Jump to content


Photo

Het ontkiemen van zaden


 • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 wolvenkind

wolvenkind

  BBB

 • Donateurs
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5413 posts

Posted 02 January 2006 - 06:56 PM

Het ontkiemen van zaden
Written by Wolvenkind
Tuesday, 06 December 2005

Handleiding bij het ontkiemen van zaden

1. De voorbereiding.

Zaden van veel eenjarigen zullen gemakkelijk (wanneer ze direct in de grond zijn gezaaid in de lente) ontkiemen. Andere planten hebben zaden met harde zaadjasjes die moeten worden gebroken alvorens ze zullen groeien. De methodes om deze zaadjes een handje te helpen zijn:

Het inkerven en het doorweken.
De grote zaden laat je best een nachtje in water weken, of tot wanneer je ziet dat ze flink opgezwollen zijn. Sommige zaden zullen weigeren te zwellen tenzij de zaadlaag eerst wordt ingekerfd, bijvoorbeeld bij Hawa?an Baby Woodrose. Met een mes of een vijltje schaaf je een stukje van het zaadjasje af aan de kant tegenover kiemoog (de kleine deuk waar het zaad ontspruit). Het gaatje moet niet te groot zijn, groot genoeg om wat water door te laten bij het doorweken. Plant je zaad wanneer het genoeg gezwollen is, wanneer het teveel gezwollen is kan het zaad kapot gaan en is het niet meer bruikbaar.

Chemische producten:
Chemische producten worden soms gebruikt voor zaden met harde zaadjasjes die niet worden be?nvloed door het doorweken. Deze zaden worden normaal gezien zacht genoeg door de spijsverteringssappen van vogels die ze opeten en dan weer uitkakken. Zuren zoals azijn of natriumhypochloriet kunnen hiervoor worden gebruikt. De zaden moeten grondig na behandeling worden gewassen!!!
Je kan deze methode best toepassen wanneer de andere methoden faalden. Probeer inmenging van chemicali?n zoveel mogelijk te vermijden.

Zaden koken:
Andere zaden met een hard zaadjasje, in het bijzonder in de boonfamilie, worden het best behandeld met kokend water. Om dit te doen, plaats je de zaden in een koffietas en giet kokend water over hen.
Het water wordt kan nu koelen en de zaden zijn doorweekt tot ze zwellen. Dit kan met om het even welk zaad worden herhaald dat niet na de eerste keer zwelt.

Turfmos:
Dit is een zeer goed middel om zaden te ontspruiten. Zet wat gemalen turfmos in een plastic zak. Voeg water toe en kneed grondig tot het mos helemaal vochtig is. Vul een ondiepe pan ongeveer 5 cm met het vochtige mos. Dekking met plastic folie, of een stuk glas. De zaden kunnen op de oppervlakte van het mos liggen of daarin worden begraven; met of zonder bodemhitte.

Wat je ook kan doen is een potje nemen en dit vullen met vochtige stekgrond. Je legt je zaadje(s) op de bodem of je begraaft het. Hierna bedek je het potje met een stuk plastic folie.
Het ene zaad zal al rapper ontkiemen dan het andere, dit hangt natuurlijk van de soort af. Sommige zaadjes ontkiemen reeds na enkele dagen (morning glory), andere slechts na twee maand of langer (iboga).
Zorg voor een goede bodemtemperatuur!

Algemene regel bij het zaaien:

Je bedekt de zaden met een laag grond die 2,3 maal de dikte van de zaden heeft. De zeer kleine zaden, zoals sinuichi of tabak, worden enkel lichtjes in de oppervlakte gedrukt en besprayd met wat water.
De kleine zaden kunnen ook met zand worden gemengd om distributie te verzekeren. De grond voor alle zaden zou licht en poreus moeten zijn. De zaailingen moeten worden overgeplant nadat het tweede paar ware bladeren opent. Het overplanten wordt bij voorkeur gedaan op een koele bewolkte dag. De transplantatie zou voor verscheidene dagen moeten worden in de schaduw gesteld.

2. Cultivatie.
Zorg ervoor dat je grond goed is bewerkt en behoorlijk bevrucht. De toevoeging van humus, zand, of compost verzekert een goede grond. Houd bij de overplanting de wortels intact zo veel mogelijk en voer zacht het verpotten uit.

Zorg voor genoeg water voor je plant, kijk ook even voor informatie of je plant veel of weinig water nodig heeft. Niet overbewateren!!
De wortels trekken water tot 30 cm of meer onder de oppervlakte; daarom is de vochtigheid van de oppervlakte niet belangrijk. De meest gemeenschappelijke doodsoorzaak onder huisplanten is overwatering.

Er zijn veel boeken geschreven over de grondbeginselen van plantencultivatie. De lokale bibliotheek zal vele goede boeken over het onderwerp hebben.
De planten moeten met liefde en zachtheid worden gekweekt. Als je niet houdt van je planten zullen zij vaak weigeren te groeien. Als je hen beschouwt als uw vrienden, zullen ze goed meewerken en het niet zo erg vinden dat u ze gebruikt voor uw persoonlijke doeleinden.

In gecontroleerde experimenten in laboratoriumomstandigheden heeft men aangetoond dat de planten op menselijke emoties reageren. De planten die met affectie werden behandeld groeiden sneller en werden groter dan degene die niet met liefde werden behandeld.

Last Updated ( Sunday, 18 December 2005 )
'Den uitvreter, dien je in je bed vond liggen met zijn vuile schoenen, als je 's avonds laat thuis kwam. Den uitvreter, die je sigaren oprookte, en van je tabak stopte en je steenkolen verstookte en je kasten nakeek en geld van je leende en je schoenen opdroeg en een jas van je aantrok als-i in den regen naar huis moest. Den uitvreter, die altijd wat liet halen op den naam van een ander; die als een vorst jenever zat te drinken op 't terras 'Hollandais' voor de centen van de lui; die parapluies leende en nooit terugbracht; die een barst stookte in de tweedehandsch kachel van Bavink; die dubbele boorden droeg van zijn broer en de boeken uitleende van Appi, en buitenlansche reizen maakte als-i z'n ouwe heer weer had afgezet, en pakken droeg, die hij nooit betaalde.'

Mr.Toasted- wouldnt it be cool if one day you found out you were actually someone elses imagination.

#2 Libelle

Libelle

  homo agnitio agnitius

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1349 posts

Posted 18 December 2010 - 07:50 AM

Dit is wel handige informatie! Wilde graag zaden van de valse christusdoorn laten ontkiemen en snapte niet waarom ze biet ontkiemden. Na een behandeling van een paar nachtjes in azijn (zuur) en ze zijn nu aan het ontkiemen!
Van het Pad.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users