Jump to content


Photo

vertaling FAQ: mdma essential guide van bluelight


 • This topic is locked This topic is locked
21 replies to this topic

#1 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 31 May 2004 - 05:12 PM

Hieronder is een vertaling te vinden van een engelstalige FAQ over MDMA oftewel XTC (Ecstacy). Veel plezier met lezen en we hopen dat de informatie jullie van dienst kan zijn.

Happy reading :ph34r:

#2 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 31 May 2004 - 08:01 PM

_____________ MDMA: essentiele gids____________


Dit is een vertaling van de faq zoals die in het Engels staat op Bluelight
De faq is geschreven door de leden Orlando en Puristlove met hulp van Catch-22, Simon en masheadatronic.

Inhoudsopgave:

#3 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 31 May 2004 - 08:49 PM

I: Algemene informatie

A: Wat is MDMA?
MDMA is 3,4-methyleendioxy-N-methylamphetamine, meest bekend onder de naam Ecstacy. Ecstacy is de straatnaam van MDMA en elke stof die als MDMA verkocht wordt kan Ecstacy genoemd worden. Deze FAQ gaat hoofdzakelijk over MDMA en in de 2e plaats over het fenomeen Ecstacy.

B: Hoe werkt MDMA?
MDMA zorgt voornamelijk voor een verhoging van de concentraties van 3 neurotransmitters in de synaptische spleet: deze zijn serotonine (5-ht), norepinephrine (NE) en dopamine (DA). De effecten waar zo naar gezocht wordt door gebruikers van MDMA wordt voornamelijk veroorzaakt door de enorme toename van serotonine in de bijbehorende synapsen.

De 2 huidige theorieen over hoe dit gebeurt zijn:
1: MDMA komt in het axon terecht via de 5-ht reuptake transporters, en stimuleert 5-ht blaasjes om de synapse te vullen met 5-ht
2: MDMA zorgt ervoor dat de 5-ht reuptake transporters omgekeerd gaan werken en zodoende de 5-ht in de synapse brengen ipv eruit te verwijderen.

Ongeacht hoe 5-ht er komt bindt het zich aan de 5-ht receptoren en zorgt voor de effecten.

Een meer uitgebreide en geillustreerd uitleg is te vinden op a Dancesafe.org

C: Hoeveel moet ik nemen?
MDMA wordt het meest verkocht in pilvorm, waarbij je alleen kan weten hoeveel er in zit als je je pil laat testen Logo en kleur zeggen absoluut niets over de hoeveelheid MDMA, er worden vaak verschillende batches gemaakt met zelfd kleur, vorm, logo etc maar met verschillende hoeveelheden MDMA omdat ze van verschillende makers zijn!!!
Adressen waar je je drugs kan laten testen vind je a [url="http://"www.drugs-test.nl/default10949.html"]hier[/url]

De studies gedaan door Dr. Alexander Shulgin geven aan dat een dosis van 100 tot 120 mg voor de meeste mensen werkt maar op Erowid is te lezen dat sommige mensen tot 200 mg nodig hebben voor een goede trip. Maar dit kan ook met tolerantie te maken hebben, een veel gebruikte schaal voor disissen die voor de meeste mensen werkt is 1 tot 2 mg per kilo lichaamsgewicht.

Voor de meeste beginners is een dosis tot 100 mg genoeg.

Hoe stabiel is MDMA?
MDMA is heel stabiel. Desondanks zijn er gevallen bekend van MDMA die "slecht" is geworden, info hierover is te vinden op Erowid

Wat is de beste manier om MDMA te bewaren?
Elke droge plek is voldoende, in een plastic baggie is erg handig en gewoon.

#4 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 31 May 2004 - 09:26 PM

II: Hoe ziet Ecstacy/MDMA eruit?

A: MDMA poeder:
Dr Shulgin omschrijft MDMA als een fijn wit kristal.
Maar het kan door verschillende factoren allerlei vormen aannemen.
Verschillende foto's zijn te zien op Erowid

B: Capsules:
Soms wordt MDMA gewogen en in gelatine capsules gedaan, de stof kan versneden of onversneden zijn en soms worden geprakte pillen in capsules gestopt

C: Pillen:
Dit is verreweg de meest voorkomende verschijning van MDMA. De geperste pillen komen in allerlei kleuren, vormen en formaten voor.

Veel verschillende foto's zijn overal op internet te vinden oa op Erowid

Voor wereldwijde reports van pillen kun je terecht op Pillreports.com

Doordat pillen veel bindmiddelen bevatten geeft wegen geen indicatie voor de hoeveelheid werkzame stof.

1: Namen:
Omdat pillen in zoveel verschillende varianten voorkomen wordt er vaak een merknaam aan gegeven zoals blauwe mitsubishi's, roze lovertjes, witte ferrari's etc. Kwaliteitsbepalingen op grond van de merknaam is niet te doen en heel onverstandig, door de verschillende batches met dezelfde naam.

1.1: Logo's:
Veel logo's bestaan uit bekende figuurtjes en logo's van automerken etc.

1.2 Omringde rand:
Sommige logo's voegen een ring vorm toe aan de rand van de pil.

1.3 Bollingen:
Pillen kunnen aan 1 of beide kanten een bolling hebben.

1.4: Breuklijnen:
Sommige pillen hebben 1 of meerdere breuklijnen, meestal aan de andere kant als die met het logo. Vaak is een breuklijn in de vorm van een kruis mogelijk

2: Copycats:
Vaak als pillen een goede reputatie krijgen op de markt gaan andere producenten de pillen namaken maar de kwaliteit van de kopieen is vaak veel minder en kan zelfs schadelijke stoffen bevatten. Daarom moet je je pillen altijd laten testen voor je ze gebruikt.

3: Dubbel/triple pillen:
Hiermee wordt bedoeld dat een pil 2 of 3 keer zoveel werkzame stof bevat en deze worden vaak ook wat duurder verkocht, maar wat is de gemiddelde werkzame hoeveelheid stof van een gewone pil? Vaak zijn deze pillen wel sterk: boven de 125 mg.
Formaat zegt niets over de hoeveelheid werkzame stof die erin zit.

#5 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 01:07 PM

Wat wordt er verkocht als MDMA terwijl het dat niet is?

Opmerking: Veel van de volgende vervalsingen/vervangingen van MDMA geven het gevaar aan van het nemen van meerdere pillen met een onbekende inhoud. Een enkele pil kan resulteren in een bad trip, meerdere of combinaties van "foute" pillen kan leiden in serieuze en mogelijk zelfs fatale gezondheidsproblemen.

De hieronder vertaalde lijst vervangingen zijn ieder op zichzelf al gevaarlijk. De bedoeling van deze lijst is in het kort aangeven wat de werking van deze middelen is en misschien helpt dit bij het herkennen van foute pillen als je er een genomen hebt.

Er zijn een aantal testkits op de markt om zelf een ruwe indicatie te hebben van wat er in je pillen zit. Oa Marquis, Mandelin en Mecke reagenten kunnen een onderscheid maken tussen MD** stoffen en andere soorten stoffen.
Testkits kun je kopen op deze website
Zelf heb ik voor 17 euro in een smartshop een simpele ez-test kit gekocht, met deze kit kan ik makkelijk meer als 200 pillen testen.

A: MDA/MDE:
MDA en MDE produceren deels effecten die sterk overeenkomen met die van MDMA. Zowel MDA en MDE zouden meer speedy en visueel actiever zijn als MDMA. MDA zou een kleinere dosis voor nodig zijn en voor MDE een iets grotere.

