Jump to content


Photo

Karim gebruikte 100 lachgaspatronen per dag en zit nu in een rolstoelNOS - 06-01-2018


 • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 08 January 2018 - 07:22 AM

bron: https://nos.nl/nieuw...n-rolstoel.html

 

Karim gebruikte 100 lachgaspatronen per dag en zit nu in een rolstoel
 

Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico's voor gebruikers. Maar extreem gebruik kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt revalidatie-arts Christof Smit bij Nieuwsuur.
 

"We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd."
 

Smit behandelde drie jonge mannen in revalidatiecentrum Reade, in Amsterdam. De drie zeiden dat ze heel veel lachgas hadden gebruikt. Als gevolg van hun gebruik ontstond een tekort aan vitamine B12 en kregen ze verlammingsverschijnselen. Hun ruggenmerg bleek aangetast.
 

'Karim', niet zijn echte naam, is een van de jongemannen die door Smit is behandeld. Hij begon fors te gebruiken na een moeilijke periode in zijn leven. "Ik gebruikte het als slaapmiddel. Op een gegeven moment elke dag. Wel honderd patronen per dag."
 

Hij kreeg last van tintelingen. "Net of je voet slaapt, 24 uur per dag, ook tijdens het slapen. Je wordt er wakker van. Gewoon koude tenen, voeten. Het begon te klimmen naar mijn kuiten. Ik begon me zorgen te maken. Ik was toen al gestopt met lachgas."
 

Hij liet onderzoeken doen, die wezen op een tekort aan vitamine B12. Hij kreeg pillen voorgeschreven, maar die leken niet te helpen. "Ik had geen controle meer over mijn vingers."
 

Rolstoel

'Karim' werd uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis bij de Spoedeisende Hulp. Pas daar durfde hij toe te geven dat hij lachgas had gebruikt. "Alle andere ziektes die het konden zijn, waren uitgesloten. Ik wist het stiekem natuurlijk al, maar je wordt echt wakker geschud: een bevestiging van een arts, een neuroloog."
 

De jongeman, hij is rond de 30, zit nog altijd in een rolstoel. "Ik kan gelukkig weer staan en stappen zetten. Maar niet rennen of achteruit lopen. Mijn vingers doen het beter, maar ik kan nog niet schrijven of appen."
 

Ook 'Abdel' wil anoniem met ons praten. Hij gebruikte het lachgas alleen in het weekend. Eerst een paar ballonnetjes, maar binnen drie jaar werden dat er ongeveer 250 op een avond. Toen begonnen ook de klachten.
 

"Een verdovend gevoel in mijn schenen, pijn in mijn onderrug. Na een week voelde ik van onder mijn borstkas naar beneden niks meer. Helemaal niks. Toen had ik nog wel kracht om te staan. Maar na een tijdje ging dat ook weg. En toen zakte ik door mijn knieën."
 

Ook 'Abdel' hoorde pas in het ziekenhuis de uiteindelijke diagnose. "Ze kwamen er eerst niet uit. Toen ben ik heel eerlijk geweest over wat ik allemaal had gedaan. En toen kwamen ze er achter dat lachgas vitamine B12 vermindert."
 

Ook Abdel had last van aantasting van zijn ruggenmerg, ook hij revalideerde bij Reade. "Daar was het sporten, sporten, bewegen, bewegen. Niks anders. Het duurde ongeveer vijf maanden voor ik helemaal was hersteld."
 

Verslavend of niet?

Beide jongemannen willen met Nieuwsuur praten om anderen te waarschuwen. Ze pleiten zelfs voor een verbod op lachgas. "Je kunt het zelfs in de club krijgen, samen met alcohol. Dat is niet normaal", zegt 'Abdel'. Hij wil een totaalverbod. "Helemaal mee stoppen."
 

Ook 'Karim' vindt dat er meer gewaarschuwd moet worden voor de gevaren van lachgas. "Er wordt gezegd: je kunt niet verslaafd raken. Maar geloof mij, de ervaring leert dat je er verslaafd aan kunt raken."
 

Strengere waarschuwingen

Hoewel 'Karim' en 'Abdel' zeggen dat veel meer mensen grote hoeveelheden lachgas gebruiken, zijn de drie gevallen die door revalidatie-arts Smit zijn behandeld, vooralsnog de enige bekende.
 

Toch weet revalidatie-arts Smit zeker dat de verlammingsverschijnselen door het lachgas zijn veroorzaakt. "Bij een normaal Nederlands dieet zie je niet een dergelijk vitaminetekort. Dit is echt gekoppeld aan lachgas en na het stoppen met lachgas zie je herstel. Dus het is echt wel daardoor."
 

Smit pleit voor strengere waarschuwingen door de autoriteiten als het RIVM. "Wij horen steeds meer verhalen van hele pallets die zo uit de winkel meegenomen worden, zo het uitgaanscircuit in. De grote mate van het gebruik wordt, denk ik, onderschat."
 

Leeftijdsgrens voor lachgas?

Het ministerie van Volksgezondheid kent de verlammingsverschijnselen nog niet en zegt daarom nog niet te kunnen reageren. Het ministerie suggereerde afgelopen maand na een rapport van het Trimbos- en Bongers-instituut wel om het moeilijker te maken voor minderjarigen om lachgaspatronen aan te schaffen. Minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis denken daarbij aan het vrijwillig instellen van een leeftijdsgrens voor de verkoop van het lachgas.

