Jump to content


Photo

De alkalo´den in PeyoteEen interessante cocktail

Peyote Mescaline

 • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Poelster

Poelster

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6,096 posts

Posted 18 June 2017 - 09:37 PM

Al heel lang wou ik het volgende overzicht maken.

 

Volledig zal het zeker nog niet zijn, maar na een boel literatuur hier over gelezen te hebben, denk ik dat het volgende overzicht als nog een redelijk compleet beeld geeft.

 

Als disclaimer wil ik nu wel gelijk zeggen dat ik geen toegang heb kunnen krijgen tot alle bestaande literatuur en dat de gehaltes van verschillende alkaloïden in peyote heel sterk kunnen verschillen per plant, locatie, seizoen, leeftijd van de plant en of deze uit het wild komt of gecultiveerd is.

Over het algemeen zijn de exemplaren uit het wild meer potent als de gecultiveerde exemplaren van vergelijkbaar gewicht. Tevens zijn de oudere exemplaren meer potent per gram droog gewicht als de jongere planten. Het drogen van de plant lijkt de concentratie alkaloïden ook negatief te beïnvloeden, maar hier zijn tegenstrijdige berichten over. Winter lijkt het beste seizoen om een peyote button te oogsten.

 

Desondanks heb ik toch alle gerapporteerde waardes, dit ik heb kunnen vinden, genomen zoals ze gerapporteerd zijn en alles genormaliseerd naar % in de gedroogde plant, door aan te nemen dat de cactus 90% water is. Grofweg 7-8% van de gedroogde buttons zijn alkaloïden.

 

Alkaloids_L_williamsii.png

 

Het hoogste gerapporteerde percentage voor mescaline is 6%, in andere gevallen werd mescaline niet eens gerapporteerd. Ik weet niet of ze het dan niet hebben gevonden, of er niet naar gezocht hebben, helaas deden ze hier geen enkele melding over. Tussen de 1-1,5% is het meest voorkomende percentage. Dat het gemiddelde hier dus boven ligt, komt door deze enkele hoge uitschieters.

Pellotine en Anhalonine zijn gerapporteerd als zijnde de (S)-enantiomeer, de overige zijn enkel gerapporteerd als zijnde racemische mengsels. Echter door hitte raceminseren deze stofjes redelijk eenvoudig en in sommige gevallen zijn ze geïsoleerd door middel van destillatie, wat zeker weten tot racemisatie zal leiden. Het kan, in mijn mening, dus worden aangenomen dat alle chirale alkaloïden in peyote de (S)-configuratie hebben.

Een heel interessant punt word door Shulgin gemaakt in PiHKAL, dat Lophophine, een naam die hij heeft gegeven aan 3-methoxy-4,5-methylenedioxyphenethylamine, nooit in de plant is aangetroffen. Maar voor sommige alkaloïden is dit de meest logische precursor. Hier heb ik geen redelijke verklaring voor kunnen vinden, of heeft überhaupt iemand die proberen te geven, naast dat het vreemd is.

 

Dan zijn er nog tal van alkaloïden waar geen exacte percentages voor zijn gerapporteerd, maar slechts als trace compounds, hier volgt een lijst van de stofjes, in willekeurige volgorde;

 • 3,4-Dihydroxy-5-methoxyphenethylamine
 • 3,4-Dimethoxyphenethylamine
 • 3,4-Dimethoxy-N-methylphenethylamine
 • N-Methyl-3-desmethylmescaline
 • Isoanhalamine
 • Isoanhalonidine
 • Isoanhalidine
 • Peyoglunal
 • Peyoglutam
 • Peyonine
 • N-Acetylmescaline
 • N-Acetyl-3-desmethylmescaline
 • N-Acetylanhalamine
 • N-Acetylanhalonine
 • N-Formylmescaline
 • N-Formyl-3-desmethylmescaline
 • N-Formyl-O-methylanhalonidine
 • N-Formylanhalinine
 • N-Formylanhalonidine
 • N-Formylanhalamine
 • N-Formylanhalonine

Mocht er behoefte zijn aan de structuren van deze stofjes, dan valt er wel wat te regelen/tekenen.