B: Amphetamine, methamphetamine:
In Nederland kan het wel eens voorkomen dat er speed (amphetamine) of meth door een pil heen zit maar dit komt nog zelden voor tenzij de pillen ook gekocht worden als speed pillen. Beide middelen geven heel veel energie en een euphorisch gevoel maar zeker niet zoals MDMA en het verschil tussen deze middelen is ook duidelijk te voelen. Hogere dosissen van deze middelen kunnen misselijkheid, irritatie, jeuk etc veroorzaken.

C: Ephedrine:
Ephedrine is een stof die veel in vetverbranders voor sporters voorkomt en het verwante ephedra wordt door veel mensen gewaardeerd in capsules zoals blow up caps voor het uitgaan. Als ze dit in pillen stoppen moeten deze echt gigantisch zijn, je hebt zeker 6 a 8 pillen van normaal formaat nodig om iets te voelen en het verschil is meer dan merkbaar, je krijgt een beetje energie, tintelingen op je hoofd en harde tepels maar meer wordt het niet. Wel kan het hyperactiviteit en hyperthermia veroorzaken in grote dosissen

D: Caffeine:
Dit middel wordt nog wel eens gebruikt bij het versnijden van speed, maar in pillen zal het zelden zitten en ook dan is het verschil goed voelbaar omdat caffeine geen hallucinoge of empathogene werking heeft, enkel licht stimulerend, wel kan het lichamelijk ongemak als trillen en misselijkheid veroorzaken in hoge dosissen.

E: PMA:
PMA is een van amhetamine afgeleide stimulant, in lage dosissen kunnen de effecten sterk overeenkomen met het begin van een mdma trip, stimulatie en licht visuele werking. Dosissen van 60-80 mg zijn in verband gebracht met gevaarlijke toenamen van hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.

F: AMT:
Het is heel onwaarschijnlijk dat dit middel aangetroffen zal worden in pillen die als MDMA pillen verkocht worden. Het onderscheidden van het verschil in werking zou moeilijk zijn omdat AMT een empathogene werking heeft en ook het klemmen met je kaak veroorzaakt. Een verschil tussen AMT en MDMA is dat AMT meer visuele effecten heeft en een langere coming up, piek ervaring heeft. AMT is werkzaam in veel kleinere dosissen als MDMA.

G: 2C-B:
De werking van 2c-b wordt omschreven als een combinatie van LSD en MDMA of paddo's en MDMA, zelf vind ik het meer de laatste. Maar het komt niet overeen met een candyflip of hippyflip. Het is minder mind-expanding en diepgaand als paddo's of lsd, en minder "gestuurd" naar een goed gevoel zoals MDMA. Het onderscheidden van MDMA en 2C-B is door deze effecten niet moeilijk.
Voor 2C-B zijn veel kleinere dosissen nodig als voor MDMA: 15-40 mg. Hoge dosissen 2C-B kunnen een onplezierige psychedelische ervaring tot gevolg hebben.

H: DXM:
DXM is een tijd heel populair geweest omdat het een legaal middel is en bij een eerste keer door een amateur ervaren kan worden als MDMA-achtig.
Een uitgebreidde FAQ over DXM is te vinden in de faq-sectie. Een orale dosis dxm ligt een stuk hoger als die voor mdma. DXM kan hyperthermia, misselijkheid, overgeven en onaangename hallucinaties veroorzaken.

I: 5-MEO-DIPT:
Oftewel foxy-methoxy, onlangs opgeheerlijkt in id&t magazine. Het is een milde psychedelic die erom bekend staat diarree te veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat het goed te onderscheiden is van MDMA.

J: KETAMINE:
Ketamine is een dissociatieve anaesthetic oftewel dissociatief verdovingsmiddel. Grote dosissen kunnen leiden tot een K-hole, ookwel out-of-body experience genoemd waarbij het is alsof je geest uit je lichaam treed. Maar dergelijke hoeveelheden vragen om meerdere pillen en zal ook weinig voorkomen. Eerder zul je een onaangenaam gevoel van disconnectie en afwezigheid ervaring, gecombineerd met problemen met lopen. Deze effecten zijn zeer goed te onderscheiden van die van MDMA.

Gerelateerde mythes en spookverhalen:

Opmerking: Sommige mensen sturen nog wel eens "foute" pillen naar een test-service met de opzet een mythe de wereld in te helpen.

1: Ecstacy bevat heroine:

Dit is absoluut niet waar, daarvoor is heroine te duur en kan er geen dosis in een pil die sterk genoeg is om te voelen, meerdere pillen zouden nodig zijn en voor een dealer is dit een duur geintje. Dit is in Nederland nooit gebleken bij een test-service.

2: De kleur en vorm van een pil indiceren de inhoud:

Dit is zeker niet waar, je kan alleen iets zeggen over de inhoud van een pil door m te laten testen. Er worden vaak kopieen gemaakt van goede pillen die vele malen minder zijn als het origineel en soms andere stoffen kunnen bevatten.

3: Ecstacy bevat mescaline:

Ook hier geldt weer dat het absoluut niet waar is, mescaline is ongelooflijk zeldzaam en vraagt net als heroine om grote dosissen die niet in 1 pil passen, verder zou ook dit te duur zijn en een verspilling van de mescaline, dergelijke dingen zijn nooit gebleken bij een test-service, er kunnen wel pillen in omloop zijn geweest die mescaline bevatten en verkocht zijn als mescaline pillen.

4: Ecstacy bevat lsd:

Ook dit is nooit voorgekomen bij een test-service en is erg onwaarschijnlijk omdat lsd niet voor het oprapen ligt. Evengoed zou het een verspilling zijn van de lsd, wel passen er 10 a 20 dosissen lsd in een pil als de maker goed zn best doet.

5: Pillen bevatten glasscherven:

Ook dit is weer een van die spookverhalen die de wereld in is geholpen door iemand en door alle anti-drugs lobbyisten wordt gebruikt als argument tegen drugs.
Dit is nooit aangetoond

6: Ecstacy is een combinatie van cocaine en heroine:

Weer zon onzin verhaal, dit is nooit aangetoond, zeker de combinatie komt zelden voor en dan niet in pil vorm. Echte Ecstacy is MDMA, een middel dat zowel in effect als opbouw geen overeenkomsten vertoond met cocaine of heroine.

7: Ecstacy bevat rattengif:

Dit is 1 keer voorgekomen in nederland, 1 pil werd positief bevonden voor strychnine (rattengif). Dit was mogenlijk het gevolg van vervuiling in plaats van kwade opzet. Ook dit is weer zon lobbyisten argument.

#6 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 01:35 PM

IV: Methodes van toediening:

A: Oraal:
Dit is de meest voorkomende methode van inname, het slikken van pillen of poeders. Het is de veiligste manier van inname omdat deze manier de manier is waarop het lichaam oorspronkelijk gebouwd is voedingsstoffen in te nemen.

Ook bommetjes (MDMA of andere poeders in een vloeitje stoppen, vloeitje dichtdraaien en doorslikken valt hier ook onder.

B: Sublinguaal:
Dit houdt in de pil onder je tong leggen zodat deze oplost en door de adertjes onder je tong opgenomen wordt, door de vieze smaak is dit een erg onaangename methode. Echter, doordat de mdma in eerste instantie niet door je verteringsstelsel gaat zijn de effecten sterker.

C: Pluggen/rectaal:
Dit houdt in de pil anaal inbrengen zoals een zetpil, doordat de stoffen door je endeldarm. De pil moet voor optimaal effect totaan de 2e knokkel van je wijsvinger omhoog gaan. Een condoom om de vinger werkt makkelijker en hygienischer. Pluggen vergroot de neiging om naar de wc te gaan maar dit moet onderdrukt worden tot de pil goed werkt.

