Jump to content


Photo

Gemeenten vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen om met wietteelt te regulerenVolkskrant - 27 Nov 2017


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Phlogiston

Phlogiston

    poelitie

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6413 posts

Posted 27 November 2017 - 09:38 AM

Bron: https://www.volkskra...perkt~a4541714/

 

Gemeenten vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen om met wietteelt te reguleren

Proeven met social cannabis clubs of afhaalautomaten

Tientallen gemeenten die willen experimenteren met gereguleerde wietteelt vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen. Het kabinet wil in zes tot tien gemeenten 'uniforme experimenten'. Burgemeesters en wethouders dringen juist aan op grote variatie in lokale en regionale varianten. Dat maakt volgens hen de kans op een succesvolle aanpak groter.

We willen niet de uniforme experimenten uit het regeerakkoord, maar juist verschillende', zegt Paul Depla, burgemeester van Breda. 'We hebben verschillende antwoorden op verschillende vragen nodig', aldus wethouder Victor Everhardt uit Utrecht.

Utrecht wil een proef doen met zogenoemde social cannabis clubs. Heerlen wil, met nog zeven Limburgse coffeeshopgemeenten, dat één teeltbedrijf de shops centraal belevert. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil experimenteren met alternatieve verkoopkanalen, zoals afhaalautomaten.

De gemeenten vrezen dat het kabinet maar één variant zal toestaan: de centrale levering aan coffeeshops door een vaste, streng gecontroleerde producent. Als voorbeeld geldt Bedrocan in Veendam, dat al jaren medicinale cannabis levert aan apotheken, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens burgemeester Depla zijn 'gevarieerde experimenten belangrijker dan welke gemeenten mogen meedoen'. Hij waarschuwt voor het risico van één variant. Als die mislukt 'zien tegenstanders hun gelijk bevestigd en ligt het debat weer jaren stil'.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet op de plannen vooruit te kunnen lopen. 'We staan echt nog aan het begin van de uitwerking van het regeerakkoord', aldus de woordvoerder van CDA-minister Grapperhaus. De experimenten vallen ook onder CDA-minister De Jonge (Volksgezondheid).

Volgens het regeerakkoord komt er binnen zes maanden wet- en regelgeving voor 'uniforme experimenten met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik'. Dat moet duidelijk maken 'of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet gedecriminaliseerd aan de coffeeshops toegeleverd kan worden'.

Een uniforme aanpak is te beperkt, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'De problemen met het huidige cannabisbeleid verschillen lokaal en per regio', schreef VNG-directeur Jantine Kriens eerder deze maand aan de gemeenten. De VNG wil zo snel mogelijk met het Rijk overleggen over de experimenten. Daartoe wordt de werkgroep cannabisbeleid, die twee jaar geleden aan de basis stond van het breed gedragen VNG-rapport Het failliet van het gedogen, nieuw leven ingeblazen.

Volgens de gemeenten, die medio deze maand in Utrecht overleg voerden over gereguleerde wietteelt, zijn bij alle experimenten drie uitgangspunten van groot belang. Ze moeten de veiligheid in gemeenten verbeteren, de gezondheidsrisico's bij het gebruik van cannabis verminderen en bij coffeshops de criminaliteit buiten de deur houden.


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users