 

Naast de farmacologie van mescaline kan ik weinig concrete informatie vinden over het biologische effect van deze stofjes, in het bijzonder de tetrahydroisoquinolines. Vergelijkbare THIQ's hebben een effect als beta-blokker, maar dat is geen garantie dat deze stofjes dat ook zijn.

Persoonlijk zou het mij niks verbazen als sommige van deze stofjes als MAO remmers werken. Wat zeer interessant zou zijn, maar kon daar al helemaal niks over vinden.

Wat ik wel kon vinden is dat veel van deze stofjes, met name de tertiaire amines, een zeer sterk fytotoxisch effect hebben (giftig voor planten) in een 'bean second internode bioassay, als iemand dat wat zegt (mij in ieder geval weinig). Dus wellicht gebruikt de peyote deze compounds als chemische wapens om concurrerende planten de onderdrukken. Vanuit een evolutionair oogpunt niet geheel onlogisch.

 

 

Mocht iemand meer informatie weten over de farmacologie van deze stofjes, dan hoor ik dat heel graag. Zal te zijner tijd ook een overzichtelijke lijst maken van mijn bronnen, maar heb daar nu weinig energie voor.

 

Referenties:

Heffter, A. Ueber zwei Cacteenalkaloïde. Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft 27, 2975–2979 (1894).

Heffter, A. Ueber Cacteenalkaloïde. Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft 29, 216–227 (1896).

Heffter, A. Ueber Cacteenalkaloïde. Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft 31, 1193–1199 (1898).

Heffter, A. Ueber Pellote. Arch. für Exp. Pathol. und Pharmakologie 40, 385–429 (1898).

Kauder, E. Ueber Alkaloide aus Anhalonium Lewinii. Arch. Pharm. (Weinheim). 237, 190–198 (1899).

Heffter, A. Ueber Cacteenalkaloïde. Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft 34, 3004–3015 (1901).

Späth, E. & Becke, F. Die Konstitution des Anhalamins (XII. Mitteilung über Kakteen-Alkaloide). Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft (A B Ser. 67, 2100–2102 (1934).

Späth, E. & Becke, F. Über ein neues Kakteen-Alkaloid, das Anhalinin, und zur Konstitution des Anhalonins (XIII. Mitteil. über Kakteen-Alkaloide). Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft (A B Ser. 68, 501–505 (1935).

Späth, E. & Becke, F. Über die Trennung der Anhaloniumbasen. Monatshefte für Chemie 66, 327–336 (1935).

Späth, E. & Becke, F. Über das Anhalidin (XIV. Mitteil. über Kakteen-Alkaloide). Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft (A B Ser. 68, 944–945 (1935).

Späth, E. & Bruck, J. Über ein neues Alkaloid aus den Mezcal buttons (XVII. Mitteil. über Kakteen-Alkaloide). Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft (A B Ser. 70, 2446–2450 (1937).

Späth, E. & Bruck, J. N-Acetyl-mezcalin als Inhaltsstoff der Mezcal-buttons (XIX. Mitteil. über Kakteen-Alkaloide). Berichte der Dtsch. Chem. Gesellschaft (A B Ser. 71, 1275–1276 (1938).

Schiemenz, G. P. & Engelhard, H. Trimethoxyphenylverbindungen, V: Mezcalin-ähnliche Amine. Chem. Ber. 94, 353–355 (1961).

Lundström, J. & Agurell, S. Thin-layer chromatography of the peyote alkaloids. J. Chromatogr. A 30, 271–272 (1967).

Kapadia, G. J. & Fales, H. M. Peyote Alkaloids VI. Peyophorine, a Tetrahydroisoquinoline Cactus Alkaloid Containing an N-Ethyl Group. J. Pharm. Sci. 57, 2017–2018 (1968).