D: Insufflatie:
Dit houdt in de MDMA opsnuiven zoals met speed en cocaine. Een pil moet eerst samengedrukt worden tot een heel fijn poeder. Het beste is om de pil of pillen na prakken te verdelen over beide neusvleugels. Het geeft een brandend gevoel in de neus zoals met speed etc. Ook dit werkt sneller als slikken.

E: Injecteren:
Dit is zoals met veel drugs de meest effectieve en best werkende manier. Op deze manier worden veel van je beschermingssystemen omzeild. Je moet altijd zeker zijn van wat je gaat injecteren. Injecteren vergroot mogelijk de kans op neurotoxische schade.

Als je injecteerd moet je altijd zorgen dat het middel goed opgelost is in de vloeistof waarin je het injecteerd. Als het niet goed opgelost is. Klonten kunnen zich ophopen bij een injectie in je spieren. Bindmiddelen moet je absoluut nooit injecteren, deze veroorzaken bloed klontering en infecties. Alleen puur MDMA poeder kan overwogen worden om te injecteren, andere vormen zeker niet, en dan nog moet je voorzichtig zijn wat je injecteerd.

#7 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 02:22 PM

V: Verschillende fases van effect:

De meest voorkomende verloop van een trip is een geleidelijke opbouw naar het plateau (piek effect dat enige tijd aanhoudt) en dan een geleidelijke comedown. Het is bij sommige mensen zo dat het piek effect vrij snel bereikt wordt nadat de drug begint te werken en als het uitgewerkt raakt zijn mensen vaak bijna gelijk sober/nuchter.

1: Coming up:
Een coming up is de periode wanneer je de werking van de drugs het eerst begint te voelen totaan de piek ervaring, deze periode kan erg in tijd verschillen. Redenen hiervoor kunnen zijn: manier van inname, hoe hard de pil gedrukt is, het metabolisme van de gebruiker en maaginhoud.
De coming up begint meestal ongeveer na 15 minuten. Het gevoel begint zich te verspreiden door het lichaam. Tijdens de coming up is het niet ongewoon voor mensen om een lichte misselijkheid te voelen en ook overgeven kan voorkomen.

2: Piek:
De piek is wanneer de effecten het meest intens zijn. Bij de een is de piek 1 lang gevoel en voor andere mensen komt de piek in vlagen waarbij het gevoel komt en gaat in golven van intens gevoel van de effecten.

3: Comedown:
Als de effecten van MDMA gaan afnemen beginnen veel gebruikers zich vermoeid, gaar en soms chagerijnig te voelen. Sommige gebruikers krijgen de aandrang meer te nemen. Dit heeft echter weinig effect en zal meestal enkel de vermoeidheid wegnemen en niet het effect van MDMA geven, het empathogene effect. De hoeveelheid MDMA, hoe iemand zich gedragen heeft tijdens de trip en wat ie gedronken en gegeten heeft tijdens de trip hebben allemaal invloed op de comedown.

4: Afterglow:
Sommige gebruikers ervaren een afterglow waarbij ze zich een paar dagen na MDMA gebruik nog blij en gelukkig voelen, dit komt het meest voor bij mensen die nog niet vaak gebruikt hebben en die het onregelmatig gebruiken met lange tussenpozen tussen 2 trips.

Sommige gebruikers voelen een crash wanneer ze in hun comedown zitten. Een "crash" is de term voor alle negatieve gevoelens en effecten die gebruikers voelen bij een comedown. Dit kan oa bestaan uit: een tekort aan energie en"fut", slappe en/of pijnlijke spieren, depressies, misselijkheid, geestelijk niet helemaal helder zijn, en enorme slaperigheid of juist grote slapeloosheid. Bij sommige gebruikers is de crash zo accuut dat het overwelmend is en zorgt dat ze zich bang en/of huilerig voelen.

#8 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 02:32 PM

VI: Wat zijn de effecten van MDMA?

A: Empathie:
Dit is een van de grootste redenen waarom mensen MDMA nemen. Empathie is een gevoel van liefde en verbroedering en het kunnen delen van gevoelens van een ander persoon. Voor veel gebruikers schept dit een gevoel van een diepe band of liefde. Door zijn empathogene natuur kan MDMA mensen helpen met hun problemen in relaties en persoonlijke leven om te gaan, vooral in het begin. Een gevaar hiervan is dat dit de illusie wekt dat alles goed is terwijl het dat eigenlijk juist niet is.

B: Euforie:
De meeste gebruikers krijgen een gevoel van extreme blijdschap, het gevoel dat alles goed is in de wereld en vaak een gevoel van liefde voor iedereen om hen heen, dat laatste wordt vaak naar verwezen als "loved-up" zijn.

C: Fysieke effecten:
Mensen voelen allemaal iets anders op MDMA. Dit kan verschillen van een tintelend gevoel door je lichaam of een totaal gevoel van ontspannen zijn (totaal relaxed zijn en losjes, dit gebeurt vooral als mensen zitten wanneer een pil inslaat). De meeste mensen voelen lichamelijke stimulatie waarbij ze een stroom van energie door hun lichaam voelen gaan. (Een beschrijving die mensen vaak geven is: "het is alsof de wind door je lichaam waait"). Doordat MDMA de lichaamstemperatuur verhoogt voelen veel mensen zich warm tot zelfs heet. (dit maakt het erg belangrijk om regelmatig naar een koelere ruimte te gaan als je op een hete dansvloer staat en regelmatig iets koels drinken).

#9 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 02:42 PM

VII: Lange termijn MDMA gebruik:

Voor veel gebruikers voelen de eerste weken/maanden van MDMA gebruik als de Beste uit hun leven. Voor de eerste 10 tot 50 keer voelen mensen een geweldige trip, en zijn de nawerkingen vaak verwaarloosbaar. Dit wordt echter sterk beinvloed door de regelmaat en hoeveelheid van gebruik, 50 keer een geweldige trip komt voor maar alleen bij sporadisch gebruik. Door de afterglow zijn er veel gebruikers die de negatieve bijwerkingen niet aan MDMA verbinden.

Veel gebruikers hebben het idee dat leven nuchter veel slechter is als wanneer ze trippen. Veel gebruikers wachten doordeweeks tot het weekend is en ze zich weer goed kunnen voelen, en worden vaak steeds ongeduldiger tussen de keren gebruiken door. En als ze een tolerantie opbouwen merken ze het vaak niet door het ongeduldige wachten.

Matiging, gematigdheid wordt gezien als de sleutel tot het genieten van MDMA over een langere periode. De bijwerkingen zijn dan veel minder heftig en ook de nawerkingen zijn milder wanneer zwaar en frequent gebruik wordt vermeden. Veel mensen die dat niet doen en lange tijd achter elkaar gebruiken genieten uiteindelijk niet meer van hun gebruik en stoppen met gebruiken. (Dit zijn vaak de mensen die veel drugs gebruiken en dan later tegen iedereen gaan vertellen hoe slecht het is en dat ze er niet mee moeten beginnen).

Vaak verdwijnen het gevoel van empathie en gelukzaligheid, waardoor alleen het speedy/oppeppende effect overblijven. Ze hebben steeds weer grotere dosissen nodig om iets te voelen. Sommige gebruikers voelen als ze een lange tijd niets gebruiken het speciale gevoel weer terug komen maar vele zijn het gevoel van magie kwijt door overmatig gebruik.

