dit geeft volgens mij weinig mogelijkheid om algemene eigenschappen af te leiden uit de specifieke psychedelische ervaringen. De effecten zijn en blijven daardoor te onvoorspelbaar. Hierdoor volgens mij weinig kans op algemeen geaccepteerde therapeutische toepassing. 

 

Om zaken voorspelbaar te maken zullen eerst algemene eigenschappen afgeleid moeten worden uit specifieke eigenschappen van de psychedelische ervaring van het individu. Uit deze specifieke eigenschappen zouden dan weer algemene eigenschappen of regels gevonden kunnen worden. De vraag is natuurlijk of er een periodiek systeem der psychedelische toestanden en transities geformuleerd kan worden. Iedereen die een beetje bekend is met psychedelica weet dat verschillende psychedelica net iets verschillende effecten opwekken. Het ene stofje is iets visueel, het andere meer tactiel, auditief etc. In het verlengde kunnen stofjes voeltoestanden opwekken, maar ook gedachten- en  droomtoestanden. Allemaal binnen de cluster psychedelica. 

 

Die complexe veelvoud aan regelmatige en onregelmatige eigenschappen laat zich ongetwijfeld beschrijven. Het gaat tenslotte om structuren en patronen. Hieronder weergegeven zijn 5 schema's, elk onderverdeeld in absolute onder en bovengrenzen (resp. dissociativa en psychedelica), relatieve onder en bovengrenzen (sedativa/vigilantia en empathogenen) en het interval van stimulantia. Stel dat je de cluster psychedelica als soortgelijk zou opvatten, krijg je dan een werkbaar concept waarmee je bepaalde eigenschappen van psychedelica kunt plaatsen? Is het mogelijk om structuur en variatie binnen psychedelica in kaart te brengen? 

 

3z5x.jpg

 

 

Deze grafieken illustreren de plaats van psychedelica binnen de cluster van psychofarmaca. Psychedelica vormen slechts een onderdeel van het totaal.  Er zijn verschillende manieren van classificeren van drugs en elk heeft zijn eigen toepassingsgebied. Wellicht zijn andere manieren van classificeren mogelijk dan tot nu toe bekend. 

 

2l72.jpg


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users