Jump to content


Photo

Legale wiet komt eraan, mét ontmoedigingscampagnede Volkskrant - 3 april 2018


 • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 03 April 2018 - 08:53 AM

Bron: https://www.volkskra...pagne~a4588608/

 

Legale wiet komt eraan, mét ontmoedigingscampagne

De 'experimenteerwet' krijgt een looptijd van vijf jaar en twee maanden


Er komt een landelijke voorlichtingscampagne over de risico's van wietgebruik, tegelijk met de introductie van legale wiet. Zo wil de regering voorkomen dat het experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert.

Dit blijkt uit het concept voor de Wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen. Het kabinet heeft de stukken voor advies gestuurd aan de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, de Inspectie voor gezondheidszorg en jeugd (IGJ) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet er komt.


Betrouwbaar product

Telers die onder toezicht de legale wiet gaan kweken worden geworven via een openbare aanbesteding. De telers mogen alleen voor het experiment hennep telen. Ze moeten een betrouwbaar product leveren, waarvan de kwaliteit en samenstelling door hen wordt vastgesteld. 'Onder de meer specifieke eisen', staat in het wetsvoorstel, 'vallen ook het verpakken en het vervoer van de hennep. Het gaat om een kostbaar product dat onder geen beding mag weglekken naar het illegale circuit.' Een commissie moet het kabinet adviseren over de handelsvoorraad en over de prijs van de legale wiet.

De 'experimenteerwet' krijgt een looptijd van vijf jaar en twee maanden. Die termijn gaat in als de Eerste Kamer het voorstel heeft aangenomen. Ook als het parlement de wet vlot behandelt, zou het experiment praktisch gezien op zijn vroegst eind 2019, begin 2020 kunnen beginnen. Na het besluit in de Eerste Kamer bereidt een commissie het experiment voor. Die fase 'duurt tot een tijdstip dat door de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Medische Zorg wordt vastgesteld', staat in het concept. Ze dient ook om 'de teler(s) en gemeenten aan te wijzen die zullen deelnemen aan het experiment en hen in staat te stellen zich voor te bereiden op hun deelname aan het experiment'.

Het is de bedoeling dat in zes tot tien regionaal verspreide gemeenten legale wiet gaat worden verkocht. De coffeeshops in de deelnemende gemeenten worden voorzien van op kwaliteit gecontroleerde hennep die in voldoende soorten beschikbaar is.

Na de voorbereidingsfase volgt een periode van vier jaar waarin legaal hennep wordt geteeld en geleverd aan aangewezen coffeeshops. Na de vier jaar volgt een 'afbouwfase'  van maximaal zes maanden. 'Dat wil zeggen dat dan de situatie is hersteld zoals deze bestond vóór het experiment.' Een evaluatiecommissie moet dan binnen vier maanden een verslag opstellen waarop het kabinet weer binnen vier maanden een standpunt naar het parlement moet sturen.

'In strijd met internationale verdragen'

Cyrille Fijnaut, emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht, is kritisch. Hij vindt het voorstel weliswaar procedureel zorgvuldig, gezien de commissies voor advies en evaluatie, maar hij hekelt de samenstelling van de adviescommissie: 'Voor zover ik kan zien is er niemand bij die aantoonbaar verstand heeft van mogelijke effecten van legalisering op zwarte markten, van de teelt en handel in wiet in Nederlandse setting, dan wel ervaring heeft met de opzet van dit soort experimenten.'

Fijnaut vindt het ook 'bijzonder eigenaardig' dat coffeeshops worden ingezet. 'Die heeft men in de voorbije decennia laten verworden tot commerciële (export)bedrijven en zij worden nu opeens, wellicht tegen hun zin, gedwongen tot winkelnering bij bepaalde productiebedrijven - en tot belangrijkste vehikel van een politiek experiment gemaakt. Waarom wordt niet een apart distributiecircuit opgezet voor de verkoop van de onder staatstoezicht geteelde wiet?'

Fijnaut acht het experiment bovendien in strijd met internationale verdragen. 'Die bieden geen ruimte voor de productie van verboden drugs voor recreatieve doeleinden.'

Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#2 Immad

Immad

  VVD'er

 • Super Moderator
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2460 posts

Posted 03 April 2018 - 10:08 PM

Goede zaak; ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Internationale verdragen zijn een groot goed, maar in deze hopeloos verouderd en conservatief.

#3 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 04 April 2018 - 08:31 AM

Ik heb absoluut geen verstand van internationale verdragen, maar is het niet zo dat een dergelijk experiment niet in strijd is met de verdragen, enkel als dit beleid zou worden?

 

Verder ben ik het wel met die hoogleraar eens, dat ik het vreemd vind dat bestaande coffeeshops worden ingezet.


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#4 Xplore

Xplore

  Threshold Activity

 • Members
 • Pip
 • 57 posts

Posted 05 April 2018 - 05:25 PM

Ik vind het ook maar vreemd van de bestaande coffeeshops, vooral omdat ze aan het eind van het experiment en in de evaluatiefase ineens weer moeten gaan overschakelen op illegale aanvoer... Doe je netjes mee, moet je weer terug naar de illegale telers... #5 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 05 April 2018 - 08:03 PM

Mij is ook niet helemaal duidelijk of deze shops alleen wiet voor dit experiment gaan verkopen of dat het slechts een van de producten wordt.

Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#6 Xplore

Xplore

  Threshold Activity

 • Members
 • Pip
 • 57 posts

Posted 05 April 2018 - 08:39 PM

Hmm zo had ik het nog niet bekeken... Ik ga er met deze overheid wel vanuit dat de 'uitverkoren' shops zich niet meer met 'illegale praktijken' mogen bezig houden en dus alleen 'staatswiet' zullen mogen verkopen. Maar dat is idd niet helemaal duidelijk. Zou wel aardig zijn als ze ook geimporteerde staatswiet uit de VS, Canada of Israel mogen verkopen (ik weet niet welke landen er verder al mee bezig zijn), alleen dan lopen we meteen weer een mijl achter in de aanvoer kant...

 

Het wordt sowieso een raar verhaal, met de legale teelt shops vs de illegale teelt shops die zo gecreëerd wordt... Hoewel ik dat als socioloog juist wel super interessant vind. Ik denk dat de kant van de 'illegale' teelt veel beter en sneller op de vraag kan inspelen, en daarmee zouden de stuggere gereguleerde shops dan heel snel buiten spel gezet worden, met als conclusie dat het experiment niet gewerkt heeft... Maar dat weten we op zn vroegst pas over 4+ jaar


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users