#10 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 02:54 PM

VIII: Hoe vaak kan je MDMA gebruiken?:

Er is geen preciese data over dat onderwerp, het is niet mogelijk menselijke hersenen open te snijden om serotonine hoeveelheden te checken. Tests wijzen veel uit maar niet alles. Een gemiddelde uit een studie van ratten en lagere primaten zoals chimpnnsees hebben Emmanuel Sferios gebracht tot zijn theorie van 2 weken als de tijd die je hersenen nodig hebben om de serotonine levels weer op niveau te krijgen. Veel gebruikers ervaren deze periode als goed. Maar een dergelijk gebruik van MDMA lijdt tot het eerder genoemde verlies van magie en kan resulteren in permanente hersenbeschadiging. Meer informatie hierover met uitleg en illustraties is te vinden op Dancesafe.org

Veel mensen zijn het er over eens dat 2 dagen achter elkaar MDMA gebruiken een heel slecht idee is. Op oa Erowid zijn mensen het er over eens dat een periode van 4-6 weken tussen 2 dosissen de kortste tijd is om aan te houden. Hierdoor heeft je lichaam de mogelijkheid terug te keren naar zn natuurlijke balans. Ook blijkt de neurotoxische schade groter te worden bij frequenter gebruik en hogere dosissen.

#11 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 04:52 PM

IX: Wat zijn de onmiddelijke bijwerkingen?:

A: Waarom schommelen/draaien mn ogen weg? (nystagmus):
Het tijdelijke wegdraaien van ogen bij MDMA gebruikers schijnt verbonden te zijn aan gevoelens van misselijkheid. Het kan veroorzaakt worden door gevoelens van misselijkheid en bewegingsziekte.

B: Waarom wordt ik misselijk en moet ik overgeven?:
MDMA-gerelateerde misselijkheid heeft een aantal oorzaken:

* Geremde spijsvertering - Als je lichaam meer bloed naar je spieren stuurt om te dansen etc gaat er minder bloed naar je gastro intestinaal kanaal, hierdoor kan dit zn werk minder goed doen. Hierdoor blijven voedsel en drinken langer in je maag zitten.
* Dehydratatie - Dehydratatie veroorzaakt een gevoel van misselijkheid, dat kan komen doordat je lichaam uitgeput raakt of omdat het reeds bestaande problemen in je lichaam vergroot.
* Lichamelijke uitputting - Als je lichaam merkt dat het "in problemen" is wordt spijsvertering onder aan de lijst van belangrijke dingen gezet door je lichaam.
* Overvloed aan serotonine - Een groot deel van de serotonine receptoren zou zich in je spijsverterings stelsel bevinden. De overvloed aan serotonine dat deze 5ht3 receptoren bindt kan voor dat gevoel zorgen.

C: Waarom klem en/of maal ik met mijn kaak?
Er zit een zenuw in je kaak die de trigeminus (driehoeks-) zenuw genoemd wordt, deze innerveert je kaak. Deze zenuw is met name gevoelig voor veranderingen in de spiegels van oa serotonine.

D: Waarom heb ik problemen met urineren?:
MDMA stimuleert de afgifte van anti-diuretisch hormoon. (ADH). ADH is verantwoordelijk voor de regulatie van je urineren. Als er meer ADH wordt afgegeven zal je urinatie een stuk moeilijker verlopen omdat er minder urine aangemaakt wordt. Deze engelstalige thread
geeft meer info hierover.

E: Waarom worden mijn pupillen zo groot en heb ik zo een hoge hartslag?:
MDMA is sympathomimetisch, dit houdt in dat het je sympathische zenuwstelsel beinvloedt. (denk aan deze reactie: vluchten of vechten) 2 bijwerkingen van die stimulatie zijn het verwijdden van je pupillen en een verhoogde hartslag. Maar het dansen in een warme ruimte draagt ook bij aan een verhoogde hartslag en vooral het gevoel van een verhoogde hartslag.

#12 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 05:40 PM

X: Wat zijn de gevaarlijke bijwerkingen?:

Opmerkingen: De volgende behandelingen zijn alleen van toepassing op lichte symptomen. Als er iets mis is ga dan altijd naar een EHBO-post. Op feesten is deze hulp altijd anoniem zolang er geen ziekenhuisbehandeling nodig is, ze willen alleen je leeftijd weten en de hoeveelheid drugs en welke drugs die je gebruikt hebt. De volgende condities kunnen allemaal fataal zijn en laat daarom het slachtoffer nooit alleen tot ze opgeknapt zijn of er medische hulp is.

A: Dehydratatie:

Oorzaken: Dehydratie wordt veroorzaakt door niet genoeg vloeistoffen te consumeren om de vloeistoffen die je kwijt raakt te vervangen. MDMA-gerelateerde factoren zijn: overmatig zweten, hyperthermia, overgeven en diarree.

Preventie:
* Drink voordat je dorst krijgt. Dorst is een eerst indicatie van uitdroging.
* Drink op een gelijkmatige en verdeelde manier, gooi niet ineens een heel flesje of grote slokken naar binnen.
* Je kan drank drinken die zout bevat. (Nee, inderdaad GEEN tequila met zout en citroen, nooit alcohol combineren met MDMA).

Symptomen:Dorst, ingevallen ogen en wangen, dik speeksel/slijm, droge mond, donker gele urine, lage bloeddruk, hoge hartslag (vooral op te merken tijdens rusten). Symptomen treden vaak op in samenwerking met hyperthermia.

Behandeling:

* Stop met fysieke activiteit en zoek een plaats om uit te rusten.
* Drink over de komende 30 min. 0,5 liter water.
* Blijf op een gelijkmatig tempo rustig water drinken tot alle vloeistoffen in je lichaam weer aangevuld zijn en de symptomen overgaan.
* Zorg ervoor niet teveel, te snel te drinken. Als je daardoor misselijk wordt en moet overgeven, wordt de situatie erger.
* Behandel de hyperthermia zoals hieronder beschreven.

B: Hyponatremia(water intoxicatie):

Definitie: Hyponatremia houdt in dat je een lage bloed sodium concentratie hebt. Dit is slecht omdat hierdoor de osmotische druk ervoor zorgt dat water in de hersencellen komt en zwellingen veroorzaakt. Deze zwelling kan zo erg worden dat die een cerebrale bloeding veroorzaakt, dit kan leiden tot de dood.

oorzaken: Snelle vloeistof opname of een snel verlies van sodium (zout). Snelle inname van water in combinatie met overmatig zweten en/of overgeven voor een sneller opkomen van hyponatremia.

Preventie: Vloeistoffen drinken die sodium bevatten, of combineer water met zout eten zoals crackers etc.

Symptomen: Spier krampen/spasmes, verwarring, misselijkheid, vermoeidheid, bleke huid, verminderde respons/reactie.

Behandeling: Voor milde symptomen, kun je zout binnen krijgen via zout drinken en eten. Ga ALTIJD naar een EHBO-post als je last hebt van hyponatremia, medische hulp is echt nodig!
Meer informatie vind je: hier, en hier en hier. (allen engelstalig).

C: Hyperthermia:

Oorzaken: Fysieke inspanning, omgevingstemperatuur, of falen van het lichaam om de warmte regeling op peil te houden. Een van de mogelijke bijwerkingen van MDMA is (cutaneous) huid-gerelateerde vasoconstrictie. Dit houdt in dat de bloed vaten die het dichtst bij de oppervlakte van de huid liggen vernauwen. Dit vermindert het lichaams mogelijkheid om warmte af te voeren sterk.

Preventie: Voldoende drinken en regelmatig om de zoveel tijd rusten in een koele ruimte.

Symptomen: Verhoogde lichaamstemperatuur, licht gevoel in je hoofd, wazig/tunnel zicht, Symtomen komen vaak voor in combinatie met dehydratatie (uitdroging).