Kapadia, G. J. & Highet, R. J. Peyote Alkaloids IV. Structure of Peyonine, Novel β-Phenethylpyrrole from Lopbopbora williamsii. J. Pharm. Sci. 57, 191–192 (1968).

Lundström, J. & Agurell, S. Gas chromatography of peyote alkaloids. A new peyote alkaloid. J. Chromatogr. A 36, 105–108 (1968).

Fujita, M. et al. On the Cactus-Alkaloids of Lophophora williamsii var. caespitosa (Kobuki-ubadama). YAKUGAKU ZASSHI 92, 482–489 (1972).

Lundström, J. Identification of new peyote alkaloids; isomers of the main phenolic tetrahydroisoquinolines. Acta Chem. Scand. 26, 1295–7 (1972).

Mandava, N. B., Kapadia, G. J. & Worley, J. F. Inhibition of Plant Growth by Phenethylamines and Tetrahydroisoquinolines. J. Nat. Prod. 44, 94–100 (1981).

 

 

EDIT: Referenties toegevoegd.


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#2 Bal0n

Bal0n

  Unmistakably Apparent

 • Members
 • PipPipPip
 • 232 posts

Posted 19 June 2017 - 09:04 AM

Leuk, hobby wetenschap zou meer gedaan moeten worden! :D Misschien is het een idee om studies als individuele punten te plotten met een boxplot erachter, ipv bargraphs. Dan is ook meteen te zien hoe groot de spreiding is en op hoeveel studies het gemiddelde is gebaseerd.

 

EDIT Ik weet niet hoeveel studies je uiteindelijk hebt kunnen gebruiken, maar misschien is het wel leuk om naar correlatie te kijken in de data? Zijn er alkaloïden waarvan de concentraties sterk gecorreleerd zijn aan anderen, of misschien zelfs in tegenovergestelde richting?#3 Immad

Immad

  VVD'er

 • Super Moderator
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2,365 posts

Posted 19 June 2017 - 10:51 PM

Interessant! Is bijv. Pellotine centraal actief?#4 Poelster

Poelster

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6,096 posts

Posted 20 June 2017 - 07:02 AM

Ik heb verschillende grafieken geprobeerd, maar het probleem met de grafiek die jij gesuggereerd is dat niet alle stofjes in alle studies worden genoemd. Wellicht had in een n=x kunnen schrijven bij elke bar. Waar ik ook mee gespeeld heb is om de maxima en minima weer te geven, maar toen stuitte ik op hetzelfde probleem en dit kwam de duidelijkheid niet ten goede.

Overigens betekend niet dat als een stof niet wordt geïsoleerd, dat deze niet aanwezig was. Sommige papers hadden de focus specifiek op fenolen, dus mescaline zal niet genoemd worden in deze studies. Ongeveer 7-8% (van de gedroogde cactus) zijn alkaloïden en in geen van de studie hebben ze alle alkaloïden kunnen scheiden. Dus als ik een dergelijke correlatie zou maken, kijk ik waarschijnlijk naar de efficiëntie van hun scheidingstechniek en niet echt naar de verhoudingen van de alkaloïden. En ook moet ik dan rekening houden met seizoen en andere factoren die de verhouding kunnen beïnvloeden.

 

Of Pellotine of de andere THIQs centraal actief zijn, daar heb ik totaal geen informatie over kunnen vinden, dus mocht iemand iets vinden! Heel graag delen. :)

Maar vermoed dat de meeste van deze alkaloïden de BBB over kunnen (geen idee hoe efficiënt ze er weer uit worden getransporteerd), maar de vraag is wat hun mogelijke target zou kunnen zijn. Als ze iets doen is het hoogstwaarschijnlijk catacolamine gerelateerd, vermoed ik. Vermoed geen 5-HT2a, maar wie weet. En zoals ik eerder al schreef zou ik ook zeker niet vreemd op kijken als sommige een MAOi effect hebben. Maar nogmaals voor de duidelijkheid, dit is slechts speculatie.