Vorig jaar concludeerde het RIVM dat een 'gewone' hoeveelheid van vijf tot tien ballonnen gevuld met lachgas geen negatieve gevolgen oplevert voor de gezondheid. Over het gebruik van grote hoeveelheden was toen nog niets bekend.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwijst naar deze website die waarschuwt dat mensen die het regelmatig gebruiken, last kunnen krijgen van hoofdpijn en tintelende vingers. Ook wordt hier het tekort aan vitamine B12 genoemd, de mogelijke oorzaak van beschadigingen aan het zenuwstelsel.

 

 

 

 

Ik weet niet waar ik me meer aan erger, de naïviteit (om beleefd te blijven) van deze jongens, of de dramatische kwaliteit van de journalistiek in dit artikel..

 

Elk langdurig excessief gebruik heeft slechte gevolgen, maakt niet uit wat het is!

Dus probeer dat gewoon te voorkomen, mocht je toch een keer excessief gebruiken, neem dan je vitamine pilletjes!!

Vraag me dan ook echt af of die niet een samenspel is van slecht dieet en het extreme gebruik..


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#2 snaap

snaap

  anchorman

 • Super Moderator
 • PipPipPipPipPipPip
 • 7700 posts

Posted 08 January 2018 - 12:22 PM

Wat Poelie zei, maar het viel me ook op dat de jongens Abdel en Karim heten, en geen Anton of Klaas. Puur toeval?


Important notice: Due to the current financial crisis, we have decided to temporarily turn off the light at the end of the tunnel.

Thank you, the mdgt.


#3 Thenanjossem

Thenanjossem

  Threshold Activity

 • Members
 • Pip
 • 44 posts

Posted 08 January 2018 - 02:15 PM

Tis ook wel een grote stap om oude witte hippies om advies te vragen of slimme jongeren op een forum als dit....

#4 Immad

Immad

  VVD'er

 • Super Moderator
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2463 posts

Posted 08 January 2018 - 08:54 PM

Waarom hebben ze zich niet gewoon ingelezen en preventief een potje B12 gekocht?

 

Zulke jammere geesten verpesten het voor de ietwat helderdere lichten :(#5 Thenanjossem

Thenanjossem

  Threshold Activity

 • Members
 • Pip
 • 44 posts

Posted 08 January 2018 - 09:29 PM

Dat bedoel ik dus.

#6 francois

francois

  franswa

 • Donateurs '18
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1066 posts

Posted 11 January 2018 - 09:26 PM

...hehehe, eerste wat ik dacht was "diep in de schulden"..

of

....tot aan zijn kruin in de slagroom

of

....in een conflict met de lokale Sligro

of

in een verslaving aan dagelijks herhalende patronen

 

....Die rolstoel, daarentegen,  had ik niet aan zien komen (...rijden)

 

Maar pretty useless zeg, iedere dag aan het gas. Altijd aan de hippycrack, die Karim en Abdul, typisch, zou het iets cultureels zijn?


Hoe is het!
Helemaal waus van de saus!

#7 francois

francois

  franswa

 • Donateurs '18
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1066 posts

Posted 11 January 2018 - 09:28 PM

....en was het bericht afkomstig van de NO2? Really?


Hoe is het!
Helemaal waus van de saus!

#8 Thenanjossem

Thenanjossem

  Threshold Activity

 • Members
 • Pip
 • 44 posts

Posted 11 January 2018 - 11:59 PM

🤣🤣🤣

#9 snaap

snaap

  anchorman

 • Super Moderator
 • PipPipPipPipPipPip
 • 7700 posts

Posted 12 January 2018 - 03:15 PM

....en was het bericht afkomstig van de NO2? Really?

Je bedoelt van de N2OS?


Important notice: Due to the current financial crisis, we have decided to temporarily turn off the light at the end of the tunnel.

Thank you, the mdgt.


#10 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 16 January 2018 - 04:27 PM

Dus probeer dat gewoon te voorkomen, mocht je toch een keer excessief gebruiken, neem dan je vitamine pilletjes!!

 

In het kader van harm-reduction, blijkbaar is niet helemaal waar wat ik hier beweerde.

N2O blokkeert de opname van vitamine B12. Dus supplementen of B12-rijk voedsel eten gaat weinig nut hebben bij chronisch gebruik. Bij sporadisch, maar excessief, gebruik is dit overigens wel een goed idee.

 

Stay informed, stay safe! :dhp:


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#11 Videlic

Videlic

  Nederlandse pussy

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1444 posts

Posted 26 March 2021 - 09:54 PM

Hier weer zo'n bericht: https://www.at5.nl/a...en-wake-up-call

 

Tot nu toe heeft het OLVG alleen onderzoek gedaan naar jongeren die veel gebruiken, maar denk niet dat je met een klein ballonnetje geen risico loopt. ''Sommige mensen zijn er veel gevoeliger voor door bijvoorbeeld hun genen. Je weet nooit hoe snel jij die bloedstolsels zal vormen.'

 

Wat klopt hier van?


Het leven is te interessant om verveelt te zijn, maar verveling creëert dat dan weer wel...


#12 Phlogiston

Phlogiston

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6420 posts

Posted 29 March 2021 - 05:48 PM

Ongetwijfeld zal er iemand zijn die super gevoelig is voor lachgas, net zoals met alles, niet alleen drugs. Dus de statement is juist, maar het geeft (bewust) de verkeerde boodschap.

Als lachgas echt zooo gevaarlijk was,zou het nooit in de kliniek worden gebruikt, op zo'n grote schaal, notabene.

Drugs against War... R.I.P. Toasted ...

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users