Behandeling:

* Stop met fysieke activiteit
* Trek indien mogelijk koele (niet koude) kleding aan, leg koele compressen of vloeistoffen op je lichaam en voorhoofd.
* GEBRUIK GEEN KOUDE KLEDING EN COMPRESSEN!!! Het lichaam afkoelen is goed, het lichaam in shock sturen is niet goed!!!
* Behandel voor uitdroging zoals hierboven beschreven en bezoek een EHBO/post voor de zekerheid.

D: Aanvallen en toevallen:

Oorzaken: MDMA gerelateerde aanvallen zijn vaak een symptoom van andere MDMA-gerelateerde problemen, meestal hyperthermia.

Preventie: Volg de aanwijzingen voor andere bovengenoemde bijwerkingen.

Behandeling: Eigenlijk moet je gewoon wachten tot de aanval over is, dit is meestal in 2 minuten. Daarna METEEN een EHBO/post opzoeken.

* Als de persoon staat of zit, zorg dat je diegene op kan vangen.
* Bind de persoon niet vast
* Dien geen medicatie toe (laat alles over aan de mensen van de EHBO)
* Als de persoon overgeeft, zorg dat je de persoon met zn hoofd zo legt dat het braaksel uit zn mond stroomt en niet in zn luchtpijp kan komen.
* Verwijder alles waar de persoon zich aan kan verwonden uit zijn of haar omgeving.

#13 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 01 June 2004 - 07:41 PM

XI: Hoe groot is het gevaar van doodgaan?:

Het gevaar om dood te gaan is er altijd, en dat ene ding dat je zeker weet is dat je een keer dood gaat. Maar om aan te geven hoe groot het gevaar van doodgaan is, is niet mogelijk, er spelen zoveel factoren mee. Er zijn geen bronnen die preciese cijfers geven, er kan alleen afgegaan worden op cijfers van voorgaande jaren.

Een groot deel van het probleem is dat MDMA vaak in combinatie met andere middelen wordt genomen. In zulke gevallen kun je niet zeggen dat het de MDMA was die de dood veroorzaakte omdat het het resultaat was van een combinatie.
Daarbij komt ook nog dat veel mensen geen duidelijk onderscheid maken tussen MDMA en Ecstacy.

Het volgende stuk komt uit het boek: E is for Ecstacy, van Nicholas Saunders, voor het eerst uitgegeven in 1993:

Neem het ergste getal van 7 doden in de VS in 1991, en neem aan dat er op dat moment 1 miljoen gebruikers waren. Het gevaar om dood te gaan aan MDMA gebruik is dan 7 op 1 miljoen oftewel 1 op 143000 per jaar. Als gebruikers gemiddeld 25 keer per jaar gebruiken is het gevaar op dood gaan 7 in 25 miljoen keer gebruiken oftewel 1 op de 3,6 miljoen.
Om je een beeld van de situatie te geven hier wat andere cijfers: Als je 5 ritjes maakt in een kermis attractie is je kans op doodgaan in een ongeluk 1 op 3,2 miljoen. Sommige sporten zijn gevaarlijk: bij parachutespringen sterven jaarlijks 3 op de 1000 mensen, als je voetbalt loop je elke jaar een kans van 1 op 25000 om dood te gaan. Maar als je thuisblijft ipv uitgaan loop je een kans van 1 op 26000 om te sterven bij een ongeluk in huis.

Alles bij elkaar kunnen de bijwerking van MDMA dodelijk zijn, maar dat geld voor zo'n beetje elke drug, alcohol en nicotine zorgen jaarlijks voor een heleboel doden.
Zolang je goed voor jezelf zorgt en regels in acht houdt voor het verzorgen van je lichaam is er een kleine kans op sterven.

Mythe:

Je sterft als je meer als 5 pillen gebruikt in 1 keer

Deze stelling is incorrect, ookal loop je meer risico's als je meer pillen neemt. Doordat de hoeveelheid mdma sterk verschilt kun je een stelling als deze niet deponeren, omdat 5 pillen van 100mg veel sterker zijn als 5 van 40mg.

De LD50 (dosis waarbij 50% van de experimentele dieren overlijdt) is 80mg/kg lichaamsgewicht. Als je 70kg weegt zou je 5600mg moeten nemen om in gevaar te zijn, dit staat gelijk aan 50 tot 60 goede pillen van rond de 100mg.

Maar de eerder genoemde gevaarlijke bijwerkingen kunnen al optreden bij 1 pil.

Ook is er reden om aan te nemen dat hogere dosissen MDMA de kans op depressies en geheugenverlies vergroten. Het is echter aannemelijker dat zwaar gebruik eerder tot deze effecten lijdt als tot de dood.

#14 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 02 June 2004 - 07:37 PM

XII: Wat zijn de tijdelijke nawerkingen?:

A: Waarom ben ik mn eetlust kwijt?:
Volgens het National Institute of Health (VS), be?vloed serotonine je eetlust en speelt het een belangrijke rol bij de ziekte anorexia nervosa.
Meer informatie vind je hier.

Omdat je MDMA je hersenen laat overstromen van de serotonine is het redelijk om aan te nemen dat gebruikers tijdens en na de trip een vermindering van hun eetlust hebben.

B: Waarom voel ik me depressief?:
Veel gebruikers voelen zich depressief na gebruik van MDMA. Vaak worden gebruikers 1 of 2 dagen na de trip depressief en dit houdt ongeveer 4 tot 7 dagen aan. Een klein percentage gebruikers voelt zich tot een paar weken na de ervaring depressief, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met overmatig gebruik.

Sommige onderzoeken tonen een verband aan tussen chronisch MDMA gebruik en lange-termijn depressies.
Serotonine, dat een grote rol speelt bij je gemoedsrust en humeur overstroomt je hersenen tijdens de trip. Onderzoek heeft aangetoond dat MDMA resulteert in een tekort aan serotonine na gebruik.

Meer informatie over serotonine tekort vind je hier.
Meer informatie over lange-termijn depressies vind je hier.

Deze resultaten zijn vaak fel bekritiseerd door mensen die de methodes, motieven en resultaten in twijfel trekken.

Het is nog niet duidelijk waarom de ene persoon sneller hersteld of aanpast aan de situatie na gebruik als anderen. Veel mensen ervaren dat preloading en postloading helpen om depressies te voorkomen en sneller te herstellen, hierover later meer.

Mythe:
Van eenmalig MDMA gebruik raak je depressief en de enige manier om daar vanaf te komen is meer nemen.

Dit is dus niet waar voor eenmalig gebruik. Het is echter wel bekend van langdurig gebruikers dat deze situatie zich voor deed. Misbruik kan ertoe leiden dat je denkt je alleen nog goed te voelen als je steeds weer MDMA neemt.

C: Waarom krijg ik last van acne of huidirritatie na Ecstacy gebruik?:
Er zijn een aantal mogelijkheden.

Veel gebruikers begaan acne opwekkend gedrag, de eau de toilette en dergelijke die opgesmeerd worden kunnen de porie?n verstoppen in combinatie met meteen gaan slapen zonder te douchen als je thuis komt, maar dit is redelijk onwaarschijnlijk.

De 2e reden wordt xtc-puistjes genoemd. Dit is een op acne-lijkende huidirritatie die bij sommige gebruikers kan optreden. Dit kan te maken hebben met een noet goed functionerende lever, of een enzym in de lever dat niet goed werkt en MDMA niet metaboliseert ("verbranden/verwerken"). Er is ook een artikel van een dokter die een verhoogde doorbloeding van het gezicht associeert met verstopte porie?n en dat als reden opgeeft, meer info vind je hier.

De derde mogenlijkheid is dat norepinephrine-gerelateerde stimulatie van de productie van talg zorgt voor blokkades van porie?n.