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#5 Bal0n

Bal0n

  Unmistakably Apparent

 • Members
 • PipPipPip
 • 232 posts

Posted 20 June 2017 - 12:12 PM

Punt is dat boxplots geschikter zijn voor het type data dat gepresenteerd wordt, om meerdere redenen. :) Volgens mij hoeft het ook geen probleem te zijn dat niet alle stoffen overal gemeten zijn; elke stof heeft een aantal meetpunten, in de weergave hier maakt het niet uit welke studies dat gedaan hebben. Met verschillende kleuren en/of symbolen kan je nog een legenda maken als je toch wil laten zien welk meetpunt uit welke studie komt. Wat betreft correlaties; volgens mij hoeft het niet uit te maken dat sommige studies niet even goed in staat waren om alle alkaloïden te onderscheiden. Als je een (sparse) matrix hebt met alle waardes, dan komt daar gewoon een correlatie coefficient uitrollen, in acht nemend dat er missing values zijn. Als seizoen invloed heeft op de onderlinge verhoudingen, dan is dat wel een punt om bij stil te staan. Afhankelijk van het aantal studies dat je hebt gebruikt is daar wel voor te corrigeren.

 

Het zou helemaal aardig zijn als er trip reports zijn waarbij de alkaloïden content van de gesamplede peyote bekend is. Zijn er alkaloïden die zorgen voor misselijkheid, of een bepaald karakter lijken mee te geven aan de trip? Zie je dat goede ervaringen los staan van de mescaline content, maar wel correleren met een ander? Om maar wat te weg te filosoferen. :)#6 Poelster

Poelster

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6,096 posts

Posted 20 June 2017 - 04:00 PM

Binnenkort heb ik vakantie, zal dan wel even met de boxplots gaan spelen, ben het met je eens dat het een betere weergave moet geven.

Een correlatie coëfficiënt krijgen is niet moeilijk, maar eentje die ook betekenis heeft is al lastiger. Voor alsnog heb ik alle variabele totaal genegeerd, dus ook wanneer de plant was geoogst, zal nog eens kijken of dit vermeld is in alle papers en of daar nuttige informatie te halen valt.

 

Shulgin en Trout verwijzen beide meerdere keer naar deze papers van Lundström, maar ik heb er voor alsnog geen toegang toe kunnen krijgen.


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#7 Bal0n

Bal0n

  Unmistakably Apparent

 • Members
 • PipPipPip
 • 232 posts

Posted 22 June 2017 - 10:30 AM

Ik heb toen je die request postte gezocht ook, maar nergens te vinden. Helaas bestaat het journal ook niet meer. Op zoek naar een Scandinavische, ethno-moleculaire biochemist die al een tijdje in het vak zit. Die heeft misschien nog wel een hard-copy om af te stoffen. Ik kan zo even snel niet vinden waar meneer Lundström heeft gewerkt in die tijd, maar dat instituut heeft misschien ook nog wel het eea in de archieven. :)

 

EDIT Wat ik overigens ook niet kan vinden, maar misschien anderen wel; een recent paper waarin deze papers worden geciteerd. De auteur(s) daarvan hebben vast wel full-texts.#8 Poelster

Poelster

  poelitie

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPip
 • 6,096 posts

Posted 20 July 2017 - 10:16 PM

Eindelijk tijd gehad om de referenties fatsoenlijk te ordenen. Ook een aantal aanvullende papers gevonden, die nog niet verwerkt in de raw data. Als ik dat gedaan heb, dan upload ik de nieuwe grafiek met bal0ns suggesties, maar alles op zijn tijd. ;)


Drugs against War... R.I.P. Toasted ...


#9 Bal0n

Bal0n

  Unmistakably Apparent

 • Members
 • PipPipPip
 • 232 posts

Posted 21 July 2017 - 12:05 AM

Leuk, ben benieuwd!
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users