D: Waarom heb ik moeite met slapen na MDMA gebruik?:
MDMA stimuleert de afgifte van zowel norepinephrine als dopamine. Het stimulerende effect dat veel drugs teweeg brengen zijn verbonden aan de verhoogde concentraties van deze neurotransmitters. De verhoogde afgifte van norepinephrine en dopamine is grotendeels verantwoordelijk voor het oppeppende/speedy effect van MDMA.

Serotonine bestuurd heel veel dingen in je lichaam, zo ook je circadisch ritme (dagelijkse wakker zijn/slapen patroon). Als je serotonine concentratie omhoog gaat, gaat ook de slapeloosheid omhoog.
Meer informatie hierover vind je op deze website.

E: Waarom krijg ik hoofdpijn?:
Sommige gebruikers ervaren tijdens dan wel na hun trip hoofdpijn.
Enkele redenen kunnen zijn:

Serotonine is mogenlijk betrokken bij de oorzaak van migraines. Serotonine loslatende/uitputtende drugs als reserpine kunnen een migraine veroorzaken. Dus is het logisch dat MDMA dit ook kan.

Ten 2e, MDMA is een stimulant en verhoogt dus de bloeddruk, een verhoging van de bloeddruk veroorzaakt hoofdpijn.

3e, De kaak en spier spanning kan bijdragen aan hoofdpijn.

4e, nystachmus kan bijdragen aan hoofdpijn, vooral als mensen proberen hun ogen terug te draaien dan wel stil te houden.

#15 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 02 June 2004 - 08:47 PM

XIII: Wat zijn de langdurige nawerkingen?:

Opmerking: Veel van deze onderwerpen kunnen hele faq's vormen op zichzelf en daarom zullen er vooral veel links staan naar uitgebreidere engelstalige documenten.

Algemene info vind je hier.

Een zeer uitgebreidde pdf(acrobat)-file over dit onderwerp kun je hier vinden.

Neurotoxiciteit:

Neurotoxiciteit omvat schade toegebracht aan het centrale zenuw stelsel. Dit kan zich op verschillende manieren uitten, oa: verminderd denk vermogen, geheugenverlies, langdurige depressie en een verlies van het gevoel van "magie".

De onrust over neurotoxiciteit is serieus van aard. En zijn zeker geen tactieken van drugs-tegenstanders om mensen van drugs af te helpen/houden. De effecten zijn geconstateerd bij gebruikers en de Harm Reduction Community (groep mensen die manieren zoekt om schade tot een minimum te beperken) is hier druk mee bezig.

Ondanks dat onderzoekers onderbouwde schattingen kunnen maken van de oorzaken van neurotoxiciteit is het nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor het veroorzaakt wordt. Oa de slideshow van dancesafe.org die te vinden is via deze link, geeft uitleg over neurotoxiciteit en een huidige theorie over het ontstaan ervan. Deze kennis is te achterhalen maar een serie onderzoeken en tests is nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Een zeer uitgebreid artikel dat hier op ingaat staat op deze website.
Evenals hier, en een interview met onderzoekers staat hier.

A: Geheugenverlies:
Beschadiging van sommige delen van de hersens veroorzaakt zoals bekend geheugenverlies. Onderzoek heeft aangetoond dat MDMA een afdoende hoeveelheid schade kan veroorzaken om tot geheugenverlies te leiden. Echter, deze resultaten zijn discutabel. Zowel de resultaten, onderzoekers en methoden worden regelmatig in twijfel getrokken.

Een ander punt is in hoeverre Harm Reduction Techniques (methodes voor schadevermindering) effect hebben op geheugenverlies en of het verlies permanent is.

Meer informatie over geheugenverlies vindt je hier

B: Angst, paranoia en slapeloosheid:
Angst, paranoia, slapeloosheid, verwarring, duizeligheid en andere negatieve effecten zijn allemaal opgemerkt als bijwerkingen van MDMA gebruik. De effecten zijn het meest merkbaar als de piek effecten bereikt zijn.
Dit artikel van Erowid gaat verder in op dit onderwerp.

C: De magie verliezen:
"Verlies van de magie" verwijst naar het verminderede empathogene en emotionele effect van MDMA na langdurig en intensief gebruik. Ondanks dat er geen formele studies naar zijn gedaan zijn er genoeg verslagen van gebruikers dat dit een bonafide bijwerking is van overmatig MDMA gebruik. Voor een deel van de gebruikers is dit verlies van effecten een reden om geen MDMA meer te gebruiken.

Voor meer en uitgebreide info hierover kun je terecht bij Erowid.

Er zijn verschillende theorie?n over waarom dit gebeurt.
Een ervan zegt dat als de nieuwigheid eraf is en het door veelvuldig gebruik een routine is geworden het niet meer leuk en zelfs onprettig kan worden. Dit kan alleen niet de tolerantie en voor sommige mensen het niet meer terug keren van de effecten verklaren.

De 2e theorie die veel aandacht krijgt zegt dat er mogenlijk veranderingen in de hersenen voor zorgen dat je het gevoel van magie verliest. Als dit waar is, is het mogenlijk ook een verklaring voor depressies, geheugenverlies etc.

Voorlopig is de beste manier om ervan te blijven genieten goed voor jezelf zorgen en niet vaak en regelmatig te gebruiken, geniet maar gebruik met mate.

Gerelateerde mythes:

1: Ecstacy draineert de vloeistof in je ruggengraat
Dit is dus niet waar en een van de bronnen van deze onzin is Oprah Winfrey.
Er is onderzoek naar gedaan aan de hand van de serotonine productie in de vloeistof van je ruggengraat. Meer info vind je hier en hier.

Een andere reden kan zijn dat gebruikers wakker werden met een pijnlijke rug, en iemand het verlies aan spinaal vloeistof opvoerde als reden en dit als reden rond is gegaan.

2: MDMA brandt gaten in je hersens
Ook dit is weer niet waar. En ja hoor, ook aan deze mythe heeft Oprah Winfrey weer bijgedragen, maar ook MTV. Als informatiebron lieten ze een scan zien van een vrouw die grote hoeveelheden MDMA had gebruikt. Ze zeiden dat er gaten in haar hersens zaten zoals bij een oudere vrouw die meerdere beroertes heeft gehad, maar dat is dus niet waar. De scan liet eigenlijk de doorbloeding van de hersenen zien, en de plekker waar die doorbloeding minder was werden aangemerkt als gaten. Dergelijke resultaten kun je bij iedereen verkrijgen als je dat zou willen.

Onderzoek, waarbij moderne technieken zijn gebruikt heeft geen duidelijke verschillen in doorbloeding van de hersenen gezien van gebruikers en niet-gebruikers.

3: Ecstacy laat cellen losbreken van je hersenstam en dan reizen ze langs je ruggengraat naar beneden
Ook weer onzin, het is niet duidelijk waar deze vandaan komt, een raver in amerika heeft beweerd dat zijn arts hem dat gezegt heeft.

4: Ecstacy veroorzaakt hersenbloedingen
Deze is als vraag op Bluelight verschenen en wie deze roddel de wereld in geholpen heeft is niet bekend. Er is uit onderzoek niet gebleken dat MDMA hersenbloedingen veroorzaakt, voor meer info kun je surfen naar deze slideshow.

5: Ecstacy vergroot de kans op een misvormde baby
Waar deze vandaan komt is niet duidelijk maar dit is nooit aangetoond in onderzoek, maar 100% zekerheid is er niet.

#16 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 02 June 2004 - 09:11 PM

XIV: Hoeveel en wat moet ik drinken tijdens MDMA-gebruik?:

Het beste om te drinken is water, sport drankjes en vruchtensap. Denk er wel om niet teveel te drinken in 1 keer, dit kan leiden tot hyponatremia, en zorg dat je drankjes gekoeld zijn, dit helpt een beetje tegen de hypothermia, warme drank, of drank op kamertemperatuur helpt natuurlijk abdoluut niet en gekoeld drinken is gewoon lekker, maar te koud is ook niet goed, moeilijk he!? om het goed te doen.

Waar het op neer komt is dat je constant oververhitting (hypothermia) veroorzaakt door de MDMA moet tegengaan door regelmatig verloren lichaamsvocht aan te vullen met gekoeld drinken terwijl je er op let genoeg zout binnen te krijgen en niet teveel achter elkaar te drinken.

Hier zijn een paar richtlijnen die je aan kan houden als je niet zeker weet wat en hoeveel je moet drinken:

* Wanneer je heel actief bent (dansen etc) drink dan 0,25 tot 0,5 liter water per uur minimaal.
* Probeer vruchtensap, sport drankjes of andere zout rijke drankjes te drinken.
* Als het niet mogelijk is dergelijke drankjes te vinden voeg dan een heel klein beetje zout toe aan je water als dat mogelijk is maar laat het niet de smaak beinvloeden.
* Wanneer je niet actief bezig bent drink dan iig 0,25 liter per uur
* Drink voordat je dorst krijgt, het opkomen van dorst is een eerste teken van uitdroging.

Voor meer info bezoek deze links: emedicine, drinking water en bluelight thread.

#17 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 02 June 2004 - 09:43 PM

XV: Preloading en postloading:

Preloading houdt in dat je bepaalde stoffen inneemt om je lichaam voor te bereiden op de effecten van MDMA.
Postloading is hetzelfde alleen na gebruik omzo schade op te vangen en benodigde stoffen weer aan te vullen.

Meestal neem je bij preloading een paar uur tot halve dag van tevoren de stoffen in en bij postloading voordat je gaat slapen of meteen nadat je wakker bent geworden na een trip.

Bekende stoffen:

5-htp
5-htp is een precursor van serotonine, je lichaam maakt hier serotonine van met behulp van een lichaamseigen enzym. Pre/postloading dosissen zitten tussen 100 en 500mg.

Cnsumptie van 5-htp werkt beschermend en verbeterd de ervaring.
Meer info vind je op Bluelight.

Magnesium
Magnesium werkt ontspannend voor je spieren, dit is met name aangenaam voor je kaak die onder erg veel spanning komt te staan door MDMA, dosissen liggen meestal tussen de 300 en 500mg

Vitamine-C
Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine-c kan helpen bij het bestrijden van neurotoxiciteit. Meestal wordt een dosis van 1000mg genomen als pil of bruistablet.

Dit zijn maar enkele van de stoffen die gebruikt worden voor preloading en postloading. In smartshops en sommige andere winkels worden kant-en-klare pakketjes verkocht. Zoals bijvoorbeeld prepair/repair pakketjes van smartlabs amstersam, deze kosten minder als 4 euro en bevatten allerlei stoffen die goed zijn voor pre/postloading, 1 zakje bevat stoffen om een paar uur voor inname van MDMA te nemen, en eentje met stoffen om in te nemen voor je gaat slapen, deze worden door veel mensen als heel behulpzaam en positief ervaren. Een ander pakketje dat te koop is heet After-E en is een postloading pakketje dat ingenomen dient te worden na gebruik voor je gaat slapen. Er zullen nog meer pakketjes te koop zijn en ook losse stoffen.

Een aantal recepten voor preloading en postloading vindt je hier en
hier

En meer informatie over preloading en postloading kun je hier vinden

#18 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 03 June 2004 - 07:19 PM

XVI: Wie moeten geen MDMA gebruiken?:

Opmerking: Als je een aandoening hebt die verergert wordt door het nemen van een stimulant, hallucinogeen, psychedelische amphetamine, empathogeen etc is het niet verstandig MDMA te gebruiken, gebruik ipv altijd je gezond verstand.

A: Diabetici:
Diabetici kunnen veilig MDMA gebruiken maar meer voorzichtigheid is geboden. Zoals met elke stimulant verhoogd MDMA je metabolisme, vooral wanneer het gecombineerd wordt met fysieke inspanning. Dit kan ervoor zorgen dat bloedsuikerspiegel snel kan zakken naar gevaarlijke hoogten/laagtes. Dit is extra gevaarlijk omdat de effecten hiervan afgedaan of genegeerd kunnen worden als de effecten van MDMA.

Om dezelfde reden kan een persoon teveel eten of drinken om bij te blijven bij hun versnelde metabolisme. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor gevaarlijk hoge bloedsuikerspiegel wanneer de gebruiker stopt met de fysieke inspanning of wanneer de MDMA uitgewerkt raakt.

Alleen wanneer goed gelet wordt op de bloedsuikerspiegel, er goed en dus niet teveel gegeten of gedronen wordt en EHBO dichtbij is voor het geval dat kan het een veilige ervaring worden

B: Mentaal zieke:
Hiermee worden mensen bedoelt die een psychische aandoening hebben. Zoals veel drugs kan MDMA de effecten van de aandoening verergeren. Nog belangrijker, MDMA kan heel gevaarlijk zijn in combinatie met de medicijnen die toegediend worden als behandeling van de aandoening, met name MAOI's (monoamine oxidase remmer).

C: Epileptici:
MDMA en andere stimulanten kunnen de kans op een toeval aanzienlijk vergroten bij mensen die last hebben van epilepsie. MDMA kan gevaarlijk zijn in combinatie met medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van epilepsie.

D: Leeftijd (te jong/te oud):
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van MDMA bij verschillende leeftijden. Ook hier hoort gezond verstand de boventoon te voeren maar aangezien veel mensen hun gezond verstand bij dit soort onderwerpen kwijt zijn volgen hieronder een paar richtlijnen die aangehouden kunnen worden:

* Personen die de puberteit nog niet ontgroeid zijn doen er beter aan geen MDMA te gebruiken, dit klinkt raar omdat het grootste deel van de gebruikers begonnen is of begint tijdens de puberteit omdat je in die tijd nu eenmaal veel experimenteerd. De term "te jong" wordt niet gebruikt omdat die te subjectief is. Dit omdat er niet veel bekend is van de effecten van MDMA op de groei en het volwassen worden. Het is niet meer dan logisch dat geprobeerd moet worden dit niet te verstoren met chemicalie?n die een negatieve invloed kunnen uitoefenen.
* Zwangere vrouwen zouden geen MDMA moeten gebruiken, om dezelfde reden als hierboven genoemd.
* Te oud zijn voor drugs, tsja, dat is moeilijk te bepalen, Alexander en Ann Shulgin zijn over de 70 en gebruiken nog steeds allerlei middelen als Alexander Shulgin weer iets ontdekt heeft. Het is wel zo dat een achteruitgaande gezondheid bij ouderen risico's met zich mee kan brengen, zeker als er ook MAOI's gebruikt worden.

#19 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 03 June 2004 - 10:20 PM

XVII: Combinaties:

Opmerking: Wanneer je drugs combineert is er altijd meer risico dat het fout gaat. En het is zeker niet goed om drugs te combineren als je geen ervaring hebt met beide middelen afzonderlijk.

Er is ook bezorgheid over combinaties omdat die er voor kunnen zorgen dat een gebruiker niet meer weet hoeveel hij/zij gebruikt heeft en kunnen aansporen om meer te gebruiken.

Probeer geen pillen te gebruiken die niet getest zijn. Ookal is MDMA een veilige stof om te combineren met sommige middelen, er kan altijd iets anders in je pil zitten dat gevaarlijk is als het gecombineerd wordt.

A: DXM:
Combineren van DXM en MDMA is heel gevaarlijk. Beiden worden door hetzelfde enzym afgebroken in de lever. Daardoor concurreren ze om het enzym en wordt 1 van beide of allebei niet op tijd afgebroken en ontstaat er een giftige opbouw van het middel. Deze opbouw van DXM/MDMA kan leidden tot serotonine-syndroom, een zeer onaangename combinatie van bijwerkingen die fataal kan zijn.

Verder zorgt DXM net als MDMA voor een verhoging van de lichaamstemperatuur en dit kan leidden tot hypothermia. Verder kan DXM bijdragen aan diarree en overgeven. Ook dit kan weer bijdragen aan hyponatremia. En door het dissociatieve (geest losmaken van je lichaam) effect wordt de gebruiker onopmerkzaam voor de slechte effecten die het middel heeft op zijn/haar lichaam.

Combineer geen ongetestte pillen. DXM is vaak ook een bestanddeel van medicijnen zoals hoestdrankjes en capsules, lees daarom altijd de bijsluiter als je een dergelijk medicijn gebruikt en MDMA wilt nemen. DXM blijft actief voor 4 tot 8 uur, pas dus op hoeveel je neemt en mogelijk nog actief is als je MDMA inneemt.

B: Stimulanten:

De verhoging van lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk en respiratie (zweten) die veroorzaakt wordt door stimulanten kunnen gevaarlijk worden in combinatie met MDMA. Stimulanten verhogen waarschijnlijk ook de afgifte van ADH (anti-diuretisch hormoon, remt je urineren). Dit is relevant omdat een verhoging van ADH afgifte draagt bij aan hyponatremia. Ook kan de comedown en eventuele crash van een combinatie van MDMA en stimulanten erg hard aankomen en moeilijk te verdragen zijn.

C: Psychedelische middelen:
Omdat candyflipping (MDMA en LSD) en hippyflipping (MDMA en paddo's) veel underground is geweest voor lange tijd en nu pas bekender is geworden is er weinig onderzoek naar gedaan en weinig over bekend. En dus potentieel gevaarlijk ookal zijn er veel goede verslagen over.

D: Marijuana:
Er zijn nog geen onderzoeken die aangetoond hebben dat deze combinatie schadelijk is en veel gebruikers benoemen deze ervaring als heel positief en zeggen dat het de trip intenser maakt. Desondanks is er altijd risico en kan het altijd nog schadelijk blijken. Recentelijk nog is er in Nederland grote ophef ontstaan over het thc-gehalte van Nederwiet, dit kan gevolgen hebben voor de combinatie met MDMA maar is nog niets over bekend, en voorzichtigheid blijft geboden.

Alcohol (ethanol):
MDMA combineren met een verdovend en depressie opwekkend middel als alcohol is altijd slecht. De extra druk op het cardiovasculaire systeem (hart, bloedvaten) kan tot medische problemen leidden tijdens en na gebruik. De misselijkheid en uitdroging die alcohol veroorzaakt kunnen de processen van hypothermia en hyponatremia aanzienlijk versnellen. Schade aan de lever is groter omdat veel mensen door de werking van MDMA meer drinken, MDMA onderdrukt de roes van alcohol en dit kan ertoe leidden dat mensen veel meer drinken als normaal en de lever dus meer als dubbel zo zwaar belast wordt als normaal.

Ook het combineren van een kalmerend middel met een stimulerend middel is absoluut niet goed door bovengenoemde werking die ook nog eens be?nvloed wordt door de verschillende werkingsduur van middelen en de tijd die nodig is om het middel te laten werken.

F: Viagra:
MDMA en Viagra zijn beiden sekslust opwekkend EN allebei oppeppend. Daarom lijkt het voor sommige mensen een logische combinatie maar recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die viagra gebruiken terwijl ze het niet nodig hebben, hun kans op hartproblemen en een hartaanval enorm vergroten, denk je eens in wat dat betekent als daar ook nog eens MDMA bij komt.

G: Andere drugs:
Veel andere drugs zoals medicijnen vormen meestal een slechte combinatie met MDMA, raadpleeg daarom altijd de bijsluiter voor de effecten of je huisarts om te vragen hoe of wat omtrent de uitwerkingen van elk middel en op elkaar. Omdat een huisarts zich moet houden aan een arts/patient relatie mag hij kennis van jouw drugsgebruik bijvoorbeeld niet doorspelen aan ouders.

#20 Svenson

Svenson

  i'm your puppet

 • RIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1865 posts

Posted 03 June 2004 - 10:41 PM

XVIII: Drugs tests:

A: Wat zijn drugs tests?:
De standaard test is de NIDA-5 test (National Institute on Drug Abuse) waarbij je urine wordt analyseerd op de aanwezigheid van amphetamines, cocaine, morfine/hero?ne, PCP en THC (wiet en hasj).
Er zijn ook tests waarbij bloed en haar bekeken worden, maar deze zijn duurder en gecompliceerder, en dus zeldzamer. Bij de volgende vragen wordt er vanuit gegaan dat iemand de NIDA-5 test ondergaat.

B: Wordt Ecstacy zichtbaar bij een NIDA-5 test?:
MDMA is niet 1 van de stoffen waar specifiek naar gezocht wordt maar kan door zn qua chemische structuur nauwe verwandheid met amphetamine wel te voorschijn komen. Maar ook omdat er andere drugs als MDMA in een pil kunnen zitten kun je zakken voor de test.

C: Hoe lang blijft MDMA in je systeem/lichaam?:
Dat is afhankelijk van veel factoren maar gemiddeld is de halfwaarde tijd van MDMA in een menselijk lichaam 8-9 uur. Dit houdt in dat er na 72 uur minder als 1% van de oorspronkelijk hoeveelheid nog in je lichaam zit. Maar doordat ieder lichaam verschillend is kan dit vari?ren.

D: Hoe lang vantevoren moet ik geen MDMA meer nemen als ik een drugstest moet doen?:
Als je helemaal safe wilt spelen, niet gebruiken, maar anders is het om veilig te zijn handig een week van tevoren niets meer te nemen. Tussen tijd van inname en 72 uur na inname is er nog genoeg MDMA over om aangetoond te kunnen worden, en na een hoge dosis tussen de 72 en 120 uur nog steeds genoeg. Maar ook andere middelen kunnen een rol spelen zoals coca?ne dat 48 tot 72 uur aantoonbaar is en amphetaminen 48 tot 96 uur. 2C-B en andere research chemicals zullen waarschijnlijk niet aangetoond worden maar voor veiligheid is het handig door verwantschap de tijden van amphetamines aan te houden.
Hieronder volgt een lijstje met tijden voor verschillende middelen volgens Roche:

* Amphetamines = 2-4 dagen
* Barbituraten = 3 dagen
* Benzodiazepines = tot 2 weken
* Cannabino?den (thc) = tot 10 dagen bij onregelmatig gebruik
= 30 dagen of langer bij chronisch gebruik
* Coca?ne mataboliet = 2-3 dagen
* Methadon = 2-4 dagen
* Methylamphetamine = 2-4 dagen
* Opiaten = 2-3 dagen
* Phencyclidine (PCP) = 3-8 dagen

E: Waar kan ik meer informatie krijgen?:
Dit gedeelte was gericht op vragen omtrent MDMA en testen. Voor meer informatie hierover en andere drugs kun je terecht bij Erowid's drug testing vault


27-11-2005, dreamer: enkele links naar bluelight ge-update en de titel-grotes aangepast
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users